Vitezovi prodefilovali gradom

Defileom i svečanom smotrom viteških družina u Vranju i Vranjskoj Banji, u petak je otvoren prvi Međunarodni festival srednjovekovne kulture “Kesar fest” koji će trajati do nedelje, 15. jula u Vranjskoj Banji.

Učesnici festivala prošetali su od Crkve Svete Trojice do zgrade Načelstva u Vranju, odeveni u autentične viteške odore, vitezovi u oklopima, dame i najmlađi u kostimima naoružani imitacijama mačeva.

Iz Turističke organizacije Vranje ističu da su ciljevi festivala promocija kulturno-istorijskog nasleđa, tradicije, veštine i zanata iz doba srednjeg veka, kao i podizanje svesti o značaju i očuvanju kulturnog nasleđa.

„Kako je izgledao svakodnevni život u srednjem veku, a kako proslave i svečanosti na dvorovima slavnih Nemanjića i njihovih despota, kesara, velmoža, krajišnika, biće predstavljeno na prvom Međunarodnom festivalu srednjovekovne kulture od 13. do 15. jula u Vranjskoj Banji”, kažu iz TOV-a.

Na prostoru starih bazena u Vranjskoj Banji, biće organizovan viteški kamp i zanatska ulica, a posetioci će moći da vide i probaju delove viteške opreme, da se oprobaju u veštini bacanja koplja, gađanju iz luka i strele i drugim disciplinama u kojima se takmiče savremeni vitezovi, kao i da kupe lokalne suvenire.

“Prijavljene ekipe će se takmičiti na turnirima u streličarstvu, bacanju koplja, rvanju, bacanju kamena s ramena, a biće organizovan i viteški višeboj. Viteške družine iz Kraljeva, Stalaća, Beograda, Gračanice, kao i Mađarske, imaće priliku da posetiocima prikažu svoje srednjevekovno oružje, opremu kao i umeće borbe. Pored organizovane radionice starih zanata, posetioci će moći da se oprobaju u jahanju, moći će da prošetaju zanatskom ulicom i da druguju sa vitezovima”, napominju iz TOV-a.

Organizatori festivala su Turistička organizacija grada Vranja, Gradska opština Vranjska Banja i Viteška družina “Žuta sova” iz Vranjske Banje, a pokrovitelj manifestacije je Grad Vranje.