Vlasnik časnog krsta Luka Petković iz PK „Leskovac“ se sprema za reprezentaciju

Dan posle pobede u trci za časni krst u Vlasini, Luka Petković, koji je član Plivačkog kluba „Leskovac“, prima čestitke sa svih strana, a on sam kaže da je pomalo zbunjen neplaniranom slavom i da mu je upravo ova pobeda dala podstrek da se takmiči za ulzak u reprezentaciju.

Odmah posle pobede i ceremonije dodele nagrada otišao sam na klupski trening, gde su me drugovi i treneri dočekali sa svim počastima, što mi je, priznajem, veoma prijalo. Čestitke stižu iz svih krajeva Srbije, svuda tamo gde sam stekao prijatelje takmičeći se“, priča za Jugmediu Luka, inače odličan učenik prve godine Tehničke škole „Rade Metalac“ na smeru – mehatronika.

Ovaj petnaestogodišnjak je počeo da pliva u PK Leskovac u šestom razredu. Član je tima koji uvek pobeđuje na takmičinjemima u Srbiji i van nje.

Imam preko 120 medalja  i 3 pehara. Moja ambicija je da pobedim na sledećm državnom takmičenju u plivanju i da uđem u reprezentaciuju Srbije“, veli.

Zanimljivo je da je dan pre nego što će plivati za časni krst u Vlasotincu, dobio zlatnu medalju na svetosavskom plivanju u Leskovcu, koje je organizovala OŠ „Vožd Karađorđeć“, ali je čudno što se uopšte odlučio na ulazak u ledenu reku budući da je celog decembra bio prehlađaen i da ga je bolelo rame zbog povrede.

Luka sa zlatnom medeljaom – u sredini

Moja je želja bila velika da plivam za časni krst jer sam vernik. Hteo sam i prošle godine da plivam, ali mi otac nije dozvolio. Ovoga puta sam dobio njegovu dozvolu, ali nisam dobio saglasnot svog trenera i ostalih trenera iz kluba jer su brinuli da se dodatno ne prehladim. Međutim, nisam. U pravu su oni koji veruju da na taj sveti dan i bog pomaže“, kometariše.

Kada je posle ledene Vlasine ušao u bazen SRC Dubočice, voda mu je, kaže, izgledala kao – banja.

Ipak, priča da je plivanje u Vlasini, bilo šok.

Telo mi se zgrčilo, plivao sam nesvestan šta se događa oko mene. Samo sam znao da među plivačima ima i iskusnih pobednika iz ranijih trka, ali negde u podsvesti sam govorio sebi da imam mnogo veću kondiciju od njih. Plivao sam i pred sobom video samo krst. Uspleo je“, ne krije uzbuđenje Luka Petković dan posle pobede.

Njegov trener iz PK Leskovac Saša Tošić kaže da je uprkos strahovanjima za zdravlje svog plivača, danas ponosan na njega.

Luka je divno i požrtvovano dete iz dobre leskovačke porodice koja mu daje nesebičnu podršku. Ima sve moguće nagrade osim državne, ali dogovorili smo se da pojačamo tempo treniranja za državnu nagradu, koja će ga odvesti do reprezantacije jer je to njegova želja. Problem je što on sada u srednjoj školi ima mnogo velike obaveze, upisao je izuzetno težak i dobar smer, pa mora mnogo da uči, a mi  svim našim plivačima savetujemo da je škola na prvom mestu, a plivačke nagrade i priznanja na drugom. Jer, od naših plivača ne želimo da pravimo spartance, nego zdrave ljude. Ako donesu medalju sa takmičenja odlično, ako ne donesu, opet odlično, jer, važno je negovati zdrave stilove života i razvijati sportski duh. Ponosni smo što su naši plivači u isto vreme odlični učenici, većina njih“. Priča za Jumediu Saša Tošić“