VLASOTINCE Na Dan opštine nagrade i otvaranje prihvatilišta za napuštene životinje

Vlasotinačni su Dan opštine proslavili na tradicionalni način, svečanom sednicom Skupštine opštine i dodelom oktobarskih priznanja pojedincima i ustanovama koji su svojim uspesima obeležili proteklu godinu i doprineli razvoju Vlasotinca, ali ovoga puta je slavlje uveličano i predajom na upotrebu prihvatilišta za napuštene životinje.

Svečanu sednicu otvorio je njen predsednik Bratislav Petrović, pozdravljajući najpre Dragana Stevanovića, državnog sekretara u Ministarstvu privrede Vlade Srbije, zatim, Radula Ristovića, regionalnog koordinatora za jugoistočnu Srbiju EU PROGRES-a, Marka Vujičića nacionalnog menadžera istog programa, pripadnike vojske, predstavnike drugih opština, organizacija i tako dalje. Pročitani su i telegrami sa čestitkama.

Pre početka sednice brojne delegacije položile su vence palim borcima u Spomen parku na bistama narodnih heroja i spomen obeležja palim borcima NOR-a za oslobođenje

Pozdravljajući brojne goste, predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović rekao je da se lokalna vlast između dva oktobra trudila da se ovde nešto promeni, izgradi ili obnovi, s ciljem da svim žiteljima, bar u nekim segmentima, bude bolje.

Nadamo se da je onih 500 miliona dinara, koliko smo kroz razne projekte doneli u Vlasotince u proteklih godinu dana, ostvarilo deo tog cilja“, kazao je.

Saopštio je da je prošle nedelje dobijena i zvanična potvrda Vlade Srbije da su odobreni projekti potpune rekonstrukcije obeju gradskih osnovnih škola – „Siniša Janić“ i „8.okrobar“, kao i da je posredstvom Srbijavoda odobreno 38,7 miliona dinara za sanacione radove u vodozahvatnoj zoni Boljare.

Time ćemo poboljšati vodosnabdevanje u vreme obilnih padavina – svedocvi smo nestašica vode u vreme kada obilne padavine zamute reku i kada fabrika vode ne može da je preradi za upotrebu“, obrazložio je Todorović.

Hor OŠ „Siniša Janić“ otpevao je srpsku himnu na svečanoj sednici

On je dodao da je na isti način obezbeđeno 29 miliona dinara za sanaciju regulisanog toka Vlasine u Vlasotincu, a povećaće će se i propusna moć kroz korita u Konopnici i Stajkovcu, do uliva u Južnu Moravu.

Todorović je kazao da se svakodnevno radi na pripremi razne dokumentacije za javne pozive.

Činjenica je da mogućnosti da se pribave sredstva mimo opštinskih budžeta ima i mi se trudimo da ih privučemo u Vlasotnce koliko god je to moguće“, dodao je podsećajući da je tačno pre godinu dana obećana izgradnja prihvatilišta za napuštene životinje.

U ime nagrađenih zahavlili su profesor Saša Stanković, književnik iz Vlasotinca čija je monografija o Vlasotinčaninu Vladi Iliću izazvala veliku pažnju srpske javnosti i Dragan Stevanović, koji je potencirao dobru saradnju sa opštinom Vlasotince

PRIHVATILIŠTE ZA PSE

Prihvatilište za napuštenje životinje na periferiji Vlasotinca sagrađeno je uz podršku koju su Evropska unija i Vlada Švajcarske pružile preko razvojnog programa Evropski PROGRES. Koristiće ga i opština Bojnik. Ono može da primi 100 životinja, zauzima površinu veću od 400 kvadrata sa ambulantom, stacionarom i dve prostorije za smeštaj životinja o kojima će brinuti zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću Komunalac, koji su zajedno sa zaposlenima iz obe opštinske uprave i predstavnicima civilnog društva prošli obuku o brizi i o pravilnom ponašanju prema životinjama, kao i o zakonskom okviru koji prati ovu oblast.

Danas imamo objekat u kome će se na zakonit i human način tretirati napuštene životinje, a kada se završi nabavka vozila za hvatanje nezbrinutih životinja, prihvatilište će početi sa radom u punom kapacitetu“, rekao je predsednik opštine Vlasotince, Zoran Todorović i dodao da je objekat danas  predat na upotrebu vlasotinačkom Komunalacu.

Verujem da će se efekti ovoga projekta vrlo brzo osetiti  u smislu smanjenja broja napuštenih životinja na našim ulicama, ali i smanjenja broja odštetnih zahteva naših sugrađana. Naime, samo u prošloj godini na ime naknade štete nastale zbog ujeda pasa isplaćeno je gotovo 3,6 miliona, a prethodnih godina je ta cifra iznosila između 3,5  i četiri miliona dinara, što već govori o isplativosti ovog projekta vrednog 17 miliona“, dodao je predsednik opštine Vlasotince.

Projekat izgradnje prihvatilišta za napuštene životinje, koji je koncipiran u skladu sa  zakonskim propisima u ovoj oblasti i dobrim evropskim praksama, doprinosi zaštiti i dobrobiti životinja. Takođe, uz adekvatniju brigu o životinjama doprinosi se i bezbednosti i dobrobiti ljudi“, rekao je Marko Vujačić, nacionalni menadžer programa Evropski PROGRES .

Kako je on istakao pored socijalnog aspekta, bitan je i ekonomski jer će sa smanjenim brojem zahteva za odštetu, lokalna samouprava imati priliku da sredstva usmeri na druge projekte važne za lokalnu zajednicu.

Važno je naglasiti da je ovaj projekat rezultat međuopštinske saradnje Vlasotinca i Bojnika,  što predstavlja dobar primer kako male opštine poslove iz svoje nadležnosti mogu da sprovedu na ekonomičniji i delotvorniji način ako to rade zajedno“, zaključio je Vujačić.

Marinko Đorđević, koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, dodatno objasnio da je opština Vlasotincedonela odluku o davanju zemljišta na korišćenje bez naknade, kao i odluku o izgradnji objekta od javnog interesa dok će u održavanju prihvatilišta i njegovom finansiranju učestvovati obe opštine.

U pripremi i sprovođenju projekta, posebno su konsultovani predstavnici organizacija za brigu o životinjama, a Društvo za zaštitu životinja „Protekta” iz Vlasotinca će biti uključeno u njegov dalji rad.

Milica Ivanović

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar