Vranjska Radiologija – služba za primer

Čekaonica vranjske Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku radnim danima je prepuna pacijenata. Među njima nema ni trunke nervoze. Svi strpljivo čekaju termin za pregled. Lekari i medicinske sestre koji rade na ultrazvučnim aparatima utvrđenom dinamikom prozivaju i pregledaju pacijente. Među njima vlada prava radna atmosfera tako da čekaonica već u ranim jutarnjim satima ostane poluprazna.

Inače, na ovom odeljenju ovakvom dinamikom svakog dana rade osam zaposlenih lekara specijalista za radiologiju i sedamnaest rentgen tehničara.

Načelnik Službe za radilogiju Vranje Nebojša Milosavljević ističe da njeni zaposleni u isto vreme rade ambulantne i  bolničke preglede pacijenata tako da ima potrebe za prijem novih rentgen tehničara i radiologa. Oni u narednom periodu očekuju još veće gužve na svom odeljenju jer su uvršćeni u program skrininga mamografskog preventivnog pregleda dojke. Međutim, iako imaju jednog lekara na bolovanju, a drugu lekarku na specijalizaciji oni uspevaju da sve poslove koji im se nametnu završe na vreme.

Služba za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku je grana medicine koja je proteklih godina tehnološki najbrže napredovala. Iako je u principu ona dijagnostička grana medicine u većim zdravstvenim centrima primenjuje se i njen terapijski efekat pri ugradnji stentova i radio terapija. Trend tehnološkog napretka prisutan je i na vranjskoj radiologiji koja je sa radom počela šezdesete godine prošlog veka. U ovoj službi se dugo vremena radilo samo klasičnim analogno rentgen aparatima sa kojima su izvodjeni klasični radiološki proceduralni pregledi gastrointestinalnog trakta, repsiratornog sistema, koštano zglobnog i urogenitalnog trakta.

Ipak, aparati su stari 7 godina, pa su neophodni oni savremeniji

Početkom ovog veka sistem je osavremenjen uvođenjem  CT pregleda, mamografije, a nastavljena je ultrazvučna dijagnostika iz prethodnog perioda.

“Naša služba opremljena je i sa dva aparata marke dženeral elektrik pomoću kojih se obavljaju sve ultrazvučne procedure, pregledi abdomena, dojke, mekih struktura vrata, štitne žlezde kao i mišićne strukture, dopler krvnih sudova ruku, nogu i vrata. Posedujemo i dva savremena digitalna rentgen aparata na kojima naši zaposleni obavljaju klasične preglede snimanja pluća, koštano zglobnog i

urogenitalnog trakta. U našoj službi postoji potreba za uvođenjem magnetne rezonance, ali i nabavku još jednog digitalnog rentgen aparata sa skopijom. Trenutno nije u funkciji aparat za snimanje gastrointestinalnog trakta jer se na objavljenom tenderu još uvek niko nije nije javio za njegovu popravku”, ističe Milosavljević.

On naglašava da se na vranjskoj službi radiologije radi i tomografija uz pomoć multidektetorskog CT aparata koji je instaliran 2009. godine, a pomoću koga se obavljaju pregledi po indikaciji lekara svih specijalnosti, Njime je u potpunosti zamenjen prethodni aparat koji je zadovoljavao osnovne potrebe.

Ne postoji lčista čekanja čak ni za skener

“Na našem odeljenju ne postoje liste čekanja već samo regularne liste zakazivanja.

Nema čekanja čak i za skener iako je to zakonom dozvoljeno. Zakazivanje se obavlja preko sistema Izis koji je uvelo Ministarstvo zdravlja.

“Preglede hitnih onkoloških pacijenata obavljamo u skladu sa zakazanim konzilijumima. Inače na našem odeljenju tokom godine obavimo daleko veći broj pregleda pacijenata u odnosu na normative koji su zakonom određeni. Tako, na primer, za dva ultrazvučna aparata predivđeno je da se odradi oko 7.000 pregleda, a mi već sada imamo pregledano više pacijenata”, naglašava na kraju Milosavljević i dodaje da su na radiologiji aparati stariji od sedam godina i da je potrebno njihovo redovno zanavljanje kao i servisiranje.

 

Projekat „Da ne bude prkasno“ realizuje se uz pomoć grada Vranja. Stavovi izneti u medijskim sadržajima nužno ne odražavaju stavove donatora.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar