Vranjsku trljanicu obožavaju i putnici namernici

Gotovo da nema putnika namernika da svrati u Vranje na ručak, a da pored pečenja, sira, pite ili pogače ne poruči i salatu trljanicu koja odlično ide uz ljutu prepečenicu. Ovo tradicionalno vranjsko jelo, koje je među starim Vranjancima poznato i kao sirotinjsko, u ovom gradu domaćice počnu da prave čim u njihovim baštama zamirišu prve zrele paprike.

Na ovom jelu, inače, odrastale su i odrastaju generacije Vranjanaca. Otuda ga i Blagica Kostić iz sela Bujkovac, kod Vranjske banje, sa radošću sprema svojim ukućanima. Ovo jelo se uvek našlo i na njenim prezentacijama starih vranjskih jela koje je dosada imala nanacionalnim televizijama.

„Ko god je probao moju trljanicu uvek je dolazio da traži recept.“, kaže Blagica.

Ovo jelo ona i danas pravi po starom tradicionalnom receptu i nikada nije ništa promenila zato što to onda ne bi bila više trljanica jer bi u potpunosti promenila ukus.

Tokom leta i jesni ona trljanicu pravi isključivo od paprika ubrane iz svoje bašte.Obično ispeče onoliko paprika za količinu koju namerava da napravi. Među slatkim paprikama obavezno se nađu i vezanke kako bi poboljšale postojeći ukus trljanice.

Ovako ispečene paprike ona obavezno prekrije kuhinjskom krpom kako bi kasnije mogla brzo da ih oljušti. Za to vreme u zemljanoj posudi sitno isecka omanjis truk praziluka, a kada doda so po ukusu drvenim tručkom istuca praziluk vodeći računa da ga nepretvori u pihtijastu masu. U ovu masu zatim doda oljuštenu i sitno iseckanu papriku, a kada dobro začini uljem i sirćetom,lagano promeša kako bi se sjedinili svi neophodni sastojci. Ovo jelo Blagica priprema i za slavu i to od suvih paprika. Pripremu ove trljanice od suvih paprika obavezno počne njihovim kuvanjem. Dok se kuvaju ona u zemljanoj posudi sitno isecka praziluk, posoli i istuca drvenim tučkom.

„Ovako skuvane paprike treba prohladiti, a potom oljuštiti. Čim se to završi treba ih sitno iseckane dodati u praziluk zajedno sa dve kašike ulja i jednu kašiku alkoholnog sirćeta i opet promešati da se sastojci sjedine.“, savetuje Blagica.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare