Vučić i Radev u Dimitrovgradu: Nova stranica saradnje dva naroda i države

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Bugarske Rumen Radev izjavili su danas u Dimitrovgradu da su Srbi i Bugari bratski narodi i da u budućnosti treba još više razvijati prijateljske odnose između dva naroda i države.

Tokom današnje posete ovoj pograničnoj opštini oni su najpre razgovarali sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, a potom položili vence na spomenik ‘’Pametnik’’ na Neškovom brdu, gde su sahranjeni srpski i bugarski vojnici a onda su u dvorištu Gimnaziije “Sveti Kirilo i Metodije“ položili kamen temeljac za izgradnju spomenika Svetom Kirilu i Metodiju.

Predsednik Bugarske Rumen Radev je obraćajući se medijima je rekao da su danas razgovarali na konkretnom rešavanju pojednih problema bugarske manjine u Srbiji.

“Razgovorali smo o finansiranju medija na bugarskom jeziku koja će biti tri puta veća nego do sada. Veoma je važno i obrazovanje na bugarskom jeziku i obezbedjivanje udžbenika. Najveći problem je demografski i zato su važni infrastrukturni radovi, transgranična saradnja i otvaranje novih radnih mesta”, istakao je Radev.

Prema njegovim  rečima, lokalna vlast treba da bude ažurnija u privlačenju investitora i zapošljavanju, naglašavajući da je ogroman napredak učinjen u zakonodavnom delu koji se tiče zaštite manjina, zahvalivši se na naporima da se očuva kulturni identitet bugarske manjine u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uz zahvalnost predsedniku Radevu na ovoj poseti, preneo poruke koje je na sastanku uputio predstavnicima bugarske manjine.

“Sa MUP-om ćemo odmah rešiti problem oko prezimena da dame koje su se prezivale  primera radi Georgijev da se prezivaju Georgijeva.  Rešili smo i pitanje  finansiranja medija na bugarskom jeziku u značajnijem iznosu novca i tri puta više nego do sada. U najvećoj meri rešili smo i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole jer 30 i 50 godina nije bilo udžbenika na bugarskom jeziku. Želimo da uradimo više. Suština svega je da stvari rešavamo”, rekao je Vučić.

 

Na svečanosti u dvorištu Gimnazije gde su položili kamen temeljac, predsednik Bugarske je izjavio da je  ovo  veoma važan dan za Bugare i Srbe i za dalje razvijanje prijateljstva dva bratska naroda.

“Sa predsednikom Vučićem radimo na istorijskom pomirenju dva naroda. Položili smo vence na spomenik Pametnik gde su sahranjene kosti vojnika dva naroda u bratoubilačkom ratu.Narodi su pokazali da su mudriji od političara i to je primer koji treba slediti. Budući spomenik u dvorištu škole označava istinsko prijateljstvo”, kazao je Radev.

On je svom narodu koji ovde živi poručion da su građani Srbije i istinski Bugari i  da su svi oni veza između dva naroda.

Predsednik Vučić se takođe obratio  građanima u Dimitrovgradu, rečima da su svi oni danas pokazali kakvi odnosi Srbije i Bugarske treba da budu u budućnosti i kakvi iskreni odnosi između Srba i Bugara treba da budu.

“Naš je posao da gradimo najbolje odnose sa Bugarskom . Bugari su naša braća. Čuvajte bugarski jezik i kulturu, ime i prezime, borite se za  svoj narod, volite svoj bugarski naro i bugarsku državu.Molim vas samo da volite i poštujete državu Srbiju” rekao je Vučić.

Presednici Srbije i Bugarske su poseti i radove na petlji Dimitrovgrad na istočnom kraku Koridora 10.

“Završavamo auto put do kraja godine na Koridoru 10. Gradimo i jednu pristupnu saobraćajnicu koja povezuje glavnu ulicu sa autoputem i finansirali 1,2 miliona evra. Kancelarija za javna ulaganja ulaže  u najmanje tri nova objekta u Dimitrovgradu“, objasnio je Vučić.

Vučić je najavio i izgradnju puta 12 kilometara prema Poganovskom manastiru i put ka Bosilegradu, a sa predsednikm Bugarske razgovarao je i dolini reke Jerme i Zvonačke banje i dovođenju još investitora.

„Moramo da stvorimo uslove za bolji život da građani ne napuštaju Srbiju i Bugarsku “, poručio je Vučić.