Za imunitet na sunce po vitamin D

Pod uticajem sunčevih zraka u koži svakog čoveka stvara se vitamin D, koji je neophodan za jačanje imuniteta, u ovo doba pandemije Covida 19, preko potrebnog, dovoljno je prošetati na suncu i već posle 10 do 15 minuta u koži se stvara vitamin D, koji se potom apsorbuje u jetri, a onda se preko bubrega uklapa u sve metaboličke puteve organizma, kaže za Jugmediu Gordana Dolić iz Leskovca subspecijalista ishrane.

“Dok je čovek mlad i zdrav, sve ovo protiče normalno. Medjutim, kod starijih ljudi kojima su jetra ili bubrezi oboleli, jako je teško da dodje do apsorcije vitamina D na prirodan način. Oni su i manje pokretni, tako da je u ovakvim slučajevima, neophodno uključiti vitamin D u vidu tableta”, objašnjava ona.

Kada pričamo o imunitetu, sve  češće se pominje crevna flora i unos vitamina D kroz odredjene namirnice.

“Važno je znati da ljudi koji su vegetarijanci time što ne unose namirnice životinjskog porekla odriču se vitamina D kojeg u njima ima.Zato se njima savetuje unos biljaka koje ga sadrže, a to su : pasulj,boranija,grašak, sočivo,bob.Dodatni unos vitamina D i u ovom slučaju se preporučuje u vidu tableta”, kaže doktorka Dolić.

Unos suplemenata, vitamina, multivitamina, cinka, selena mora biti oprezan.

“Ni jedan stručnjak vam ne može reći kolika je koncentracija odredjenih mikroelemenata, vitamina pre svega, u vašem organizmu. Unos svega ovoga kroz tablete, ponekad može da bude i toksičan.Ako imate  dovoljan unos  kroz namirnice, raznovrsnu ishranu, u tom slučaju vi gomilate neke supstance”, upozorava naša sagovornica.

Za jačanje imuniteta, pored fizičke aktivnosti i odredjenih supstitucija od ključnog značaja je zdrava ishrana.

“Ukoliko ne zalazite u detaljne analize pojma zdrava ishrana, ona je u stvari sadržana u tome da koristite namirnice koje sami spremate. Maksimalno izbegavajte gotove proizvode zato što su bogati aditivima, konzervansima, jer sva ta hemija može uticati tako što će blokirati vaš metabolizam.Jer on može biti blokiran i tada imamo smanjenje imuniteta i pojavu virusnih i bakterijskih infekcija. Ali može biti i pojačan i u tim slučajevima dogadja nam se dijabet tipa 2, autoimuna oboljenja i druge bolesti”, naglašava doktorka Dolić.

Karakteristično za neke ljude koji su preležali koronu je poremećaj crevne flore.

” Za imuni sistem je normalna crevna flora od izuzetnog značaja. Kod  nekih ljudi koji su imali korona virus dešava se  da imaju negativne pojave poput : klokotanja, gasove i nadutost.U ovakvim slučajevima, neophodno je koristiti probiotik i to  od 2 do 6 meseci”.

Doktorka Dolić preporučuje da se konzumiraju iscedjeni po jedan komad narandže ili limuna dnevno, rastvorenih u vodi. Takodje, da ne treba da zaboravimo da u kiselom kupusu i turšiji imamo ogromne količine C vitamina i drugih nutritijenata.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

vaš komentar