Za preglede na magnetnoj rezonanci čekaju po šest meseci

LESKOVAC – Oko 900 pacijenata iz šest opština Jablaničkog okruga godišnje dobije uput za snimanje na magnetnoj rezonanci u Kliničkom centru u Nišu, jedinoj državnoj zdravstvenoj ustanovi na jugu Srbije koja poseduje ovaj skupi medicinski aparat, potvrđeno je danas agenciji “juGmedia” u Fondu za zdravstveno osiguranje u Leskovcu.

U tom fondu je rečeno da se u poslednje vreme produžio period čekanja na preglede u Nišu, a više pacijenata se požalilo “juGmedii” da čeka i po šest meseci na ovu preciznu dijagnostičku metodu.

“U decembru prošle godine sam dobila uput od leskovačkog specijaliste zbog višemesečnih jakih glavobolja, ali u Nišu su mi zakazali pregled tek u julu ove godine, pa sam morala da se pozajmim 17.000 dinara i odem u privatnu kliniku“, ispričala je Sanja M. (34) iz Leskovca, kojoj je otkriven timor na hipofizi.

Ovakva situacija će verovatno potrajati jer u Opštoj bolnici u Leskovcu još nema uslova za nabavku magnetne rezonance, koja košta oko 1,5 miliona evra.

„Regionu poput našem je neophodna magnetna rezonanca, ali njena nabavka ne zavisi samo od nas, već i od plana pokrivenosti mreže Ministarstva zdravlja. S druge strane, za rad takvog aparata potrebni su posebni prostorni uslovi, ali i prijem najmanje dva do tri radiologa i nekoliko radioloških tehničara, koji su deficitarni“, rekao je direktor bolnice Zoran Ćeranić, dodavši da je rezonanaca, ipak, ušla u plan nabavke ove zdravstvene ustanove.

Odeljenje službe radiologije u leskovačkoj bolnici opremljeno je, inače, najsavremenijim aparatima, među kojima i skenerom najnovije generacije, a od pre dva meseca i mamografom za rano otkrivanje raka dojke.

Jedino nedostaje magnetna rezonanca.

Zato mnogi pacijneti, koji imaju materijalne mogućnosti, ali i oni kojima je zdravstveno stanje urgentno, odlaze na snimanje u ovdašnju privatnu kliniku DCM, koja je pre godinu dana nabavila magnetnu rezonancu.

(Kraj)