Za sanaciju „uskog grla“ na rekama i kanalima 26 miliona iz gradskog budžeta

Radovi na sanaciji dela korita Šainovačkog kanala,  korita Rudarskog kanala i rasteretnog istoimenog kanala, koje predstavljaju kritične tačke, odnosno “usko grlo” u sistemu odbrane grada od poplava i bujičnih voda, ukupno će grad Leskovac koštati 26. 132. 900 dinara bez PDV-a, saopšteno je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije u Leskovcu.

Na osnovu sveobuhvatne analize sačinjen je predračun radova:

Radovi na sanaciji dela korita Šainovačkog kanala u KO Šainovac, odnosno čišćenje korita u dužini od 1.100 metara iznosiće 1.687.200 dinara; Radovi na sanaciji dela korita Rudarskog kanala u KO Šainovac, KO Presečina, KO Veliko Trnjane, KO Rudare i KO Leskovac koji podrazumevaju čišćenje korita u dužini od 8.200 metara iznosiće 22. 699. 500 dinara i radovi na sanaciji rasteretnog kanala Rudarskog kanala u KO Rudare, tačnije čišćenje korita u dužini od 990 metara iznosiće 1.737.200 dinara.

“Upravo ove lokacije stvorile su ogroman problem u poplavama koje su tokom januara ove godine zadesile teritoriju grada Leskovca. Stručna služba Odeljenja za privredu i poljoprivredu u saradnji sa ovlašćenim licima Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja okončali su terenski rad i izvršili analizu i procenu i na kraju konstatovali da upravo pomenute lokacije predstavljaju kritične tačke ili takozvano “usko grlo” u sistemu odbrana od poplava i bujičnih reka”, objasnio je šef odeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Velinov.

Inače, ovaj sistem veštačkih kanala građen je 60-ih godina prošlog veka i obuhvata više katastarskih opština i to: Šainovac, Veliko Trnjane, Presečina, Rudare, Leskovac i tako dalje.

“Glavna karakteristika ovog sistema je da ima izuzetno veliko slivno područje što znači da prima svu vodu okolnih brda od Šainovca pa sve do Leskovca, a same dimenzije kanala prilikom izgradnje nisu projektovane da prime atmosfersku vodu pri većim padavinama, što se pokazalo januara meseca. Takođe, jedna od karakteristika ovog područja je i visok nivo podzemnih voda na relaciji Rudare-Presečina što dodatno opterećuje kanal u slučajevima velikih padavina”, istakao je Velinov.

Kako je dalje dodao, parcijalno regulisanje pojedinih kritičnih deonica Rudarskog i Šainovačkog kanala ranije nije dalo rezultate, naročito pri većim padavinama, pa iz tog razloga predlažu da sistem tri kritična kanala treba posmatrati kao celinu i izvršiti sanaciju na celoj dužini od 10.300 metara na relaciji od Šainovca do mosta kod Kasarne “Južni logor”.

“Sanacija podrazumeva krčenje i odvoz drugog rastinja na regulacionom toku, mašinski iskop korita sa proširenjem dna kanala na 4 metra, odlaganje iskopa na kosinama korita i oblikovanje bedema i betonske radove na granici Rudarskog i Šainovačkog kanala”, istakao je šef odeljenja za privredu i poljoprivredu.

U raspravu se uključio  načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Leskovca pri MUP-u Ivica Ranđelović u čijoj nadležnosti su delom ovi poslovi koji je podsetio da je vrh države doneo odluku nakon jaunarskih poplava i svih dešavanja u vezi poplava, da se pokrene inicijativa za rešavanje problema poplava, naročito bujičnih poplava u Srbiji, pa je Republički štab pokrenuo inicijativu održavanja sastanka na nivou čitave države gde bi se analizirala ugroženost, naročito od poplava i videlo na koji način one mogu da se spreče i da se smanje štete i finansijski izdaci prilikom sanacije, reagovanja i nadoknade materijalnih šteta.

“Tako je u Leskovcu 12. februara uz prisustvo svih komandanata i načelnika štabova održan sastanak na kojem je prisustvovao i državni sekretar Bojan Jocić i načelnik Republičkog štaba Luka Čaušić. Zaključak sa tog sastanka je da se pokrenu i da se inteziviraju preventivne aktivnosti, da se sagledaju kritične tačke da se vidi šta je potrebno da se na tim tačkama uradi i da se krene sa tim radovima”, kazao je Ranđelović.

Na kraju je dodao da su im stigle smernice šta i kako uraditi, a jedna od njih je podrška lokalnim samoupravama da se više obraćaju nadležnim javim preduzećima za pomoć i podršku.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • „Najuže grlo“ su nestručni ljudi primani preko veze koji ne umeju da reše problem godinama. Otpustite sve te lopove i dovedite decu sa državnih fakulteta.

vaš komentar