Za spas Aleksandrovačkog jezera 11 miliona dinara

Gradska uprava Vranja raspisala je javnu nabavku za resanaciju Aleksandrovačkog jezera koju je dodelio Institutu za nuklearne nauke „Vinča“, u vrednosti od 11,337 miliona dinara, a koja podrazumeva izradu projektne dokumentacije za resanaciju ovog jezera.

Na raspisanom javnom pozivu jedina ponuda bila je ponuda Instituta „Vinče“ sa članovima grupe  „Hidrogeoeko“ iz Beograda i „Geo lider“ iz Bujanovca.

Aleksandrovačko jezero, koje se nalazi u blizini Vranja predstavlja opasnost za čovekovo zdravlje zbog prisustva cijanobakterija u vodi, zbog čega su građani upozoreni da ni na koji način ne koriste vodu iz jezera jer je situacija alarmantna

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika za urbanističke poslove Slavoljuba Stojmenovića, osnovni cilj je izrada projektne dokumentacije i trajno rešavanje statusa Aleksandrovačkog jezera uz sve prateće radove po toj dokumentaciji.

„Potrebno je obezbediti stabilno vodosnabdevanje jezerima tokom leta, kada je smanjeno snabdevanje jezera površinskim i podzemnim vodama, čime će biti omogućen konstantan dotok vode tokom cele godine i onemogućiti stvaranje cijanobakterija. S obzirom na novonastalu vrednost Aleksandrovačkog jezera za lokalno stanovništvo i njegov potencijal za turističke aktivnosti i rekreaciju, opština Vranje želi izvršiti sve neophodne istrage i radove koji bi omogućili ponovno korištenje Aleksandrovačkog jezera kako za navodnjavanje, tako i u turističke svrhe“, kaže Stojmenović za juGmediu.

On dodaje da je na sastanku Stalnih konferencija gradova i opština koji je održan decembra 2018. godine u Beogradu, izričito skrenuta pažnja na rešavanje problema voda za piće, otpadnih voda i vodenih akumulacija od strane državnog sekretara Ministarstva za zaštitu životne sredine Ivana Karićana, pošto je to osnov za otvaranje poglavlja 27 od strane EU.

„U tom pogledu, Grad Vranje mora posebnu pažnju da posveti Aleksandrovačkom jezeru, jer je pojava cijanobakterija i cijanotoksina veliki ekološki problem, sa kojim je upoznato i nadležno Ministarstvo“, ističe Stojmenović.

Do sada je za jezero izrađeno više projekata od strane Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda, ali se cvetanje u jezeru ponovo pojavilo, dok je 2017. godine Institut za nuklearne nauke „Vinča“ uradio detaljnu studiju o mogućnosti resanacije Aleksandrovačkog jezera.

Prema ranijim projektima, jezero je ispušteno do kraja 2009. godine, pa ponovo napunjeno do 2010. Međutim, nakon dve godine, registrovana je pojava cijanobakterije potencijalno kancerogene, koja je dala žuto braon boju vode nakon čega je došlo do masovnog pomora ribe u jezeru.

Aleksandrovačko jezero izgrađeno je za potrebe navodnjavanja 1964.godine, zauzima površinu od oko 120.000 m2 i predstavlja veštačku akumulaciju formiranu nasute brane visine 10 metara na Aleksandrovačkoj reci.

Danas se Aleksandrovačko jezero više ne koristi za navodnjavanje, već je učinjen pokušaj da se jezero pretvori u turističku i lokalnu atrakciju Vranja, koja bi trebalo biti korišćena naročito tokom letnjih meseci.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar