ZABLUDE KOJE NAS KOŠTAJU

Odrastao sam u porodici gde je politika bila prisutna od početka moje spoznaje sveta u kom živimo. Odrastao sam u vreme koje su oblikovale nestašice naftnih derivata, vožnje automobila po parnim i neparnim danima, nestašici deficitarnih proizvoda kafe, deterdženta…

Odrastao sam pored oca koji je u to vreme bio „društveno-politički radnik“, koji je svoje radno i neradno vreme posvećivao društvu. U radno vreme je bio plaćen za svoj rad, a u poslepodnevnim satima, radio je besplatno, iz ljubavi. Oni koji ga znaju, znaju o čemu pišem. I pod tim uticajem, počinjem da primećujem politička dešavanja oko sebe.

A najvažnija godina koja je obeležila poslednju deceniju XX i početak XXI veka, bila je 1989. Ta godina je postala prekretnica za svet koji danas poznajemo. Ne ulazim u to da li su mnogi događaji te godine urađeni spontano ili ne, oni su se desili. A ta godina je takođe bitna za prostor bivše Jugoslavije.

Prostor i zemlja,  koji su 45 godina stvarali svoj „imidž“ nesvrstane i uvažene zemlje u svetu. Prostor i zemlja koji su za istok bili zapad, a za zapad, istok. Prostor, čiji su građani 25 godina, za vikend išli na zapad, u Trst, da kupuju farmerice, kafu, igračke za decu, odevne predmete, i sve ono što je u tom trenutku na zapadu bilo moderno. Umetnici su išli u Trst da gledaju premijere filmova, jer su premijere tih istih filmova u Jugoslaviji dolazile sa zakašnjenjem od godinu dana.

Međutim dešavanja iz 1989. tadašnja rukovodstva pojedinih Republika Jugoslavije, nisu razumeli. Nisu razumeli vreme i ono što se oko njih dešava. Postali su autistični i zatvoreni u svoj svet, a mogućnosti su upravo bile potpuno drugačije. Nažalost, došlo je do raspada Jugoslavije, a prva se na korak odvajanja odlučila Slovenija.

I dan danas pamtim novinske, i naslove udarnih TV vesti u Srbiji. Slovenci su pogrdno nazivani „bečki kočijaši“, a najvažnije teme su bile da: „bečki konjušari“ neće preživeti bez naših žitarica, da ne mogu više da nas pljačkaju i jeftino kupuju poljoprivredne proizvode, da će pocrkati bez nas, itd. Prosto se javnost u Srbiji sladila i očekivala propast Slovenije. Ali, vreme je pokazalo da je to za Sloveniju bio dobara potez, a prozivanja iz Srbije su bila prozivke iz očaja.

U selima nema napuštenih kuća, putevi su im odlični i bez rupa. Pored puta je sve okošeno. A putokaza ima na svakoj raskrsnici, tako da vam to garantuje da se nećete izgubiti. O ekologiji pored puteva neću ni govoriti. Ekologija je obavezno gradivo.

I tako, posle 30 godina od samostalnosti Slovenije, otputujem sa porodicom u tu nama veoma blisku zemlju. Iskreno, prolazio sam nekoliko puta kroz tu zemlju, na putu ka Italiji, ali nikada nisam proveo 6 dana u nizu. Zahvaljujući rodbini koja tamo živi, imao sam priliku da vidim i čujem šta se dešavalo od 1992. I sticanja nezavisnosti do danas. Imao sam mogućnost da se uverim da to njihovo „blagostanje“ ima dve komponente: marljiv rad ( poneki od njih rade i 2 posla) i uređena država, koja razmišlja o građaninu, kao stubu države. Ne kažem da je tamo sve idealno, jer takav sistem ne postoji, ali da je po meri savremenog čoveka, to jeste. Deo Slovenije gde smo proveli tih 6 dana, nalazi se blizu granice sa Italijom. Zemlja je prilično oskudna kao resurs i ima je malo, u smislu obradivih površina. Ali, oni iz ograničenih resursa izvlače maksimalno. Taj kraški deo je pretežno zasađen vinovom lozom od koje se proizvodi poznato vino „Teran“. Zahvaljući velikim sadržajem gvožđa u zemljištu, to vino ima veoma tamnu boju i vrlo specifičan ukus. Imao sam prilike da posetim jednu „kmetiju“- gazdinstvo koje godišnje proizvede oko 20 hiljada boca tog vina. Tog dana su imali promociju penušavog „Terana“ koji nije često u ponudi i ovaj vinar je to učinio da pokuša da napravi nešto novo. I uspeo je. Penušavi „Teran“, kao novi proizvod na tržištu vina u Sloveniji. Cela količina iz proizvodnje ove kmetije, završi na tržištu Slovenije, a boca vina košta od 4 do 10 evra. Zavisno od godine berbe.

Kad se krene prema Italiji u dolinama reka, tu je zastupljeno voćarstvo i ratarstvo. Manje ima povrtara. Svaki pedalj zemlje je obrađen. Nisam video zaparloženo zemljište. U razgovoru sa domaćinima, kažu da se to voće uglavnom proda na kućnom pragu. A takav vid prodaje je dominantan, jer Slovenci svaki slobodan trenutak koriste da se šetaju, odnosno da planinare i pešače. I tako svaki vikend odlaze u drugi deo Slovenije da šetaju. Baš zbog toga se to voće prodaje na kućnom pragu.

Studenti mogu da rade u slobodno vreme i zarade neki euro za školovanje. Škole, zdravstvene ustanove i sve ustanove koje spremaju hranu, po zakonu, 70% sirovina kupuju na lokalnom tržištu ili sa tržišta Slovenije. Ako baš nije moguće nabaviti određeni proizvod, onda se kupuje uvozni. Deca imaju obroke u školi i to roditelje košta 70 evra na mesečnom nivou. Sva hrana se sprema po uputstvu nutricionista.

Da ne dužim jer je tema opširna, Slovenija je uspela u onom što većini država bivše Jugoslavije nije. Za to su zaslužni sami. Znali su šta hoće, i to su ostvarili. Dokazali su, da ih „jeftini“ poljoprivredni proizvodi iz Srbije, Makedonije, Hrvatske nisu održali na tržištu, već uporan rad, dobar kvaliet i marketing. Danas mnogi Slovenci rade  po dva posla i ne žale se zbog toga, ali mogu da priušte mnoge stvari o kojima mi možemo samo da mislimo.

Neko me je pitao „koliko kasnimo za njima“? Na ulaz u pomenutu kmetiju, video sam kamen gde je pisalo: 1992. To je godina kada je ta kmetija počela da radi na savremen način. E, taman toliko kasnimo. 30 godina.

I na kraju, i zaista zavšavam rečima poslednjeg premijera SFR Jugoslavije, Anata Markovića, o Jugoslaviji pred raspad:

„Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope“.

Nažalost, ovo su proročke reči, za ceo Balkan. Postali smo upravo to što je predvideo. A sve je moglo biti drugačije.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

6 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
21.03.2023. 13:59

Vrlo poučno.Ne znam zašto i mi ne možemo da primenimo nešto od ovoga Da i ovde, po zakonu, 70% trzista hrane potiče od domaće proizvodnje, ne bi bilo napuštenih njiva,kuća, čitavih sela.Pravilo je, prepisuj od boljeg, uspesnijeg, ako ne znas, pitaj…

Bravo
21.03.2023. 16:33

Uvek me iznova fascinira nečija hrabrost. A Stevica je poseduje. Pored toga što je vredan i častan porodičan čovek i dobar domaćin on je i vrlo obrazovan i načitan. Zašto grad ne prepoznaje ovakve pojedince i ne kaže im hvala a sve što su učinili i doprineli gradu?

Građanin
21.03.2023. 16:34

Da je više ovakvih ljudi gde bi nam bio kraj?

Ajvar
27.03.2023. 08:44

Hvalisavko, mesaj ajvar i uzivaj…

Nebojša|
27.03.2023. 16:11
Odgovor za  Ajvar

‘OVDE U (SLO) PREDSEDNIK

-NE LAŽE

-NE PRAVI PUTEVE

-NE DELI PENZIJE

-NE PRESUĐUJE

-NEMA SNS AKADEMIJE

A BOGAMI NEMA NI MNOGO PRODANIH DUŠA(SLAVE,SONY,……….)

Ajvar
11.04.2023. 23:14
Odgovor za  Nebojša|

Koja bre Slovenija sta mi pises? Ovo je noj komsija Steva iz brestovac, razume se u sve ko marica!