Zadužbina Studenica iz San Franciska stipendirala 2.000 studenata iz Srbije

Zadužbina srpske dijaspore iz San Franciska dodelila je i ove godine, u sali Kolarčevog Narodnog Univerziteta,  stipendije za trideset osam  studenata univerziteta u Srbiji, u iznosu od preko šezdeset hiljada dolara. Godišnja stipendija iznosi 110.000 dinara.

Od osnivanja Zadužbine Studenica 1993. godine, stipendiju je dobilo preko dve hiljade studenata, uključujući i oko 300 stipendija za postdiplomske studije na Harvardu, Kolumbiji, Berkliju, Stanfordu, i drugim prestižnim univerzitetima u SAD-u. Takođe, Zadužbina stipendira studente u Republici Srpskoj i srpske studente u Hrvatskoj, dok je u planu da se stipendiranje proširi i na celu BIH, Crnu Goru i Makedoniju.

Miroslav Majkl Đorđević, predsednik Zadužbine koja nosi ime našeg slavnog manastira, poručio jstipendistima:

Nema važnijeg ulaganja u budućnost nego u obrazovonje  mladih generacija. Taj proces je isti kao sejanje pšenice u proleće, koje je neophodno za hleb u leto i zimu. Naše uverenje kao osnivača Zadužbine Studenica je bilo da je obnova i bolja budućnost srpskog naroda moguća jedino preko temeljnog i pravilnog obrazovanja.  Naša je želja bila da  Zadužbina doprinosi negovanju univerzalnih vrlina istine i časti, pravde i poštenja, slobode i jednakosti.Od srca, želim vam uspeh, sa nadom da ne zaboravite ove želje osnivača i da one postanu integralni i neophodni deo vaše budućnosti i budućnosti Srbije i srpskog naroda“.

Zadužbina Studenica dodelila je i značajna bespovratna sredstva za obrazovne projekte, projekte crkve i različite  društvene i kulturne institucije, izdavanje knjiga, humanitarne i druge poduhvate.

Zadužbinu su 1993. godine u San Francisku osnovale porodice Amerikanaca srpskog porekla sa osnovnim ciljem da podrže univerzitetsko obrazovanje mladih u najčvršćem uverenju da  obrazovanje ima najveći značaj za uzdizanje i razvoj srpskog naroda.