Zavarivač sabotira nove vlasnike

VRANJE – Vlasnicima privrednog društva Zavarivač- Inžinjering d.o.o., koga čine 11 bivših radnika preduzeća SZP“Zavarivač“ iz Vranja, danas je po drugi put zabranjen ulazak u krug firme kako bi izvršili uvid u imovinsko stanje firme, iako za to postoji zvanično sudsko rešenje.

Novi vlasnici smatraju da je na delu opstrukcija preuzmanja budući da nisu dobili potrebnu asistenciju od izvršitelja i policije.

Nakon brojnih propalih dogovora radnici su tužili i sudskom presudom dobili vlasništvo nad imovinom firme Zavarivač – Inžinjering.

Grupa bivših radnika pokušala je da sklopi dogovor o isplati zaostalih zarada, terenskih dodataka za period od 2010. do 2014. godine, kao i da uplati doprinose kako bi neki od njih mogli da ostvare pravo na penziju.

Mi smo pokušali da dogovorimo isplatu dugovanja, malo po malo, dakle samo ono što nam duguju, ništa više,oni to nisu hteli, stalno su lagali , odlagali pa smo bili prinuđeni da tužimo. Tužili smo i dobili presude. U Agenciji za privredne registre upisani smo kao vlasnici i tamo je procentualno navedeno ko i koliki udeo ima procentualno u firmi. Od 14.jula , od kada se vodimo kao vlasnici pokušavamo da uđemo na svoj posed ali nam ne dozvoljavalju“, priča Zoran Dodić koji ima najveći udeo u vlasništvu od skoro 23 procenta.

Ipak i pored validnih sudskih rešenja, na kapiji Zavarivača bivšim radnicima nije imao ko da pomogne u sprovođenju slova zakona. Na terenu se nije pojavio javni izvršitelj u ovom predmetu Stanko Filipović, a nije bilo ni službenika policije.

advokat

Stojan Ilić, advokat novih vlasnika, ipak veći deo krivice prepisuje policiji koja za potrebe asistencije traži neke dodatne bezbedonosne provere, za kojima realno nema potrebe.

Meni nije bilo jasno šta su oni tražili i zbog čega se ovo diže na neki visoki stepen, neće niko ni sa kim da se bije. Radi se o tome da se preda dokumentacija da se vidi ko koliko i kome duguje da bi se otpočeo rad u novom privrednom društvom koje zbog ponašanja rukovodtva „Zavarivača“ nije moglo ni da preda završni račun za 2015. godinu, jer ima firmu u sojini papirološki ali nema u svojini“ pojašnjava Ilić.

Za danas je bio zakazan sastanak sa rukovodstvom „Zavarivača“ radi predaje ranije donetog rešenja o dodeli udela za 11 izvršnih poverioca  na Zakonom sprovedenim načinom i posredstvom izvšitelja.

Razlozi zbog čega direktor ne dozvoljava ulaz u posed su verovatno različiti i mnogobrojni. Ono što je meni kao punomoćniku poznato da je privredno društvo „Zavarivač“ u toku 2013. godine počelo da dobija neke blokade koja je rezultovala blokadom računa kod Narodne banke Srbije u vidini od 864 miliona dinara. Ja sam još ranije ukazivao da se na taj način neće sačuvat društveni kapital ali je sve ostalo nepromenjeno i samo se išlo u veću dubiozu“, ističe Ilić.

resenje

Dragan Igić danas nije hteo da daje izjave bilo kakve izjave, već je novinare uputio da odgovore na sva pitanja  u vezi ovog slučaja potraže putem mejla.

Nezvanično, pravni zastupnici „Zavarivača“ oslanjaju se na zahtev za privremenom merom koji su podneli novi vlasnici, a kojima se traži uvid u poslovne knjige preduzeća.

Zašto policija i javni izvršitelj nisu danas izašli na teren takođe nije bilo moguće doznati, jer se na svoje telefone nisu javljali ni načelnik PU Vrannje, niti Stanko Filipović, javni izvršitelj.

Prema rečima Ilića, u vlasništvu novog privrednog društva nalaze se male i velike mašine za rad, vozni park, ali ne i hale i Upravna zgrada. Ipak, on napominje da samo korišćenje navedenih mašina za potrebe izvođenje ugovorenih poslova iz ranijeg perioda predstavalja krivično delo, jer se neko služi tuđom imovinom za potrebe stvaranja sopstvene koristi.

Milan Zdravković

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar