Lemja Đema, pomoćnica predsednika opštine u Medveđi

Žene su jači i hrabriji pol

MEDVEĐA – Pomoćnica predsednika opštine Medveđe Lemja Đema, koja iza sebe ima zavidnu internacionalnu poslovnu karijeru, mišljenja je da su žene i lepši i jači pol od muškaraca.

Žena ume, može i ima jačinu da iz ničega stvori mnogo. U najnerazvijenim zemljama sveta emancipovane i hrabre žene se koriste kao katalizator primirja. Ne priznajem da su žene slabiji pol jer žena nikada nije u senci muškaraca“, kaže u razgovoru za Jugmediu ova diplomirana ekonomistkinja, intelektualka, koja je i u drugom mandatu zadužena za oblast lokalne samouprave, obrazovanje, kulture i sporta.

djerma_1

Ona je jedna od najbližijih saradnica predsednika opštine Nebojše Arsića, čiji tim čine uglavnom žene, za koga ima samo reči hvale.

Arsić je obrazovan i moderan čovek , koji ima viziju i cilj, zna šta hoće. Veoma je dobar menadžer. Čovek sa visokom tolerancijom koji želi da spaja ljude. Lično, ima izuzetno poštovanje prema meni, kao i prema ostalim saradnicama, pa mi je veoma drago što sam u njegovom timu“.

Lemja Đema je rođena u Medveđi, odrasla u Beogradu, od vrtića do fakulteta, koga je zvaršila u Prištini, na srpskom jeziku, i otuda u njenom govoru akcenat sa beogradskog asfalta. Udata je za Medveđana, a njeno troje dece ima svoj uspešan put.

djema

Njena karijera, od finansijskog direktora „Energoinvesta“, najveće korporacije u bivšoj Jugoslaviji, preko rada u Ujedinjenim nacijama gde se bavila finansijama i pevođenjem na tri jezika, preko generalnog direktora Pošte i Telekoma Kosova, je impozantna, da je i logično pitanje zašto je takav stručnjak završio svoju uspešnu putanju u siromašnoj Medveđi, skrajnutoj sa svih puteva.

„Žene imaju 3 prednosti nad muškarcima. Od kojih 75 posto odmah shvati prvu, 24 posto tokom života shvati i 2. prednost, a samo 1 posto muškaraca shvati i 3. prednost, nažalost, tek na samrti“

Postoji trenutak, objašnjava, kada se negde stavi tačka i kada se čovek okreće svojim mladalačkim idealima i željama.

Gde god sam bila nosila sam sa sobom mirise u ukuse moje rodne varoši i naselja Dedići, kuću moje bake iz čije se velike kuhinje širo miris narodnih i nacionalnih jela, miris rosne trave, slike stoke na ispaši, žeteoca na poljima i izvori naše najlepše vode. Ja sada želim da svoje iskustvo i svoje znanje iskoristim za dobro mojih zemljaka, da od Medveđe napravimo modernu varoš“, priča naša sagovornica.

Đemu ne čudi to što u patrijarhalnoj Medveđi sve poluge vlasti, osim one predsedničke, žene drže u rukama.

U Medveđi nema međunacionalne netrpeljivosti, ali sve muči isti problem – nedostatak posla i siromaštvo

Medveđa jeste nerazvijena, ali stabilna i zrela sredina. Žene su ovde veliki borci, naučene da se bore za svoje ideje i savladavaju prepreke. Sa bilo koje funkcije žena može da ostvari rezultate ako ima unutrašnju jačini i moć, a naše žene je imaju. Ipak, potrebno je obrazovanje i veliki rad. Svuda gde sam radila, ja sam počinjala praktično od nule u dokazivanju svog znanja“, veli naša sagovornica.

Kada je u pitanju gorući problem u Medveđi – mladi i zapošljavanje, kaže da nije idealista, već realista.

djema_3

Radimo na nekoliko programa koji imaju cilj da zadrže mlade u Medveđi. Ide sporo, ali je na pozitivnom putu. Naredna godina je prioritetna godina i karakterisaće je otvaranje novih radnih mesta, jer mladi su i bukvalno budućnost ovoga kraja. Ukoliko se nastavi iseljavanje, ovi krajevi ostaće prazni“, objašnjava Lemja Đema, žena koja je službeno boravila u 250 zemalja.

Ali nigde nisam srela duh našeg naroda i to je ono što moramo da negujemo i ljubomorno čivamo“, zaključuje ova žena, dok ispijamo kafu u centru varoši.

Milica Ivanović