Karolina Stamenkovic, predsednica Udruženja ''Lužničke rukotvorine'' iz Babušnice

ŽENE ZA PRIMER Osnovale prvu žensku zadrugu na jugoistoku Srbije

Na čelu nevladine organizacije “Lužničke rukotvorine – Ženski ekonomski centar“ iz Babušnice već deset godina je Karolina Stamenković, koja sa članicama udruženja pokušava da žene izvuče iz letargije i da zaista budu na potezu i preuzmu inicijativu. Smatra da pripadnice lepšeg pola mogu da se izbore za sopstveni položaj u društvu samo udruživanjem i zajedničkim radom.

Žene u oovm udruženju rešile su da ne sede skrštenih ruku i da svoj ekonomski status poboljšju upravo na način koji primenjuju godinama.

“Od 2016. godine članovi naše organizacije su pokrenuli organsku proizvodnju. Nabavili smo i podelili 17 plastenika, površine 100 metara kvadratnih sa sitemom za navodnjavanje i podelili ženama sa invaliditetom  i ženama iz socijalno ugroženih porodica koje se bave organskm proizvodnjom . Inicijativom desetak žena smo i osnovale prvu Žensku zadrugu organskih proizvođača na jugu Srbije- kaže Stamenkovićeva.

Ideja je dobra u onoj meri u kojoj bude primećena, a ova je stigla i do Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Vlade Srbije, koji je u značajnoj meri doprineo da se realizuju projekti ovih žena.

Obezbeđivanjem neophodnih sredstava za nabavku mini linije za preradu voća i povrća. Planiramo da u narednoj godini uposlimo 5 žena koje će raditi u preradi. Uključili bi dvadesetak  žena iz seoskih sredina koje bi ubirale šumske plodove za preradu”, priča naša sagovornica.

Pored organske proizvodnje, ovo udruženjeje 2015. godine dobiloje  i licencu za uslugu pomoć u kući. “Upošljavamo 12 žena koje rade uslugu u udaljenim planiskim selima. Do sada smo imali sertifikovanu  obuku za 40 gerontodomaćica. Šesdeset žena je prošlo akreditovanu obuku iz organske proizvodnje. U svojim domaćinstvima grupa od pet žena je i pokrenula spremanje keteringa na području opštine Babušnica”, kaže Stamenkovićeva.

Iz njihove radionice izlaze sve đakonije domaće kuhinje, a ajvar, pinđur i ljutenice se izvoze za Nemačku

“Opštu zmljoradničku zadrugu Darovi Lužnice osnovale su 14 žene koje se bave organskom proizvodnjom . U okviru Zadruge napravili smo i proizvodni pogon u kome žene prerađuju povrće , voće i šumske plodove na tradicionalni način.  Pripremale smo ajvar , pinđur i ljutenicu za izvoz u Nemačku”.

Ženi nije mesto u kući, kategorična je jer se godinama susretala s tom rečenicom.

“Žene u opštini Babušnica su nevidljive zbog neinformisanosti, nezainteresovanosti da pokrenu bilo kakava pitanja što se tiče svojih prava ili samozapošljavanja. Zbog tradicionalnog vaspitanja, male sredine gde se svi poznaju i gde je žena uvek na meti ogovaranja bilo šta da radi, žene i ne preuzimaju neke inicijative kako se kaže ovde:“ženi je mesto u kući””.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa  koji je dodelio sredstva