USLOVI ŽIVOTA ROMA NA JUGU SRBIJE

Život u blatu i smradu (FOTO, VIDEO)

Kvalitet života u nekom naselju meri se infrastrukturom kojom ono raspolaže. Nažalost, stanovnici romskih naselja na jugu Srbije ne mogu se pohvaliti razvijenom komunalnom infrastrukturom - asfaltiranim ulicama, vodovodnom i kanalizacinom mrežom, a neki žive u kućama bez struje. Retka su naselja koja su u ovom pogledu potpuno uređena. Uz zapošljavanje, odnosno ekonomsko osnaživanje, loši uslovanja stanovanje su za Rome najveći problem.

Nesnosni smrad širi se u četiri od 13 ulica u delu naselja Slavka Zlatnovića u Leskovcu u kome žive Romi, posebno u ulicama pod brojevima, ali bez kanalizacije, delom i bez vodovodne mreže i struje.

Ni jedna od 13 ulica u ovom naselju sa više od 2.000 pripadnika romske nacionalne manjine, nije asfaltirana, a u 4 nema kanalizacione mreže, delom ni vodovodne, a u jednoj ni električne energije.

Uslovi za život u 21. veku su katastrofalni“, pričaju u glas stanovnici jedne od te četiri ulice, koje nemaju ime, već samo redne brojeve.

Prvi stanovnici u naselju Slavka Zltanovića, spojenim sa gradom, počeli su da se naseljavaju pre 60 godina, Romi tri decenije kasnije. Gradilo se na divlje, bez planova i dozvola, s tesnim sokacima, na vodozahvatnoj zoni. Ono što bi danju porušile inspekcije, noću bi se ponovo sazidalo, pa se vremenom odustalo od takvog načina sprečavanja divlje gradnje.

Sada su svi u problemu, i stanovnici i vlasti koje nisu u stanju da skromnim budžetom ispune sve zahteve. Ipak, u ulicama iz kojih se širi nesnosni smard vlada ogorčenje.

Nemamo kanalizciju, septičke jame su nam prepune, jedan klozet koristi po nekoliko kuća, kupamo se u koritu. A mi smo gradski ljudi, mi živimo u gradu“, jada se Ratko Ibraimović sa višečlanom porodicom, dok posmatramo kako cisterna iz spoljnog WC-a crevom crpi baš septičku jamu.

Celo naselje je obavio nesnosni smrad.

Mi smo navkli, veli Dejan Maksutović. Svaki dan se čisti po jedna septička jama, a u svakoj kući po jedna beba“.

U Naselju Slavka Zltanovića žive i Srbi i Romi, razdvaja ih zajednička središnja asfaltirana ulica, koja je prošle godine produžena asfaltom, a asfaltirano je još nekoliko poprečnih ulica, one za koje su mogla da se pribave dokumenta. Odustalo se od asfaltiranja glavne uluce kroz romski deo naselja jer nije dobijena saglasnost od Elektromreže Srbije zato što se iznad nje nalaze glavni električni vodovi.

Ranije su u toj ulici postavljeni samo ivičnjaci i ona je čini se, najizrovanija i pri prvoj kiši najneporhodnija.

Kada padne veliki pljusak, ovde se ne može pešice“, žali se mlada majka koja s dečjim kolicima pokušava da zaobiđe bare.

Od glavnog asfalta deli nas dve stotine metara, ali veoma dugačkih kada padne velika kiša i kada se od blata ne može proći. Dok deca dođu do asfalta ona su sva umazana i tako umazana idu u školu i podsmeh su drugoj deci“, žale se Ibraimovići.

I ispred kuće direktora Hemijske škole Leskovac Tane Kurtića voda i blato.

Biće, ne gubim nadu“, veli ovaj član Nacionalnog saveta Roma, dok čisti cipele na ulazu svoje blistavo čiste kuće.

Nadu su, međutim, izgubili Zoran Ademović, koji sa 16-godišnjim sinom živi u nedovršenoj kući pored blatnajve ulice i Bračni par Asanović sa lepom kućicom i dvoje male dece.

Ove dve porodice, pored toga što nemaju asfaltiranu ulicu, kanalizaciju i vodu za piće, nemaju ni struju u svojim kućama. I nisu jedini.

Teško je. Od dobrih komšija vučemo jedan kabl samo za sijalicu i televizor. Ne znam dokle ćemo živeti u mraku, strašno je“, priča David Asanović.

Novica Stamenković, predsednim Sveta mesne zajednice Veternica kaže da leskovačke vlasti žele da reše problem ovog naselja, ali i probleme svih prigradskih naselja.

Lokalne vlasti su u Slavka Zlatanovića prošle godine asfaltirale dve ulice u kojima žive i Romi i još dve ulice u istom naselju, ali deo o kome vi pričate je prepun problema. Tamo su najveći problemi oni imovinsko-pravne prirode i taj deo je najteže rešiv jer u velikom broju slučajeva zavisi isključivo od samih stanovnika – komšija. Na pojedinim mestima su bandere na sred ulica. Ne znam kako će se rešiti problem dalekovoda, ali je izvesno da najpre treba krenuti od toga da sve kuće dobiju vodu i struju, a nema ih mnogo, zatim 4 ulice da dobiju kanalizaciju, pa će se onda razmišlati o asfaltu. U svakom slučaju, ovde 30 godina niko ništa nije uradio, a mi rešavamo jedan po jedan problem“, objašnjava predstavnik leskovačkih vlasti.

Inače, preko puta ovog mešovitog romsko-srpskog naselja je naselje Obrada Lučića, isključivo nastanjenog Srbima. Ni ovde nije asfaltirana ni jedna jedina ulica.

Asfalt je u Leskovcu najskuplja reč jer do 2013. godine ovde je bez asfalta bilo čak polovina gradskih i prigradskih ulica. U međuvremenu je asfaltirano nekoliko desetina, no, proces asfaltiranja ide sporo, što zbog nedostataka novca, što zbog glomazne papirologije, ali i nameru lokalnih vlasti da se ispod asfalta nađu sve cevi i svi kablovi, što poskupljuje i usložnjava posao.

I dok se svi problemi ne reše, stanovcima Naselja Slavka Zlatanovića u Leskovcu ne preostaje ništa drugo nego da se naoružaju strpljenjem i da svoje zahteve  transparentije i upornije izlažu.

Milica Ivanović

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 komentara

  • Šta je tu strašno, i mi živimo u blatu i smradu u centru grada kod zelene pijace oko bivšeg visećeg mosta gde je i javni WC, pa nikom ništa.

    • Stanar, nikada ne vršim potrebu van predvidjenih mesta, al pre neki dan me pritera tu negde oko pijace. Znate li koliko mi je Rom u veceu koji je u okviru pijace naplatio malu nuzdu? Ni manje ni vise nego 30 dinara. E, hajde, vi meni recite kad ce seljak koji je dosao da nesto proda izvadi iz džepa dva-tri puta 30 dinara za potrebu. Znajući ih, ja mislim – nikad!

  • Smrad se siri od divlje deponije koju su romi napravili na sred ulice

  • Naselje Obrada Lučića je dobilo Šarenicu, sad je red da naselje Slavka Zlatanovića dobije po jednu črvenu po ćlanu domačinstva i sve će biti u redu …

  • Gledam ove njihove ograde i kućerine pa se pitam, šta su oni sami uradili da reše problem neasfaltirane ulice! Ako ne mogu da plate(?) asfaltiranje, barem mogu da naprave odvodne kanale pa da barem ulice isuše. Ali ne, oni si gledaju u svoje dvorište,a „država da uradi nešto“ čim je problem napolje. Mogu barem smeće da odnesu do kontejnera umesto da prave divlju deponiju koja im smrdi.

  • A kada treba platiti prenamenu zemljišta, građevinske dozvole, poreze, priključke i račune za komunalije, tada ih država ne interesuje. Kada se budu kompletno integrisali u zajednicu i počnu da izmiruju svoje obaveze, tada će i da dobiju asfalt i struju i vodu i kanalizaciju… Dakle, NIKAD!!!

  • A sta je sa Vaskovo naselje?Pisite posetite i to naselje posle kise.

  • A gde je tu Ančiki, Bratmilovce, Bobište, Vaskovo naselje , pa onda sva sela , itd

vaš komentar