Zlatna godina za leskovačke povrtare, paradajz se masovno izvozi, cene rastu

Cene paradajza na leskovačkim pijacama koje se kreću od 70 pa do 160 dinara po kilogramu, podigle su temperaturu Leskovčanima naviknutim na niske cene ovog povrtarskog proizvoda koji se ovde gaji u izobilju, jer kupci smatraju da su one zapravo paprene, dok povrtari, s druge strane, zadovoljno trljaju ruke i kažu da je cena baš onakva kakva bi trebalo da bude.

„Svuda u svetu cene pardajza idu od 50 centi do 2,5 evra, pa čak i do četiri za onaj najprovoklasniji. Ovde je sada cena u proseku 1 evro, što nije mnogo. Jer, ako naši Leskovčani mogu da plaćaju u Grčkoj kilogram paradajza 1,5 evra, mogu i ovde“, komentariše Jovica Stojković iz Navalina, jedan od najvećih proizvođača i izvoznika paradajza u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

Prema njegovim i navodima drugih proizvođača s kojima smo danas razgovarali na leskovačkim pijacama, do skoka cene paradajza, koji se samo pre mesec dana prodavao po ceni od 80 do 120 dinara, došlo je zato što domaći proizvođači nemaju više stranu konkurenciju na tržištu i ne samo da nemaju, nego oni sada izvoze tamo odakle je u Srbiji na početku proleća stizao paradajz.

Izvozna cena leskovačkog pardajza je 120 dinara

„Preko leskovačkih izvoznika izvozim u Albaniju, Grčku, Makedoniju, Hrvatsku, Bugrasku, Češku, pa sam, čak, imao potrebu za izvoz i u Somaliju, preko Turske, što sam morao da odbijem jer nemam dovoljne količine“, ističe Stojković.

Drugi razlog za dobru cenu za proizvođače, odnosno, visoku za kupce, je što je ove godine zbog loših vremenskih uslova podbacio rod svuda u Srbiji, ali najmanje u Leskovcu.

„Znate, mi Leskovčani ne znamo ništa drugo osim da proizvodimo dobru hranu. U nekim drugim regionima su takođe mislili da znaju, ali mi ipak više znamo, pa smo uspeli da sačuvamo rod boreći se sa vlažnim noćima i vrelim danima, uslovima u kojima se paradajz veoma teško oplođuje“, objašnjava Stojković, koji ove godine ima 1,2 hektara pod paradajzom u savremeno opremljenim plastenicima.

Kilogram paradajza na beogradskim pijacama već nekoliko dana prodaje se po ceni od 150 do 250 dinara

U Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi (PSSS) u Leskovcu kažu da je ove godine paradajz u Jablaničkom okrugu zasađen na površini od 1.700 hekatra, na zatvorenom i otvorenom prostoru.

„Prinos po hektaru kreće se u zavisnosti primena agrotehničkih mera, odnodno, od 75 tona, a kod onih većih proizvođača čak i do 150 i 180 tona“, kaže Jelena Stojiljković, savetnica za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS.

Najveće cene odnose se na paradajz sličan nekadašnjem „jabukaru“, odnosno, na sortu „pink rok“, koji, za razliku od drugih sorti ima i miris i odličan ukus, ali za njega treba u Leskovcu izdvojiti od 150 do 160 dinara i retko se nalazi s obzirom da baš on ide najviše u izvoz.

Iako je prethodnih godina cena padala kada se na pijačnim tezgama iznese paradajz sa otvorenog prostora, a to se dešavalo između 1. i 7.jula ove godine, on tek sada počinje da zri, ali njegova pojava, kako se procenjuje, samo može da poveća cene, budući da je i ovde smanjen prinos zbog viskoh isparenja.

„Zato što se upravo u zasadima pod plastenicima pojavio „apsoluta leptir“ koji za par dana sa svojim crvićima uništi plodove, protiv kojih se ja borim svetlosnim klopkama, pa se bojimo da će leptir biti u punom zamahu kada stigne paradajz s polja“, veli Stojković, a i u PSSS se takođe pribojavu tih štetočina.

„Taj leptir se sada pojavio i mnogi proizvođači strepe od njega jer može značajno da umanji rod. S obzirom da se radi o dugogodišnjem problemu, sa agrotehničkim merama treba krenuti od starta, a paradajz se brani i zaštinim mrežicama“, ističe Stojiljkovićeva.

Inače, slična godina sa cenama paradajza bila je i prošla, kao i pre desetak godina, a bilo je između i godina kada se on u Leskovcu prodavao za po pet i tri dinara po kilogramu, pa su tone i tone završavale na deponijama.

Zato leskovački povratari ovu godinu smatraju zlatnom godinom, dok kupci strahuju da će cene krajem avgusta i početkom septembra, kada je spremanje zimnice u jeku, još više rasti.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

14 komentara

  • Zamena teza. Ovaj covek jeste odličan proizvođač ali ne toliki kao u priči. Priča je naduvana sa izvozom. Problem sa cenom paradajza je u losim vremenskim uslovima i u tome sto su uvoznici semena, UVEZLI ZARAŽENO seme, svesno sa proizvođačima pesticida, pa se proizvođači ne mogu izboriti sa boleštinama koje su takva semena donela, jer prodavci pesticida ili neznaju ili nemaju para da uvezu pravi lek, ili pak pravi lek „razblažuju“ u kucnoj radinosti i zarađuju 1/10. Udruženi zločinački čin…

    25
    2

    • Ne lupaj!Trenutno je takva cena jer je takva ponuda i potražnja,paradajz sa otvorenog polja tek stiže a iz plastenika je prošao.Proizvođači iz Albanije,Makedonije,Turske imaju veće otkupne cene ,tako da naši proizvođač(trenutno)dobijaju veću cenu od planirane.

      2
      5

      • Kad si toliko pametan a sumnjas u gore navedeno… prodji putem za Vlasotince, pa kad se prodje Badince, sa desne strane ima jedna apoteka… baci pogled na plac i videćeš gomile pocupanog paradajza, svrati pa pitaj zašto… ako neće da ti kažu… zaražen je virusom prilikom uvoza rasada iz Grčku… razmisli malo o ovome pa onda komentariši.. a evo prilike i novinarima Jugmedije da obrade temu…

  • cuj sta kaze „kad mogu u grcku da placaju ,sto ne bi mogli i ovde „.Pa pobratime u grcku ljudi idu na odmor od deset dana a ovde zive celu godinu ,nego kad bude uvoz iza albasniju i iz tursku posle nemoj da places posle tvojih reci ispada da ovi sto otkupljuju visnju po 25 dinara i malinu po 90 da su stvarno pametni

    22
    4

  • По овом цена парадајза и од 500.00д. би била мала.Само да не заборави ничија није до краја горела.

    21
    6

  • Da bog da vam sav paradajz i krastavac skapao, jer cime nas sve trujete, zarad profita, bog da vam vrati. Ove cene ce vas opplemeniti ove godine ali sledece videcemo…

    19
    9

    • Miloše pokušaj sa dobrim psihijatrom, ima sad lekova rešavaju probleme ljudi kao što si ti..jer možeš da implodiraš od mržnje.

      4
      9

      • Hvala na savetu za tog „psihijatra“, možda mi je i potreban a da nisam primetio, samo smatram da imam apsolutno pravo da bilo koga mrzim ko direktno ugrožava zdravlje moje dece, mene i svih vas ostalih pa i tebe, osim ako nisi od ovih „proizvođača“ – čitaj trovača, koji sadi uz guzicu povrće za sopstvenu ishranu. I mala digresija, nije u pitanju bilo kakva mržnja već antipatija zbog ugrožavanja zdravlja ljudi. Da ova zemlja ima kontrolu, više od polovine proizvođača bi bilo u zatvoru po krivičnom postupku, zbog izazivanja opšte opasnosti po zdravlje ljudi i pokušaja ubistva. MESH nadam se da sam objasnio svoj komentar, a ti kaži da nisam u pravu.

        12
        1

    • Sine,kao prvo. Ako se taj paradajz,krompir itd. Ne prska i slicno od njega ne bi bilo nicega. On mora da se prska da bi uspeo da bude to sto jeste. Kao drugo,to sto ti jedes i jankoji ga prozivedem isto jedem to. Kao trece,ako uspes negde da nadjes prirodno 100% ja cu ga pojesti komplet sa zemljom. Kao cetvrto,ako je to razlog da sejes mrznju ovde onda nemoj da ga jedes ,niko te silom ne tera. Kao peto,zbog takvh kao sto si ti,mi smo ovde dosli. Svi koji se raduju pre rudjoj mesreci nego svojoj sreci i treba posetiti lekara. Kao sesto,da li mislis da ti je sve ostalo zdravo sto jedes,kreni od suhomesnato pa sve do povrca,preko pica. Ako nadjes 2 artikla 100% prirodna ja te castim cime god hoces. Zato,sto vise gledas u svoje dvoriste vise ces napredovati. Pozz

      2
      1

      • Na osnovu tvog izlaganja pobrojavanjem nista novo nisam saznao. Do ovolikih bolesti biljaka, doveli ste upravo vi proizvodjaci. Imam pravo da iznesem svoje misljenje, i stojim iza toga da velika vecina proizvodjaca, nepostovanjem procedura, karence, hemikalija… treba da zavrsite u zatvoru zbog narusavanja mog zdravlja a sve zbog zarade. Nemoj da mi pricas da i ti jedes sto i ja, nisam sisao s drveta ni juce ni prekjuce, vec davno. Zato, dzaba vam taj proizvodjacko preprodavacki lobi, koji po svim portalima brani visoku cenu povrca.

  • Koliko vidim, bolesnika ima svuda oko nas… umesto da se problem sagleda realno i nadje rešenje, ovde se kune, zeli se zlo i nesreća, prizivaju neka ružna vremena… nije dobro ni ovo stanje, ali je još gore ono kad je taj paradajz bio 5 dinara i bacan u reku. Nisu krivi zbog toga ni proizvođači a ni potrošači. Problem je sistemski i pre svega u organizovanoj grupi uvoznika semena i rasada a potom i proizvođača i uvoznika pesticida… oni su ti koji diktiraju sve i biće tako sve dok je korupcije kojom kupuju sve one koji kontrolišu upravo njih…. ovi prvi se bogata a unistavaju proizvođače a ovi drugi se tako bogate a uništavaju i proizvođače i potrošače i nikom ništa… neka inspekcijske službe pročešljaju šta i kako rade i sve će izaći na videlo… posebno jednog profesora iz Beograda koji drži monopol i na jedno i drugo i bez njega nema uvoza, a on uvozi svašta….

    6
    1

    • Када већ знаш за професора ти га именуј.Немој да шириш дезинформације.Проблем могу да реше они који су на власти и тачка.

      • Ja znam najboljeg eksperta za agronomiju. Zvali su ga svojevremeno Meskčurin. Pitajte, ne stidite se, nije sramota ne znati.

  • Ja sam u Grčkoj ponekad i mesec dana tokom sezone pa nikad nisam platio paradajz skuplje od 1,2 eura.

vaš komentar