Zlatno doba niškog sela

NIŠ (izvor RTS) – Meštani Kamenice kod Niša, za samo godinu dana, promenili su izgled sela i okoline. Aktivisti, od kojih najmlađi ima 65 godina, napravili su nove klupe, ograde oko zelenih površina, most i obnovili seosku crkvu i manastir iz 14. veka.

Oko hiljadu žitelja niškog sela Kamenica, u okviru projekta „Treće doba“, odlučili su da sami urede svoje selo i da pomognu najstarijim komšijama.

Zbog obolele kičme, Čedomir Radovanović (80) prikovan je za krevet punih šest godina i kaže da, zahvaljujući vremešnim seoskim aktivistama, u svakom trenutku ima potreban lek i lekara u kući: „Najbolje se osećam kad mi dođe komšija ili neki rođak“.

Aktivisti Kamenice, svi stariji od 65 godina, za samo godinu dana, promenili su izgled sela i okoline. Tu su nove klupe, tarabice oko javnih površina, a na mestu stare oronule ćuprije, novi most. Obnovili su seosku crkvu i manastir i 14. veka, do koga se, dok nisu prokrčili put i napravili mostić, stizalo kozjom stazom.

Meštanin Nenad Jovanović kaže da se sve lakše radi uz šalu, a Vukadin Živković (89) dodaje da je nekada bio prvi majstor na instalaciji vodovoda.

Kad se pročulo šta vremešni meštani čine za svoje selo, stigle su i prve donacije – iz inostranstva i od matične opštine Pantelej, čijim sredstvima je uklonjena ogromna divlja deponija iznad sela. Na tom prostoru zasađeno je stotinak borića i drugog drveća, a gradi se i vidikovac.

„Pomoći ćemo ovim ljudima da naprave vinariju u davno napuštenoj seoskoj školi“, kaže Branislav Mišić, većnik opštine Pantelej.

Selo, kažu meštani, ima turističke potencijale. Vidosava Radovanović kaže da ima kuću u Nišu, ali da više voli život u Kamenici: „Lepo je danas živeti u Kamenica i mislim da je ovo zlatno doba za ovo selo i njegove meštane“.

Iz sela Kamenica kod Niša, od 60-ih godina do danas, iselilo se više od 400 domaćinstava.