Četiri i po miliona evra za preduzetnike, mikro i mala preduzeća kroz novi program za lokalni razvoj – EU PRO

Četiri i po miliona evra za preduzetnike, mikro i mala preduzeća kroz novi program za lokalni razvoj – EU PRO
Podeli:

Iz Evropske unije pozvali su danas preduzetnike i mala preduzeća iz južne, zapadne, istočne Srbije I Šumadije da konkurišu za nova bespovratna sredstva od  4,5 miliona evra za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima.

Kako je najavljeno je danas u Aranđelovcu prilikom zvaničnog predstavljanja novog programa EU za lokalni razvoj – EU PRO, pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u  99 opština i gradova uključenih u program, koja se bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 2013. i 2017. godine.

Pozivajući lokalne samouprave i predstavnike malog biznisa da aktivno učestvuju u realizaciji programa EU PRO, šef Delegacije EU, ambasador Sem Fabrici je rekao da će se kroz ovaj program koji obuhvata 99 od 174 lokalne samoprave u Srbiji ulagati u infrastrukturu i doprineti unapređenju ukupnog poslovnog okruženja i konkurentnosti lokalne privrede.

Mikro i mala preduzeća su osnova evropske i srpske ekonomije, imaju vodeću ulogu u otvaranju novih radnih mesta i ostvarivanju privrednog rasta, i poziv koji smo danas objavili vredan 4,5 miliona evra namenjen je upravo njima kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama“, rekao je šef Delegacije EU.

Ambasador Fabrici je podsetio da je Evropska unija prvi trgovinski partner Srbije, te da je u prethodne tri godine, izvoz iz Srbije utrostručen, trgovinska razmena je 64 odsto, a 78 odsto stranih investicija dolazi iz EU, ističući da je u proteklih 10 godina EU uložila u Srbiji tri milijarde evra bespovratne pomoći.


Podeli:
  1. Verovatnoća opstanka nove firme u roku od 12 meseci je 20%. Verovatnoća opstanka firme u roku od 24 meseci je prema podacima APR manja od dobitka na ruletu, manja od 1/38. Firma prreko 5 godina je već stabilna, zato se i ne finansira. Državi se više isplati da finansira firme za koje je veća verovatnoća propasti. Manja konkurencija za njihove ljude i Zapadnjake, a Ugovori sa MMF ispoštovani.

    3
    1

Comments are closed.