Curi fosfor na železničkoj stanici u Nišu NEMA OPASNOSTI PO OKOLINU

Curi fosfor na železničkoj stanici u Nišu NEMA OPASNOSTI PO OKOLINU
Podeli:

Neprijatan miris širi se oko železničke stanice „Crveni krst“ u Nišu jer je danas oko 15 časova iz jedne lokomotive procurio fosfor zbog čega su na lice mesta izašli policajci i vatrogasci, ali situcija nije alarmantna i nema ugroženih, potvrđeno je juGmedii u niškoj policiji.

Osim što se oseća neprijatan miris, niko nije ugrožen„, tvrde u Policijskoj upravi u Nišu.

Međutim, radnici železnice tvrde za naš portal da zapravo curi citerna sa fosfornom kiselinom iz jednog vagona.

Curenje cisterne primećeno je oko 14 časova na jednom od vagona koji je transportovao ovu materiju iz Prahova kod Zaječara u Šabac. Prso je ventil na cisterni i čeka se da stigne novi kako bi ga vatrogasci zamenili. Bitno je da je situacija pod kontrolom“, tvrdi naš izvor iz Železnice Srbije.

Mesto oko vagona je obezbeđeno i ne dozvoljava se prilaz civilima jer u čistom obliku, fosforna kiselina može izazvati teške opekotine. .

ŠTA JE FOSFORNA KISELINA

Reč je o čistoj supstanci bez mirisa, koja se često dodaje u koka-kolu i slična pića. Fosforna kiselina ukus čini intenzivnijim, a istovremeno sprečava razvoj mikroorganizama, koji se lako razmnožavaju u namirnicama punim šećera. Sokovi tamne boje je sadrže mnogo više nego ostali sokovi. U jednoj konzervi soka može biti i do 500 mg fosforne (ortofosforna) kiseline.

Fosforna kiselina se koristi za skidanje rđe, kao veštačko đubrivo i kao sastojak u mnogim proizvodima za čišćenje kuće.

Utvrđeno j e da smanjuje gustinu kostiju. Ova kiselina spada u jake, i koristi se u hemijskoj industriji.


Podeli:
  1. Fosforna kiselina je slaba kiselina- konsultujte nekoga ko zna.

  2. Ako je niska stanica sto staviste sliku sa perona zeleznicke stanice u Leskovcu? Naravno bez napomene „ilustracija“ ili sl.

  3. U zivotu svasta mozes da procites ali da iz lokomotive tece fosforne kiseline …to nisam :) .

Comments are closed.