Gradi se crkva gde je pronađen novac Vuka Brankovića

Gradi se crkva gde je pronađen novac Vuka Brankovića
Podeli:

Posle obavljenih areheoloških iskopavanja, postavljen je temelj za novu crkvu Svetog Pantelejmona u Gazdaru u opštini Medveđa, na mestu gde su otkriveni temelji pravoslavnog hrama iz 13, 15 i 20. veka i gde su pronađerni vredni arheološki predmeti.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić prisustvovao je postavljanju temelja

Stara crkva Svetog Pantelejmona u Gazdaru podignuta je sredinom 20. veka na mestu ranije građevine što je potvrđeno sondažnim iskopavanjima 1971. godine. Obzirom da je vreme uticalo na njeno loše stanje, pre rušenja konsultovani su arheolozi Narodnog muzeja u Leskovcu koji su u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša u prethodnom periodu izvršili arheološka iskopavanja.

Pronađeni su tragovi vladavine Nemanjića i novac Vuka Brankovića

Crkva Svete Petke, kako je inače poznata u literaturi, bila je podignuta pre 100 godina na temeljenima stare crkve, koja datira iz druge polovine 15. veka, a grobovi i nakit koji su pronađeni ukazuju da je ta crkva verovatno opet obnovljena na temeljima stare iz 13. veka.

Na ovoj lokaciji pronađeni su delovi drugih spomenika koji su ugrađeni u samu  crkvu, sa elementima iz doba Turaka i Nemanjića. Pronađen je i kovani novac, iz doba Vuka Brankovića iz 1379.godine.


Podeli:
  1. Да се разумемо, Вук Бранковић није био издајник, створен је погрешан мит, заблуда, под мач бато, Мирољуб, тако нас разувери.

Comments are closed.