Žena koja peva kad čuje prvi plač

Nada Stošić je donela na svet preko 22 000 beba

Životni put je iz Maribora doveo u Vranje. Nikada se nije pokajala.

Nada Stošić je donela na svet preko 22 000 beba
Podeli:

VRANJE – Babica Nada Stošić (54) koja blizu 35 godina radi u vranjskom porodilištu na svet je donela preko 22.000 beba.Rodila se i školovala u Mariboru, ali je ljubav dovela u Vranje gde je započela svoj radni vek i gde između ostalog i pevajući pomaže ženama dok donose decu na svet.

„Bilo je teških dana, bilo je komplikovanih porođaja, bilo je na žalost i nekih tragičnih trenutaka kada bi smo svi plakali u sali, ali mnogo je više onih božanstvenih momenata, kojih se nikada nisam zasitila,kada na kraju uspešnog porođaja čujem prvi plač i ugledam majčin osmeh“, priča Nada Stošić.

Nekada je Nada vodila i školu, u kojoj je spremala majke za porođaj i roditeljstvo,kaže da sada to prepuštam „mlađem svetu“. Ona smatra da je uprkos dostupnosti informacija u današnje vreme, važan ta jrazgovor sa stručnim licem i kontakt sa drugim trudnicama ili porodiljama.

Nada je kaže i dalje zbunjena, kada je zaustave žene na pijaci, na nekom slavlju ili na ulici, ljube joj ruke i zahvaljuju joj se, a ona često ne može ni da ih se seti.

„Ja sam njima  bitna u tom trenutku, sećaju se svake sekunde, sećaju se da sam ih držala za ruku, da sam ih bodrila i da sam im pevala, pamte me kao babicu koja peva, a ja često to radim i nesvesno samo da bi im olakšala i pomogla i ne mogu da ih sve upamtim“, priča Nada i dodaje da je poslednjih godina sve češće u situaciji da porađa žene koje je ona donela na svet.

Ginekologija u Vranju

Ginekologija u Vranju 

„Prvi put sam bila malo zbunjena, a sada već poznajem taj osmeh i rečenicu „pozdravila vas je moja mama, vi ste mene doneli na svet“, priča Nada.

Nada je imala priliku da porađa i žene drugih nacionalnosti i one sa kojima ne govori isti jezika, ali kako sama  kaže i sa njima brzo sporazumevala, dovoljan je jedan stisak ruke i pogled pun razumevanja.

„Svaka žena je priča za sebe, ali sa druge strane, sve žene imaju istu emociju kad na svet donose živo biće“, zaključuje Nada.

Porodiliste_Vranje

Nekada su se bebe rađale u mnogo većem broju 

Ona kaže da je njen posao prilično stresan i žali za onim vremenom kada su se bebe rađale u mnogo većem broju, te ona beleži lični rekord od 14 porođaja tokom noći.

„Dođem kući, posle treće smene i legnem da spavam , sanjam da me žene dozivaju i skačem iz kreveta“,priča Nada sa osmehom i dodaje da iako joj je malo ostalo do penzije i dalje se raduje svakoj bebi i apeluje na žene da uprkos novim životnim trendovima, karijeri i drugim stvarima koje ih okupiraju žene ne treba da se odreknu majčinstva.

(Kraj)iva

Ovaj tekst realizovan je u sklopu projekta “Da se rode vrate na jug“ koji je finansijki pomoglo Ministarstvo kulture i infromisanja.

 


Podeli:
 1. Pozrtvovanost i ljubav prema poslu kojim se bavi Nada Stosic je za svaku pohvalu, i zaista je zasluzila napis na ovom portalu, ali i u ostalim medijima ovog kraja.

  VELIKI minus autoru teksta i uredniku za naslov – Nada Stanisic DONELA NA SVET 22.000 BEBA?!
  Shvatate li vi sta ste napisali?
  Pa nije ih ona rodila!!!
  Opismenite se gospodo, ukoliko zelite novinarima se zvati!

  • bukvalizam je pravac 25. januara 2016., 10:25 pm

   Pa svako ko učestvuje u njihovom dolaženju na svet ih je doneo, a to ne mora biti samo majčin porodjaj, već asistencija babice, lekara, anesteziologa.

 2. Nacinih omasku u drugom pasusu vezanom za prezime. Umesto Nada Stanisic, trebalo bi da pise Nada STOSIC.
  Izvinjavam se gospodji Stosic.

Comments are closed.