OVO MORATE DA VIDITE Reprezentativna dela srpskih slikara u galeriji LKC-a

OVO MORATE DA VIDITE Reprezentativna dela srpskih slikara u galeriji LKC-a
Podeli:

Još od osnivanja Društva srpske slovesnosti 1841. i kasnije preko Srpskog učenog društva Kraljevske Akademije do današnje Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, prikupljana su dela za ovu bogatu zbirku, čiji je deo sinoć prikazan u galeriji Leskovačkog kulturnog centra.

Leskovčani će do 17. maja moći da se upoznaju sa delima najistaknutijih srpskih slikara, kroz izložbu „Umetnička zbirka Srpske akademije nauka i umetnosti – likovni umetnici akademici“.

„Ova izložba je prilika i da se izrazi zahvalnost brojnim darodavcima koji su zaslužni za formiranje ovog bogatog fonda i da podseti na danas već uvek i svugde zaboravljene zadužbinare s kraja 19. i početka 20. veka, ali i same umetnike i akademike koji su svojim darovima i donacijama, koji i danas pristižu, osnovali ovu umetničku zbirku“, kazao je na otvaranju upravnik galerije SANU Dušan Otašević.

Izložba je do sada organizovana u 13 gradova u Srbiji, povodom obeležavanja 175 godina postojanja SANU.

Istorijska i umetnička vrednost ove izložbe je neizreciva. Ona predstavlja siže najistaknutijih likovnih umetnika Srbije. Leskovac je grad koji se trudi da zauzme značajno mesto na kulturnoj lestvici Srbije i gostovanje ove izložbe je put ka tome“,  poručio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Izložba je zaista reprezentativna, a Leskovčani po prvi put u svom gradu mogu da vide dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Mila Milunovića, Petra Lubarde, Ivana Meštrovića, Jovana Bijelića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića, Ljubice Sokić, Miće Popovića, Stojana Ćelića, Mladena Srbinovića, Milana Konjovića, Ljube Popovića, Vladimira Veličkovića, Todora Stevanovića, Svetomira Arsića Basare i Dušana Otaševića.


Podeli:
 1. Sve te slike da se “ prekreče“

  3
  1
 2. Gde mi je komentar?

 3. Radunka Bogdanović 22. aprila 2018., 9:07 am

  Kulturnom centru centru treba odati priznanje za još jedan u nizu programskih i projektnih iskoraka u kulturi Leskovca. Ova institucija je preuzela vodeću ulogu u promovisanju pravih umetničkih vrednosti u našoj sredini. Druge ustanove (Biblioteka, Arhiv) su neprimetne, dok se Narodni muzej već četiri godine bavi obeležavanjem jednog istog jubileja, a zanemaruje kulturnu baštinu koja mu je poverena (kuća Koste Stamenkovića se raspada, Tekstilni muzej u Strojkovcu takođe), a kvalitet izložbi u njegovim galerijama je očajan.
  Gradonačelnik je napravio najbolji izbor kada je gospođu Sanju Conić predložio za direktoricu Kulturnog centra. Još jednom, sve čestitke i hvala na, svakako već sada, kulturnom događaju godine u Leskovcu.

  1
  2

Comments are closed.