Predsednik opštine Bujanovac: Kosovo da izuzme jug Srbije od poreza

Predsednik opštine Bujanovac: Kosovo da izuzme jug Srbije od poreza
Podeli:

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi zatražio je od Vlade Kosova da od poreza koji je uveden na robu iz Srbije izuzme firme koje posluju u tri opštine na jugu Srbije (Bujanovac, Preševo i Medveđa).

Ovaj region, koji čini većinsko albansko stanovništvo, spada u red ekonomski najnerazvijenijih u Srbiji, a odlukom Prištine da porez poveća na 100 odsto ugrožene su firme koje su usko vezane za kosovsko tržište.

Kamberi se Prištini obratio još početkom meseca, kada je doneta odluka o uvođenju taksi od 10 posto na uvoz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ranije sam uputio sam dopis premijeru Kosova, da izuzme firme koje posluju u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa zbog ekonomske situacije kod nas, i nerazvijenosti. Ove firme su slabe, imaju tržište prema Kosovu i sve to treba sagledavati”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Šaip Kamberi.

Odgovor iz kabineta premijera Kosova nije stigao, pa predsednik Opštine Bujanovac za sledeću nedelju najavljuje put u Prištinu kako bi dobio preciznije informacije kako će se i prema kome sprovoditi nova odluka o povećanju taksi na 100 odsto.

Sa juga Srbije na Kosovo se uglavnom izvoze prehrambeni proizvodi i građevinski materijal.


Podeli: