Salvador Dali stiže u Leskovac

Salvador Dali stiže u Leskovac
Podeli:

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra uskoro će biti postavljena izložba grafika slavnog španskog umetnika Salvadora Dalija (1904-1989), slikara, vajara, fotografa, dizajnera, književnika i filmskog autora.

Leskovačka publika moći će da vidi Dalijeve grafike iz kolekcije Galerije „Visconti Fine Art“ iz Ljubljane iz ciklusa Zodijak, La Fontenove basne, Božanstvena komedija i Galina večera. Postavka obuhvata i jednu skulpturu u pozlati pod nazivom „Žena žirafa“.  

Za koji dan će biti otvaranje izložbe i Leskovčani će zaista moći da uživaju u pravim remek delima jednog od najvećih umetnika 20. veka. Posle izložbe Pikasovih grafika, Leskovac je zaslužio još jednu ovakvu izložbu“, kaže  za Jugmediu direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.

Dali je u istoriji zapamćen po svojim snažnim i bizarnim slikama, takođe i kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma. Uprkos njegovom jedinstvenom načinu slikanja, mnogi stručnjaci smatraju da je bio pod uticajem renesansnih majstora. Sarađivao je sa Voltom Diznijem, Alfredom Hičkokom i Luisom Bunjuelom, u čijim filmovima je i glumio.


Podeli:
 1. Da,da, jos jedan uspesan kukturni dogadjaj, isto ko u pozoriste, isto ko u TOL, muzej, SRC, LKC za koje svi dobiju nalog da kupe karte, da prisustvuju sa kvotama i da tapsu po zadatku. Tu su direktori uspesni uz politicku podrsku po naredjenju i finansijsku podrsku po direktivi. Bez toga bi bili manje uspesni, daleko manje. Oni zamisle, drugi realizuju, oni se umisle.

  • Značajan kulturni događaj za Leskovac, Grad nastavlja započeto, sijaset kulturnih događaja…
   O kakvim nameštaljkama se radi verujem da nikom nije jasno, kritikovati kritike radi je smešno?
   Iz iskustva znam, da sam uvek mogao kupiti kartu / prisustvovati kulturnim događajima i ako nemam veze sa politikom…

 2. Likovno vreme smrti i razonode 18. januara 2018., 11:55 am

  Ja za Dalija nisam čuo sve dok SNS nije došla na vlast.

 3. Video sam neke njegove slike i ja ne znam sta je ono. Sve te slike direktorka LKC-a treba da uzme pa da prekreči.

Comments are closed.