Trideset osam porodica romske nacionalnosti dobija na poklon nove kuće

Trideset osam porodica romske nacionalnosti dobija na poklon nove kuće
Podeli:

Za desetak dana 38 porodica u Lebanu, u naselju Jablanica, useliće se u nove kuće, odnosno, rekonstruisane od temlja do krova, sredstvima Evropske unije, Vlade Srbije i opštine Lebane.

Romi u Lebanu čine blizu šest posto ukupne populacije, po poisu iz 2011. više od 1.300, i žive u 4 naselja, ali naselje Jablanica, prema navodima pomoćnika predsednika opštine Saše Đorđevića, bilo je najugroženije.

Uslovi stanovanja bili su katastrofalni. Naselje je formirano još 1976. godine, na zemljištu dobijenom od opštine i od tada u njemu ništa nije rađeno, ni jedan esker nije zakucan”, objašnjava.

Radovi se privode kraju i ako potraje lepo vreme, biće završeni za desetak dana

Izgrađeno je 8 stambenih prizemnih blokova sap o 5 stambenih jedinica, sve preko projekta „Poboljšanje uslova života u romskim naseljima“, vredan u Lebanu 165.000 evra. Isti projekat realizuje se u opštinama UB i Svilajnac, ali je najpre započet u Lebanu.

“Ono što je najvažnije, svaki stan ima sanitarni čvor i uređena kupatila, priključke na vodovodnu i kanalizicionu mrežu. Sada je situacija u tom naselju sasvim drugačija, mada će tu biti još posla”, objašnjava Đorđević, ocenjujući da je projekat odlično realizovanih, bez ikakvih problema.

Projekat je deo šireg programa EU za unapređenje uslova stanovanja Roma Realizuje ga Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a sprovodi organizacija Help i lokalna samouprava, koja je učestvovala sa 10 posto svojih sredstva.


Podeli:
  1. Лева рука-десни џеп 17. februara 2018., 6:26 pm

    A с чија срества директор средње школе гради куће и викендицу на Златибор?
    0    0

Comments are closed.