Vranje odalo poštu škotskim heroinama u Mladenovcu

Vranje odalo poštu škotskim heroinama u Mladenovcu
Podeli:

Delegacija grada Vranja prisustvovala je u subotu ceremoniji odavanja počasti pripadnicima škotskog sanitetskog osoblja na čelu sa dr Elsi Inglis i pripadnicima savezničkih sanitetskih misija koje su tokom Prvog svetskog rata stale na stranu srpske vojske i naroda.

Svečanost je održana kod Spomen-česme “Crkvenac” u Mladenovcu, a venac je položila delgacija grada Vranja u sastavu gradonačelnika Slobodana Milenkovića, gradske većnice za kulturu Zorice Jović i direktorke Medicinske škole Gordane Jovanović.

Programu priređenom povodom osvećenja česme podignute septembra 1915. godine u znak zahvalnosti dr Elsi Inglis i hrabrim Škotlanđankama koje su činile najjaču žensku sanitetsku misiju na srpskom ratištu prisustvovali su i predstavnici Vlade Republike Srbije, ambasada država saveznica u Prvom svetskom ratu, Vojske Srbije i boračkih Udruženja.


Podeli:
  1. Veliko hvala skotskim heroinama,za sve ono sto su ucinili za Srbiju i srpske narod.Neka im je vecna slava,uvek ce biti u nasim srcima.U godini obelezavanja zavrsetka Prvog svetskog rata,moramo se setiti i SRPSKIH heroina.Nadezda Petrovic,Jelisaveta Dojkic,Ljubica Lukovic,Bosa Rankovic……i Milunka Savic.M.Savic je svrstana u osam najhrabrijih zena sveta.Rodjena je u Koprivnici 28.VI 1982god.ucestvovala u balkanskim i Prvom svetskom ratu,postovana,i na zalost vremenom,posle 1945g.mnogo manjae umrla je u jednosobnom stanu 1973g.petog Oktobra.

Comments are closed.