ZVEZDICE pevaju u filharmoniji Drezdena, nemačkom centru kulture

ZVEZDICE pevaju u filharmoniji Drezdena, nemačkom centru kulture
Podeli:

Gradski hor Zvezdice iz Leskovca jedan je od pet dečjih horova u svetu koji će od 20. aprila do 2. maja držati koncerte u Drezdenskoj filharmoniji, kao gosti Dečjeg drezdenskog hora, što predstavlja vruhunski uspeh hora koji na srpskoj muzičkoj sceni niže uspehe već 15 godina.

Zvezdice će imati tri nastupa u jednoj od najvećoj, najlepšoj i najakustičnijoj evropskoj sali od 21.500 kvadrata koja može da primi 2000 gledalaca. Pored dečjeg hora iz Drezdena i Srbije, nastupaće i dečji horovi iz Gruzije, Kanade, Jermenije i Južnoafričke Republike, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Leskovačkom kulturnom centru (LKC).

Mislim da je ovo za nas do sada najveći uspeh. Ja imam veliku tremu zbog sale u kojoj nastupamo, zbog ambijenta, zbog muzičkih radionica, simpozijuma gde će svi direktori izneti svoja iskustva. Najviše me impresionira i učešće hora Južnoafričke  Republike“, kaže prof. dr Jelena Cvetković, umetnički direktor Gradskog hora Zvezdice i dirigent.

Festival nije takmičarskog, već revijalnog karaktera. Održava se svake druge godine i ovaj, na čijem konkursu su se prijavile Zvezdice ne očekujući poziv, je sedmi zaredom.

Festival je osmišljen tako da omogući deci druženje, interkulturalnu razmenu i predstavljanje kulutura, nacionalne nošnje i program“, ističe Cvetkovićeva, dodajući da će Zvezdice imati tri koncerta u toj sali na kojima će pevati izvorne i duhovne srpske pesme, ali i koncerte van sale.

Velika je odgovornost pred nama, ali mi se, kao i do sada, predano spremamo za sve nastupe. Za tih 7 dana očekuje nas i koncert u crkvi Presvete Bogorodice u Drezdenu. Nadamo se da će hor Zvezdice iz Leskovca predstaviti Srbiju u najlepšem svetlu“, dodaje.

Jelena Cvetković je ocenila da do uspeha Zvezdica i gostovanja u Drezdenu ne bi došlo da proteklih godina ovaj hor nije imao podršku lokalne samouprave i ličnu podršku gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, ali i podršku Actavis kompanije, podršku LKC-a, a ovoga puta zahvalila se i KUD Abrašević, koji je Zvezdicama pozajmio narodnu nošnju za nastup u Nemačkoj.

Na konferenciji za medije predstvaljena je i monografija „Zvedice, prvih 15 godina“, u izdanju LKC-a.

U Drezden putuje starija grupa, sa 5 „Tviti“ zvezdica, koje će imati vatreno krštenje na velikom nastupu, a leskovački hor biće najmlađi među šest horova na Festivalu dečjih horova u Drezdenskoj filharmoniji, u gradu koji predstvalja kulturno središte Nemačke.

 


Podeli:
  1. Bravoooo! Veliki uspeh za Zvezdice i grad Leskovac koga ova deca predstavljaju u najboljem svetlu! 👏👏👏

    21

Comments are closed.