NAŠA DEMOKRATSKA

Ovo što pišem o Demokratskoj stranci u Leskovcu, o njenom rukovodstvu, odnosno predsedniku Slobodanu Kociću-Bojti, samo je jedan sud, lični sud, koji ne izražava toliko razočarenje, nego više čudenje, kao što nije ni moja taktička vežba građanske hrabrosti.

Za pisanje o Njima nije potrebna lična i građanska hrabrost, zato što su Oni  sada “laka meta”; Stranka je dobila oko 4% glasova  birača u Leskovcu, i nije  na vlasti ni u Leskovcu ni u Srbiji, a On je bivši robijaš.  Međutim, moralna odgovornost je sada, zbog svega navedenog, kudikamo veća   jer dovodim sebe u poziciju da mi  Leskovčani kažu: „na mrtvi kučiki ne vadi  se nož”. Već sam taj osećaj odgovornosti za napisanu reč tera me da budem mnogo pristojniji u izražavanju i koristim “blaže”reči u kritici DS u Leskovcu i SK-B. Ali, da znate: moja pristojnost nije moja slabost. Reći ću ono što mislim. Ništa više.  Ali,ni manje!

**********

Nije SK-B  samo zla kob  DS u Leskovcu, nego je on jedna opšta pošast našeg grada; čovek koji je doneo opšte sivilo u odnosima među političkim strankama, čovek koji je uništio demokratsku reč  u svojoj stranci, i u odnosima demokrata sa svojim političkim partnerima. Uveren sam, a na lična uverenja imam pravo, da su članovi  DS u Leskovcu morali, u sedam ujutru, da budu spremni da se postroje i čekaju da im On saopšti dnevnu pamet. Dotle je išla njegova arogancija i narcisoidnost. Ne želeći da se bavim ni psihom, ni dušom SK-B, za šta nisam stručan, hoću da samo prikažem šta je American Psychiatric Association 2000.g. zvanično obznanila kada je uvrstila narcisoidnost u mentalne smetnje.

  1.  arogantno ubeđenje o svojoj važnosti i očekivanje da bude priznat kao superioran;
  2.  zaokupljenost fantazijama o ličnom neograničenom uspehu, moći, briljantnosti, lepoti i ljubavnoj snazi;
  3.  budući tako specijalni i jedinstveni, prihvataju druženje samo sa sličnim osobama;
  4.  smatraju da im pripada opšte divljenje i ne trpe intimizaciju sa običnim svetom;

5. smatraju da su iznad zakona, jer su  a priori iznad svih i svega;

6. odnose se bezočno prema drugim ljudima da bi istakli nadmoć i postigli cilj;

7. potrebe drugih zapažaju jedino kada je to korisno i u službi njihovog uspeha;

8. žele da im drugi zavide i bolesno zavide uspešnijima od sebe;

9. otvoreno stavljaju do znanja potčinjenima da mogu biti „gadni“ ako im se nečim ugrožava moć;

Kao da su stručnjaci pišući ovaj tekst gledali i posmatrali SK-B  i AV, a možda i jesu?  Šta ga znaš?

Takvog čoveka demokrate u Leskovcu su dobile za predsednika, da bi ga njegovi istomišljenici i klimoglavci, njegovi evet efendi počeli da “obožavaju” i doživljavaju kao pripadnika čedne, poštene, jedino ispravne amiško-mormonske sekte. Dok je B. u stvarnosti samo jedna jako usijana glava, bahat, razdražljiv i nenormalno sujetan. I što je najgore – nema meru. Takav B. umislio je da demokratija i politički život u Leskovcu počinju i završavaju se s Njim, i da svi, pogotovu članovi DS u Leskovcu, moraju bespogovorno da ga slušaju i slede; On je početak i kraj; alfa i omega celokupnog: kulturnog, obrazovnog, privrednog, političkog života Leskovca i Leskovčana! Takvim načinom vođenja Stranke i Grada, upropastio je i jedno i drugo. Obezglavio je Stranku jer su je najumniji ljudi, ne prihvatajući njegovu unutar stranačku diktaturu, napustili. Ono što je ostalo je:  poslušno, neinventivno, nesnalažljivo, podvodljivo, uplašeno za ličnu egzistenciju pa samim tim i  lako za vladanje i manipulaciju. To se je najbolje videlo kada je DS  u Leskovcu  odlučivala o izlasku na izbore za članove saveta mesnih zajednica u Leskovcu. Takva i ovakva DS u Leskovcu  nije htela da izađe na megdan SNS.

**********

Elem, jedini razlog postojanja političkih stranaka je želja za vlašću. Hoću reći, političke partije postoje jedino i samo da bi osvojile i bile na vlasti i tako sprovodile svoju ideologiju odnosno politiku, a ne kao klub Kalimera, baba narikača i plačipički. Da bi se došlo na vlast mora da se  izađe na izbore i da se izbori dobiju. Bar u parlamentarnoj demokratiji je tako. Mora da se izađe  na izbore, pod bilo kakvim uslovima. Bilo kojim.  I dok su pojedini komentatori, u velikoj manjini, ovde na jugmediji, davali brilijantne političke analize i pisali da bojkot ništa ne donosi već će samo odmoći DS u Leskovcu (Djura); da se mora na izbore (Agnus dei); da DS u Leskovcu mora da izvrši introspekciju i oslobodi se trenutnog rukovodstva, ako se nada nekom povoljnom rezultatu na izborima (MZ CENTAR); dotle je tadašnje i sadašnje rukovodstvo donelo katastrofalnu odluku da se ne izađe na izbore za članove saveta mesnih zajednica u Leskovcu. „Naša odluka o bojkotu nije povlačenje u ilegalu, već  način da se izrazi protest zbog neregularnih predizbornih uslova i čin ohrabrenja, ne samo političkim organizacijama, nego i građankama i građanima, da o problemima govore bez straha“, kazao je MiladinovićOvo je glupost, bez presedana, i nedostatak osnovne političke logike i razumevanja postojanja političkih stranaka. “Mici je ponudio rešenje koje je najbolje i za njega i za sve one koji neće da rade” napisao je Vaši članovi . Gospoda iz DS u Leskovcu su izbore i vlast u mesnim zajednicama u Leskovcu  PREDALA “par-forfe”. Kada se utakmica preda“par-forfe” leti se iz Lige; bar to se zna! Koliki je ovo bio “čin ohrabrenja, ne samo političkim organizacijama, nego i građankama i građanima, da o problemima govore bez straha“ pokazali su republički izbori gde je DS u Leskovcu dobila oko 4% glasova i nije prešla cenzus. I otišla u ilegalu. Debelu! Toliko su građanke i građani bili ohrabreni da su “zaledili” DS u Leskovcu, koja se od tada nije ni oporavila. I ne samo građani i građanke nego i dobar broj odbornika iz redova     DS u Leskovcu u leskovačkom parlamentu, bio je toliko “ohrabren” da je napustio DS i prešao u neke druge odborničke grupe. Da budemo  iskreni: velikog udela u ohrabrivanju da demokrate u našem gradu ne izađu na izbore za mesne zajednice imala je i ogromna većina komentatora na jugmediji: 133, pa 128, pa 147, koji su podržali svoje rukovodstvo. Ali, rukovodstvo stranke nije tu da sluša komentatore na jugmediji već je tu da vodi, a ne da bude vođeno, da ono donosi odluke, bez obzira koliko bile u prvo vreme nerazumljive, hrabre i teške. Od izbora za članove saveta mesnih zajednica u Leskovcu,  B.  i njegovi apologetic povukli su se na rezervni položaj, otišli su  u ilegalu, zaćutali i nisu se oglašavali , ne shvatajući da onaj ko ne može sam sa sobom da se dogovori, taj ne može, nikako, da bude vodeća demokratska snaga u Gradu.

**********

Ta omerta B. i ostalih članova rukovodstva DS u Leskovcu nastavila se je i pred izbore za republički parlament. B-na abulija dovela je do toga da se je samozatajio, a ostalo rukovodstvo DS u Leskovcu, đuture, isterano na čistinu i obezglavljeno, nenaučeno da samo, bez velikog Vođe, odlučuje o bilo čemu, uhvatila je panika i nedostatak kuraži.  Navikli na B. diktaturu misli, navikli na jednoumlje, navikli da slušaju, da kidišu i laju na slabije od sebe, da se nahuškavaju i napujdavaju međusobno, da budu B. poslušnici, navikli da donose odluke po B. dekretima imalo je za posledicu bezvolju, apatiju i nesnalaženje članstva. Rezultat svega toga je: DS u Leskovcu dobijao ko 4%, i ne prolazi census. Čak ni tada niko nije bio kriv za katastrofalan izborni poraz. Čak ni tada nije urađena analiza republičkih izbora, introspekciju DS u Leskovcu niko nije pominjao, a za sve poraze su bili drugi krivi. B. kao predsednik stranke, a i ostalo rukovodstvo demokrata u Leskovcu, mudro je ćutalo. A, preostalo članstvo zaklane stranke? Isto! Šunel, bato! Da ne poveruješ. Demokrate, a da pisnu nisu smeli? Da dignu svoj glas i da sve te nesposobnakoviće smene, ma ajte molim vas. Ostalo je sve po starom? Čak i to nije tačno: na izbornoj skupštini DS privoleli su se gubitničkoj strani. Glasali su za Djilasa, a pobedio je Pajtić. Toliko su bili sposobni da predvide predvidljivo. I ponovo niko ne dade ostavku. Pa se pitam: zašto neko ne pomogne ovom čoveku, zašto neko ne ubedi B. da odmah da ostavku; zašto članstvo DS u Leskovcu ne smeni Slobodana Kocića, brilijantnog skupštinskog govornika Žiku Stankovića, Miladinovića, Kaldi Perišića. Da im kažu: dosta je bre bilo, idite i ne vraćaj te se više. Da im poželi: laku noć prazne glave, šilibajzeri,bivši gologuzani, gulanferi, nesposobnjakovići, prodavci taštine. Ili rečeno vokabularom blažim od povetarca u praskozorje: Iš, bre!

NešićVjačeslav

(P.S. Redakcija Jugmedie se u potpunosti ograđuje od ocena iznetih u ovom, trećem delu autorskog teksta  Vjačeslava Nešića, koji predstavlja celinu analize i povezuje sa četvrtim, poslednjim nastavkom)

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

17 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Срам вас било ако не објавите коментар
29.06.2014. 01:08

Удбашу, претерано с***! Коме си ти важан, ко ће тебе да чита?!

Dusan
29.06.2014. 10:08

Nigde ne pomenu …. I dalje zajedno idete na brifinge u DB odnosno PU Leskovac. Ceo tvoj opozicioni rad je satkan od privilegija i saradnje sa policijom.

Karlo
29.06.2014. 09:54

Mene politika ne zanima. Problem ovog grada je ogromna nezaposlenost. KO će već jednom time ozbiljno da se pozabavi?Koliko vidim, novih radnih mesta nema ni u najavi. Opšte beznađe.

SPO
29.06.2014. 10:34

Milice pusti komentare . Znamo mi oslicno Nesica i za koga radi.

masta
29.06.2014. 10:53

Ne znam da li je ovde neko udbas al bolestan jeste.
ovo zdrav ne moze ni da napise ni da objavi. Skup gluposti.

Goran
29.06.2014. 11:04

Ako si ima rekao !!!
Samo šteta što nema ko da sluša, a i ako neko od njih i čuje teško da će ukapira!

Bokan
29.06.2014. 11:56

Analiza i tekst vrhunski. Sve tacno 100%. Demokrate neka prociste svoje redove. A ovi jadnici iz SPO, pa da li oni jos postoje ili ih Udba jos finansira i podrzava. Pa njihov Vuk je najveci saradnik Udbe.
Jos je pokojni Aleksandar Tijanic pisao: Kad nemate argumente, a vi udri- Ti su peder, majka ti je kurva i radis za DB. SPO intelektualac do intelektualca, ma ne potrcko do potrcka. Sada klimoglavci Vucicevi. Jadni li su!

Jan Bibijan
29.06.2014. 13:51

Neka demokrate preispitaju sebe. Neka dobro procitaju Nesicev tekst. Neka ga dobronamerno analiziraju. I neka izvuku pouku. Ne znam dobro Nesica, ali tekst nije, bar tako ja verujem, zlonamerno pisan. Iz kritike se moze sto sta nauciti. A, ovi jadnici iz SPO sto se uopste pekljaju. Oni ko ostavljena mlada, puni zlobe i pakosti.Ko poganci iz rupe, u „ogromnom“ broju kidisu na sami sebe, ali da se i oni cuju. Po zlu!
Gledam slike, sa SPO slave, da nema teksta mislio bih da je to slava u Starackom domu. Sve likovi za pricu, iz doba principa, a za Principa.

Jeja
29.06.2014. 14:37

Uopste ne poznajem gospodina Nesica, ali po ovome sto je ovde napisao, rekla bih da je strucan za sve oblasti- od politike do psiho-analitike. Ja mu predlazem da pocne da se bavi i astrologijom, pa da uradi i natalnu kartu g.Kocicu, posto mu je vec „profesionalno“ izanalizirao psiholoski profil.

Arogancija
29.06.2014. 17:53
Odgovor za  Jeja

G. Kocić pa mnogo kompleksan lik za analizu i psihoanalizu 🙂
Jejo, tvoj komentar potvrdjuje tezu 1. (arogantno ubeđenje o svojoj važnosti i očekivanje da bude priznat kao superioran;)
Pa vas bre niko ne sme ni da spomene, dok vi imate pravo da k..ate po svakom!

Bocko
29.06.2014. 18:47
Odgovor za  Arogancija

Ne poznajem ni g.Kocica, ali s obzirom na to da je g-u Nesicu trebalo dve godine (koliko Kocic i njegova stranka nisu u vlasti), da dodje do ovakvih zakljucaka, onda verovatno jeste kompleksan. Do pre dve godine mu sigurno ni na pamet nije palo da ga javno analizira i kritikuje, kao sto ne sme ni aktuelnog gradonacelnika. Retroaktivno pametovanje!

MZ Centar
29.06.2014. 15:12

Prosto da me je sramota da me citirete profesore, osvrnuli ste se (skoro) na sve osim na sebe.

SPO - i to jos ima
29.06.2014. 15:56

Imam utisak da su komentari SPO-ovaca pisani u onoj zgradi preko puta sajmista. Ne, nije gimnazija tamo SPO-oce niko nije video. Oni čoporativno odlaze u zgradu sa strazarskom kucicom. Tu idu za svoje misljenje, a onda predju u kancerariju kod Meskovih portira da utvrde gradivo. Videla sam ih kako ih portiri ispituju sta su naucili za danas, I sta da kazu.I pare za svoju slavu SPO je dobio od Tamo Gde Treba, valjda se sad yove DB, zbog dobrog vladanja I upropastavanja opozicije.

Izvorni srpski pokret obnove
29.06.2014. 16:39

Kao po obicaju profesorova kolumna je izvanredena: tačna, pismena, oštra, bezkompromisna i poučna. Neka članovi DS porazmisle o sebi i svojoj stranci. I, ja mislim da DS treba i mora da bude alternativa i brana SNS-u.
Ne znam šta ova sekta, koja se je nekad zvala SPO uopšte traži u komentarima na ovu kolumnu. Niko ih ne pominje, sami se javljaju. Slavu slave? Da li ih je sramota što prizivaju Boga u svojim prostorijama. Ljudi, molim vas da mi verujete. Sve što je ostalo, kao članstvo, u SPO je saradnik udbe, a sada i supozitorija SNS-a. Pa tamo nema kasvetan čovek.

istina
29.06.2014. 19:08

Nesicu, ovo sto ste napisali , prvo nije kolumna. To profesore vi ne znate sta je , niste studriali novinarstvo.
Neverovatno je da imate hrabrosti da vredjate druge, da ih analizirate i etiketirate.Ja bih vas tuzila da sam na njihovom mestu.
Ne interesuje me politika,a ni Ds, ali gde ste vi to , u kojoj stranci bili ili jeste? Vi ste nesto posteno van politike koja je , podrazumeva se necasna ?…
Nemoralno je da sudite o drugima, a jos i vise da trazite javno politicare koji su se najeli kavijara u sirotoj zemlji Srbiji….
Stidite se ovih reci koje ste pogresno nazvali kolumnom.

Večkova prva ljubav
29.06.2014. 19:32

Vjačeslave, tačno je da prva ljubav zaborava neme. Što si se uhvatio DS. Piši malo o tvojoj bivšoj ljubavi. Piši o SPO! Te prodane duše su sada sa Vučićem. Da li ih je sramota.

………….

………….

…………..

Demokrata
30.06.2014. 08:30

Vecko , ti si jedan ….. i nista vise . Bavi se ti Vukom Draskovicem , on je slucaj za tvoju psihoanalizu a Kocica ostavi nama , da se mi bavimo njime . Kakav je takav je , nas je . I sigurno nije policiji odavao imena svojih partijskih kolega , kao …. . Seti se Ibarske magistrale profesore Nesicu i pogledaj se u ogledalo . I ti i sadasnji SPO . Da li na tvom licu ima trunke pokajanja , kad ste za sacicu vlasti , postali sluge gospodara Vucica ? Ne verujem . I nemoj vise da se bavis Demokratskom strankim . Pogledaj komentare i sve ce ti biti jasno ,…. !!!!!!