Većnici spasili Leskovčane ogromnih poreza na imovinu

LESKOVAC – Leskovački gradski većnici odbili su danas da usvoje predložene odluke o porezima na imovinu kako privrednici ne bi drastično plaćali veće poreze, što bi dovelo, kako je upozoreno, do sigurnog otpuštanja velikog broja radnika.

Kako je objasnio načelnik Uprave za finansije Dalibor Tričković, drastično veće poreze imala bi i fizička lica koja poseduju lokale u centru grada.

„A prihodi koje bi grad ostvario po osnovu tih odluka ne bi bili ništa veći. Efekat na gradski budžet bi bio isti ali bi efekat zaduženja bio takav da privrednici ili počnu da smanjuju plate radnicima ili bi ih otpustali, a većina lokala u centru grada bi ostao prazan jer bi došlo do neminovnog povećanja kirije. A sigurno je da bi mnogi i izbegavali da plaćaju porez“, tvrdi Tričković.

Ovim odlukama ne bi bili pošteđeni ni vlasnici stanova koji bi u ekstra zoni morali da plaćaju skoro duplo veći porez nego što su do sada.

trickovic

„Fizička lica koja imaju lokale u ekstra zoni plaćali bi veći porez za čak 114 posto, u prvoj zoni 53, dok bi u drugoj zoni to povećanje bilo za čak 90 procenata“, ističe Tričković.

Najgore bi prošli privrednici i investitori koju upošljavaju veliki broj radnika. Naime, po rečima načelnika Uprave za finansije, pojedine fabrike u gradu koje su do sada plaćale milion dinara godišnji porez usvajanjem ove odluke bi imali obavezu koja bi bila čak i do 4 puta veća.

„Ja ne bih da imenujem privrednike kod kojih smo vršili analizu, ali, recimo, jedan od njih ima zaduženje od 87.104 dinara a imao bi 879.450 dinara. Morate da priznate da je to drastična razlika i veliki udar na likvidnost ovog preduzeća“, naveo je Tričković.

Gradski većnici su nakon detaljnog izlaganja, odlučili da prihvate Tričkovićev predlog da se „spornih“ 6 tačaka o povećanju poreza povuku sa dnevnog reda i da ne budu usvojene već da se porez obračunava na isti način kao i prethodne dve godine..

Poreske stope, koje danas nisu usvojili odbornici, predviđeni su Zakon o porezima na imovinu, starog tri godine, ali je lokalnim samoupravama ostavljena mogućnost odstupanja od predviđenih iznosa.

Tričković je kazao da se u narednoj godini očekuje usvajanje novog Zakon o utvrđivanju poreza na imovinu, sa realnim, tržišnim cenama nepokretnosti.

(Kraj) dum

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
04.12.2015. 19:52

Hvala vecnicima sto su nas spasili od veceg poreza.Zbog toga im treba povecatui plate.

Trajce iz mahalu
05.12.2015. 08:53

Nemojte vise da nas spasavate, izginusmo aman.

posmatrači sednice
05.12.2015. 09:49
Odgovor za  Trajce iz mahalu

Ništa oni nisu spasili jer Zakon kaže od-do ! Oni su samo zadžali minimum još iz vremena DS-a .

ce se sazna
05.12.2015. 09:01

Neko bi pod hitno morao da isprati reviziju kod ovog sto spasava Leskovac. Sumnjamo mi u njegovu finansijsku strucnost. On samo smandrljava poso i obmanjuje svog sefa i unisi bre gradjane.