„Noć muzeja“ sinoć i u leskovačkim ustanovama kulture

NOĆ MUZEJA Prepune sale na koncertima, izložbima i tribinama

Tradicionalana kulturna manifestacija u Srbiji, „Noć muzeja“, ove godine pod nazivom „Muzeji za 10“ , sinoć je organizovana i u Leskovcu u Narodnom muzeju, Gradskoj kući, Narodnoj biblioteci i Leskovačkom kulturnom centru. Leskovčani su bili u prilici da uživaju slušajući kamerni orkestar „Amoroso“, u koncertima dečjeg hora „Zvezdice“ i Aleksandra Dujin ORCHESTRA , kao i učenika muzičke škole „Stanislav Binički“. Vrata svih ustanova kulture bila su otvorena do ponoći.

Manifestacija „Noć muzeja“ započela je juče dvema izložbama u Narodnom muzeju  „Priča jednog vremena Goblena“ i duborezima Nebojše Jakšića. Posetioci su razgledali i izložbe „Papir govori nova Srbije i Jugoslavije 1887- 1996“, kao i stalnu postavku „Vremeplov leskovačkog kraja“. Publika je sinoć uživala u koncertima gradskog dečjeg hora „Zvezdice“ i kamernog orkestra „Amoroso“, koji je pored dela klasične muzike izveo i numeru srpskog kompozitora Konstantina Babića. U  Narodnom muzeju,  sinoć je bila izvedena i predstava Kulturnog centra iz Medveđe, „Junaci gvozdenog puka“.

Vrata „Gradske kuće“ u Leskovcu takođe su od popodneva do ponoći bila otvorena najpre za najmlađe u radionicama „Igrajmo se mice i zujalice“ i „Iscrtavanju lica“, a potom i za sve zainteresovane  za stalnu postavku.

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ , jučerašnju manifestaciju „Noć muzeja“ započela je takođe sa najmlađima na platou ispred dečjeg odeljenja literarnom radionicom „Tajna stvaranja slobode“ . „Ideja slobode u novijoj srpskoj književnosti“ , naziv je predavanja koje je pred leskovačkom publikom imao  Goran Maksimović, profesor Filološkog fakulteta u Nišu u čitaonici biblioteke. Potom su učenici Muzičke  škole „Stanislav Binički“ priredili koncert, a program u biblioteci završen je otvaranjem izložbe akademskog slikara Dragoljuba Stankovića Čivija.

Leskovački Kulturni centar  „Noć muzeja“ obeležio je organizovanjem koncerta Aleksandra Dujin ORCHESTRA, muzičkog stvaraoca , dugogodišnjeg saradnika Đorđa Balaševića.

Noći muzeja, kao i prethodnih 5 godina, pridružio se Etno muzej „26. juli“, koji radi u okviru Udruženja građana makedonske nacionalne manjine u Leskovcu „Ilinden“, gde je održana edukativna radionica sa decom nižih razreda OŠ „Josif Kostić“, nastupao je hor  Viva – Voce, koji vodi profesorka Mirjana Perišić, sa spletom etno pesama, zatim je održano predavanje o razornom skopskom zemljotresu 1963. godine koje je održala je profesor istorije Spaska Mladenović.

Održana je i izložba tradicionalnih jela iz Srbije i Makedonije, oko 21 i 23 sata emitovan film iz produkcije MRT o zemljotresu u Skoplju 1963, godine, gost muzeja bila je Vladova starinarnica iz Kraljeva sa svojim eksponatima kojia je posetioce vratila u detinjstvo, a Leskovčanima, među kojima je bilo najviše dece, na uvidu je bila stalna postavka Etno muzeja „26. juli“.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare