Narodni parlament: Policija direktno krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, poverenik se „češlja“

Srpska policija direktno krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti time što od građana koji plaćaju republičke administrativne takse platnim karticama zahteva i izveštaj banke o promenama na računu klijenta, tvrdi leskovački Narodni parlament.

Naime, kako objašnjavaju u ovoj nevladinoj organizaciji, taj dokument u praksi „otkriva“ i stanje na računu klijenta banke kao i druge transakcije i plaćanja izvršene za druge potrebe.

Članom 8, stav 1, tačka 6. još uvek aktuelnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS“, br. 97/2008, 104/2009 – dr. zakon, 68/2012 – odluka US i 107/2012) propisano je da je obrada podataka o ličnosti nedozvoljena ako je nepotrebna

Tačnije, radi dokazivanja uplate republičkih administrativnih taksi uplaćenih bezgotovinskim putem, MUP od građana koji žele da predaju zahtev za izdavanje ličnih dokumenata (lična karta, pasoš…), pored potvrde banke o izvršenom nalogu za prenos, zahteva i izveštaj banke o promenama na računu klijenta (dokument koji u praksi „otkriva“ i stanje na računu klijenta banke kao i druge transakcije i plaćanja izvršene za druge potrebe).

„Mišljenja smo da pored potvrde banke o izvršenom nalogu/nalozima za prenos, jeste nepotrebno da se od građana prikupljaju lični finansijski podaci preko izveštaja banke o promenama na računu klijenta, te da se ovom nepotrebnom procedurom po sistemu „fali ti još jedan papir“ građani i privreda nepotrebno opterećuju. Ekvavilent ove nepotrebne administrativne procedure i opterećenja za građane bi bila hipotetička situacija kad bi organi javne vlasti od građana pored lične karte, zahtevali recimo i pasoš u svrhu njihove identifikacije i/ili ostvarivanja određenih prava pred organima javne vlasti“, navode u Narodnom parlamentu.

Ovo udruženje se povodom, kako tvrde, nedozvoljene obrade podataka o ličnosti od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije predstavkom obratilo Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji je, kako kažu, „građanima preporučio da kupe flomastere“.

Naime u odgovoru pomoćnika generalnog sekretara za nadzor Poverenika za za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Zlatka Petrovića (ceo odgovor možete pročitati OVDE) navodi se da bi lice na koje se podaci odnose, „sa aspekta ZZPL,  moglo, ukoliko bi u dokazu o plaćanju republičke administrativne takse, kada se taksa plaća u novcu nalogom za plaćanje, bili sadržani podaci o ličnosti koji su nepotrenji, odnosno po broju ili vrsti podataka bili nesrazmerni svrsi obrade, iste zaštititi (anonimizirati)“.

U Naradnom parlamentu, nezadovoljni odgovorom, pozivaju instituciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti „da preuzme mere iz svoje nadležnosti u ovom slučaju jer građani od flomastera u oblasti zaštite podataka o ličnosti neće imati previše koristi“.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare