LABORATORIJA „VATRENO OKO“ PRAVI VELIKE PROBLEME NA JUGU SRBIJE ZBOG KAŠNJENJA REULTATA TESTOVA NA VORUS KORONA

Evo zašto Leskovčani i Vranjanci čekaju po nedelju dana na rezultate testova na Kovid-19

Od kako je državni Krizni štab odlučio da se i uzorci briseva građana juga Srbije testiraju u laboratoriji „Vatreno oko“, poklon kineske vlade, na rezultate testova čeka se od 4 pa do, čak, 7 dana, što u očaj baca testirane i što izaziva glavobolje lekarima i zaposlenima i zavodima za javno zdravlje.

Mikrobiološka laboratorija „Vatreno oko“ je smeštena krajem aprila u Kliničkom centru Beogrda, počela je sa obradom 1.000, a njena direktroka Snežana Jovanović je kasnije izjavljivala da se u roku od 24 časa obradi više od 2.000 uzoraka.

Leskovac dnevno dobija po 120 testova, od kojih Zavod za javno zdravlje 60, a drugu polovinu Opšta bolnica Leskovac.

Međutim, ove ustanove, zajedno sa testiranim građanima čekaju nedopustivo dugo na rezultate.

Bile su najave da će se „Vatreno oko otvoriti i u Nišu

„Mnogo brže bi išao otpust pacijenata koji čekaju drugi negativni test da rezultati ne kasne. Oni leže, osećaju se dobro posle primljneih terapija, a mi ne smemo da ih otpustimo. Tako se zauzima postelja za novopridošle pacijente“, objašnjava jedan od zdravstvenih radnika u Covid bolnici Leskovac.

U zavodima za javno zdravlje u Leskovcu i Vranju zvaničnici nisu hteli da komentarišu ovakvo stanje, ali su neki od zaposlenih rekli da su i oni ljuti na nadležne iz laboratorije „Vatreno oko“.

„Po nekoliko puta dnevno zovemo telefonom, niko nam se ne javlja, pišemo mejlove s molbom da se ažurira obrada uzoraka, takođe nema odgovora. A onda se sva gorčina onih koji čekaju svali na nas“, žale se iz ovih zavoda.

Šta više, „Vatreno oko“ je promenilo administrativni metod, pa pored reultata testa ne stoji ime i prezime, već se rezultat testa označava brojem.

„Zato smo angažovali jedno lice da na svakih 15 minuta ulazi u bazu podataka te laboratorije i pomoću broja pronađe ime testiranog, kako bismo znali koga da obaveštavamo. I to nam, takođe, otežava rad“, priča naš sagovornik.

Pre „Vatrenog oka“, zavodi sa juga Srbije slali su uzorke u Batajnicu, KC Beograda i Niš i rezultati su stizali najviše za tri dana i to u izuzetnim slučajevima.

Regionalni portal juGmedia je, takođe, pitao nadležne u laboratoriji „Vatreno oko“ zašto kasne rezultati i još po nešto, ali ni nama nisu stigli odgovori na pitanja poslatih juče.

A pitali smo sledeće:


Poštovani,

molim vas da nam odgovorite na sledeća pitanja:

 

  1. Zašto pacijenti u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu čekaju na rezultate uzoraka briseva od 5 do 7 dana?
  2. Koliko dnevno uzoraka vaša laboratorije može da obradi, zapravo, koliki su vam kapaciteti?
  3. Ako ste prebukirani pa niste u stanju da u najkraćem mogućem roku izvršite analize iz dva pomenuta okruga, zašto od Kriznog štaba ili drugih nadležnih organa, ne zatražite rasterećenje, odnosno, upućivanje uzoraka u druge referentne ustanove sa kojima su dva zavoda i dve bolnice bolje i brže sarađivali, odnosno, u veoma kraćem roku dobijali rezultate testova nego kod vas?

4.Da li znate da kašnjenje rezultata od nedeljeu dana (imamo na desetine primera) izaziva dodatno širenje virusa, budući da osobe sa lakšim simtomima izgube nadu, pa se vraćaju redovnim poslovima?

S poštovanjem,

urednica regionalnog portala Jugmedia Milica Ivanović

P.S. Odgovor nam je potreban do, najdalje, 14 sati. Ukoliko nam odgovorite smatraćemo da nemate odgovor i objavićemo tekst bez vašeg odgovora, budući da je reč u dnevnom informisanju.


Kada se zbog sumnje na prisustvo virusa korone uzme bris, potencijalni pacijent se upozori da mora ostati kod kuće dok ne stigne rezultat, pod uslovom da on ima samo lakše simptme. Leskovačninu D.J (37) je uzet bris u ZZJZ tačno pre nedeljeu dana. Rezltat je stigao tek danas.

„Imao sam temperaturu dva dana 37 sa 2, slinavio i kašljucao, pa sam se zato javio lekaru koji me je uputio na testiranje. Čekao sam na rezultate 4 dana i već petog sam morao da izađem iz kuće i da počnem da radim. Sreća, više nemam temperaturu, ne kašljem sve se stišalo. Valjda je to bila obična prehlada“, priča, dodajuću da posle izlazka iz kuće nosi masku i na ulici.

Na pitanje juGmedie da li se za ona četiri dana izolovao od ukućana, kaže da nije.

U ovakvim situacijama postavlja se logično pitanje: Šta bi bilo da je ovaj Leskovčanin imao koronu i da li bi u tom slučaju nadležni iz „Vatrenog oka“ i Kriznog štaba, odgovorali za eventualno inficiranje njegove okline?

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
11.07.2020. 14:50

Jos sto je najgore od svega vama ne mogu da zatvore bolovanje a zovu vas da radite osecate se zdravo a kasne vam rezultati sa drugog testiranja…

Milan
12.07.2020. 08:56

Zato sto su ljudi sa juga Srbije drugorazredni stalez i zati sto su nebitni. Bitni su samo kad treba da se ratuje da zamene mesta beogradskim maminim i tatinim sinovima.