Završen LIFFE: Čuvajte festival, ova nagrada je privilegija!

Čuvajte ovaj festival jer je on jedno značajno i dragoceno mesto za sve nas filmske radnike i umetnike, poručio je večeras srpski reditelj Srdan Golubović, dobitnik gran-pri Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), dodeljene za najbolju režiju ( film „Otac“) na završnoj večeri ovog jedinstvenog festivala rediteljskih ostvarenja iz bivše Jugoslavije.

„Kroz putovanje junaka u borbi za svoju porodicu reditelj precizno oslikava surovost našeg sveta. Intiman i društveno osvešćen, bolno realističan a poetičan, ovaj film problematizuje pitanje snage pojedinca u današnjem trenutku”, stoji u obrazloženju žirija o Glavnoj nagradi za najbolju režiju.

Golubović nije krio oduševljenje zbog osvajanja nagdrade koja nosi ime legendarnog Živojina Žike Pavlovića, koji mu je bio i profesor na fakultetu.

“Kada pričam sa nekim svojim kolegama iz bivše Jugoslavije, zavide mi što na toj privilegiji što mi je Živojin Žika Pavlović bio profesor. I treba da zavide!”, kazao je večeras u LeskovcuGolubović, gde mu je i uručena nagrada.

Posle pet festivalskih dana, na kome je prikazan čak 41 film iz nove regionalne produkcije, od kojih je 12 bilo u takmičarskom programu, ceremonija zatvaranja festivala i dodela nagrada odvijala se u sali Narodnog pozorišta kao i otvaranje festivala.

Festival je zatvorenim proglasio glumac Gordan Kičić:

“Vidimo se sledeće godine u boljim uslovima”, najavio je poznati glumac čiji je rediteljski prvenac prikazan poslednje večeri festivala.

Dobitnik druge nagrade „Živojin Žika Pavlović” je Mladen Đorđević za režiju filma „Sumrak u bečkom haustoru”. Treća nagrada „Živojin Žika Pavlović” pripala je Marku Đorđeviću za film „Moj jutarnji smeh”.

This slideshow requires JavaScript.

Nagrada „LIFFE“ za najbolju mušku ulogu pripala je Filipu Đuriću za ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh” reditelja Marka Đorđevića. Dobitnica nagrade „LIFFE“ za najbolju žensku ulogu je Ivana Vuković za ulogu u istom filmu.

 

Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“, nagrada za najboljeg mladog reditelja pripala je Lovri Mrđanu iz Hrvatske za režiju filma „Pečat“.

Ostale nagrađene pročitajte OVDE.

Većina dobitnika nagrada zahvalilo se žiriju i publici putem video bima, a minutom ćutanja je na samom početku je minutom ćutanja odana čast reditelju Goranu Paskaljeviću kome je na večeri otvaranja dodeljena nagrad aza životno delo, par minuta pre nego što je preminuo u Parizu.

This slideshow requires JavaScript.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kad bi se zezali
30.09.2020. 08:00

zabole me za festival kad su ga ovi iz kulturni centar napravili za njih i gradonacelnika ,

Festival "Kod tri drugara"
30.09.2020. 11:33
Odgovor za  kad bi se zezali

Svako si pravi za sebe, kao što Čarli pravi za sebe i za dva drugara