GG Za Leskovac-zajedno traži da Vodovod građanima vrati deo novca za prečišćavanje voda

Lider GG za Leskovac-zajedno Nenad Zdravković zatražio je od direktorke Vodovoda Maje Milošević Milojević da građanima Leskovca vrati novac za rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jer, kako je kazao, ono ne radi redovno, a kada ne radi u reku ispušta veoma prljavu bodu.

Zdravković je na konferenciji za novinare kazao da je to isto zatražio na nedavnoj sednici Skupštine grada, ali da direktorka nije odgovorila.

„Naši izvori pokazuju da postoji veliki broj dana u toku prošlog meseca kada fabrika za prečišćavanja voda ne radi. Da li je tako svakoga dana, da li je fabrika van funkcije, ne mogu da tvrdim, ali pitam direktoricu da bude pažljiva u odgovoru i istinita – koliko fabrika nije radila?“, kazao je Zdravković, koji je pokazao fotografiju i snimak prljave vode, koja se ispušta u Veternicu, a ta voda ide dalje u Južnu Moravu.

On je podsetio da je Maja Milošević bila najodgovornija za Fabriku za prečišćavanje voda, što je ustanovila državna revizorska institucija.

„Direktni korisnici budžeta građani Leskovca su u 2022. godini bez osnova isplatili platu i socijalne doprinose na teret poslodavca direktoru Jedinice za implematiciju projekta izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje vode i kanalizacije. To je iznos od 1.41 milion dinara, a u zaključku se navodi da to radno mesto nije predviđeno propisima i aktom o sistematizaciji“, pročitao je Zdravković ono što je napisao revizor.

Njegova je sumnja bila je da će ona zbog toga „sada slušati sve što joj budu rekli“.

„Zahtevamo da se po dva osnova vrati novac građanima Leskovca. Prvi osnov je da se izračuna broj dana koji fabrika nije radila i da se uzme prosečna potrošnja po svakom domaćinstvu i na osnovu tog broja dana da se vidi koliko kubika vode im je naplaćeno po punoj ceni, računajući i za uslugu koju nisu isporučili“, zatražio je.

Objasnio je da građani plaćaju po 41 dinara za prečišćavanje voda.

„Mora da se taj iznos oduzme sa računa građana. Drugi osnov je što smo dokazali da 3. Marta, kada je donesena odluka da se poveća cena vode i da se tu uračuna i iznos od 41 dinar, da su tada ljudima isporučeni retroaktivno računi i za mesece pre ove odluke“, naglasio je.

U suprtnom će, dodao je, GG u ime građana tužiti direktorku Vodovoda i Vodovod.

Odbornik Dejan Đorđević je govorio o izgradnji vodvodne mreže od Leskovca do Palikuće i Gornje Jajine, koji je on u prošlom sazivu pokrenuo kao pitanje, uz podršku GG, a kasnije su se u tu problematiku uključili i pojedini odbornici vlasti.

„Imali smo sreće i, pre svega razumevanje gradonačelnika, koji je shvatio da su moji predlozi opravdani jer veliki broj građana nema pijaću vodu, pa je on obećao da će pokrenuti rešavanje problema. Ispunio je svoje obećanje i mi smo u 2022.godini opredlili oko 12 miliona dinara, a u 2023. još 15 miliona za drugi deo voda od Palikuće do Velikog Trnjana“, kazao je.

Posao je preuzeo JP „Urbanizam i izgradnja, čime je on, rekao je, bio prezadovoljan direktorom, pa su ovih dana radovi u završnoj fazi i kada bude gotovo vod će biti predat Vodovodu.

Đorđević je, međutim, bio nezadovoljan što direktorka Vodvoda nije znala datum kada će sve biti završeno u samoj Palikući i rekla da se time bavi JP „Urbanizam i izgradnja“.

„Opstavila je utisak da se menadžment Vodovoda ne trudi da dobije nove potrošače. Prema mojoj računici samo iz dva mesta našeg kraja Vodovod bi prihodovao 22,5 miliona po osnovu priključaka od 90 miliona dinara, što je veoma skupo, a po osnovu potrošnje dodatno 750.000 mesečno“.

Po toj računici ispada da bi Vodovod samo od meštana Palikuće i Gornje Jajine obezbedili platu za 10 radnika Vodovoda, ceo porečki kraj, čak, za 100, po računici Dejana Đorđevića.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bella
22.04.2024. 16:07

Leskovačka mućkalica ne biva bez meska

Ivan
23.04.2024. 10:58

Gospodo,
Kada sam bio opozicija (sada sam opozicija i opoziciji i vlasti) i kritikovao vlast prvo bih utvrdio neosporne činjenice, a ovako to izgleda smešno, prečišćena voda iz PPOV BOgojevce ide direktno u Južnu Moravu, a ne u Veternicu, tako da bilo koja vaša kritika ove fabrike je bespredmetna. Ne možete kritikovati sistem o kome ne znate ni osnovne činjenice.

Zoran J.
23.04.2024. 13:01
Odgovor za  Ivan

Jel znaš ti šta si uopšte? Da li si opozicija, da li si i opozicija i vlast, ili si vlast? Čoveče znaš li uopšte šta si? A o ovoj tvojoj tvrdnji gde voda ide iz postrojenja u Veternicu ili J. Moravu, moj ti je savet da odeš lično i uveriš se u to, jer očito nemaš pojma, kao što ne znaš ni ko si, ni šta si, ili bolje rečeno dal si došo il si pošo. To je sve manje bitno, najbitnije je bre ti pogubljeni, da nam se naplaćuju usluge koje su papreno visoke i za period kada postrojenje nije bilo još pušteno u pogon, i kada ne radi. Ajde odluči se šta si