U udžbeniku iz istorije umesto Hitlera – slika Čarlija Čaplina

Foto: Jugmedia

Učenicima osmog razreda je, posle mesec dana od nove školske godine, stigla na red lekcija o Evropi, svetu i narodu u Jugoslaviji između dva svetska rata, a pojedini roditelji koji su preslišavali decu ovu nastavnu jedinicu, ostali su u šoku kada su u udžbeniku iz istorije ugledali lik čuvenog Čarlija Čaplina umesto Adolfa Hitlera, koji se spominje u lekciji.

Poslednjih godina roditelji u Srbiji često se iznenade kada u školskim udžbenicima svoje dece pronađu određene nelogičnosti ili propuste izdavačke kuće, a najnoviji događaj je, blago rečeno, šokirao pojedine mame i tate, ali i njihove tinejdžere (naravno, one koji su primetili šta je pogrešno u knjizi), piše Nova.rs.

„Dobro sto je Čarli Čaplin, Bata Živoinović bi bio u istoriju zabeležen kao najveći terorista nad Nemačkom vojsom i bio bi veći od Hitlera“, komentariše za Jugmediu jedan roditelja đaka osmaka.

Naime, u udžbeniku iz istorije za 8. razred izdavačke kuće „Bigz školstvo d.o.o“ na stranama 28-29, nalazi se lekcija pod nazivom „Evropa, svet i srpski narod u jugoslovenskoj državi u periodu između dva svetska rata“.

Foto: Jugmedia

Zapravo, u udžbeniku je ilustrovana scena iz filma „Veliki diktator“, u kom je Čaplin tumačio lik Adolfa Hitlera.

Roditelji koji su uočili da je lik nemačkog diktatora zamenjen slikom Čarlija Čaplina, ostali su šokirani i zbunjeni zbog čega je to tako.

„Ovo je skandalozno! Prosveta je već dovoljno srozana. Zaista mi je nestvarno da je izdavačka kuća, odnosno Ministarstvo prosvete koje je i odobrilo ovaj udžbenik, prihvatilo da umesto Hitlera bude lik Čarlija Čaplina. Pa čekajte, nisu deca glupa. Možda neke od njih ne zanima istorija, ali nema šanse da ne znaju ko je bio Hitler. Mogu jedino da zaključim da ih na ovaj način prave ludim“, kaže za Nova.rs ogorčeni roditelj.

Autori udžbenika su, kako se navodi na korici pomenute knjige, Uroš Milivojević, Zoran Pavlović i Vesna Lučić, a izdavačka kuća je „Bigz“.

Šta kaže izdavač?

Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je ovog izdavača kako bi objasnio zbog čega je došlo do zamene navedenih likova, kao i da li je to namerno urađeno ili im je „promaklo“.

Iz „Bigza“ su istakli da postavljeno pitanje nije za njih, nego za Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

„Mi nemamo u opsegu rada ništa vezano za udžbenike“, naveli su oni.

Potom su u drugom mejlu opširnije istakli zbog čega je u udžbeniku ubačena scena iz filma.

„Fotografija koju karakterišete kao ‘spornu’ postavljena je svesno i namenski na uvodnu dvostranicu u poglavlje udžbenika u kome se obrađuje period istorije između dva svetska rata. U pitanju je sekvenca iz kultnog filma ‘Veliki diktator’ iz 1940. godine. Smisao fotografije je da ilustruje tendencije u umetnosti u međuratnom periodu, budući da tema udžbenika nije samo politička istorija, već i kultura epohe o kojoj se govori“, ističu iz „Bigza“.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miroslav B Mladenovic Miracli neko
25.09.2024. 14:07

…kakve sve komedije se rade….nije ni čudo…da sadržaj iz istorije za osmi razred…ustupljen prostor za zabavljača…Čarli Čaplina…ima li neko u državi…da se kaže DOSTA!?

Čarli lepa ti slika
25.09.2024. 16:43

NEMA, OPOZICIJA KUKAVICE SAMO SE SVAĐAJU A OVI SE NISU DOVOLJNO NAKRALI .TO JE TAKO KAD NAM STRANCI IZDAVACI MI SMO GLUPI I NESPOSOBNI DA PISEMO I STAMPAMO UDZBENIKE .Podrzavam strajk prosvetara ali smatram da su licemerni trebali su da strajkuju i zastite i decu i roditelje kad su im nametnuli ove kvazi izdavace.Da su hteli da se suprotstave i strajkuju tada sad bi ih vecina roditelja podrzala jer bi im spasili velike pare a i muke oko nabavke knjiga.

Adv
25.09.2024. 17:46

Ovi roditelji su malo zesci debili! Pa lepo pise da je postavljena slika iz „Velikog diktatora“…
U sklopu tumacenja propagande.

Kad bi se zezali
25.09.2024. 17:57

Sve se smisleno radi, Nemci hoce da operu proslost i da se mozda za sto godina zaboravi kakvi su zlocin i bili a kod nas im je to lako i prolaze