SAOPŠTENJE

Milošević: Još u julu sam ukazala na problem Studeni gde su sada bušotine i odakle se vodom snabdeva 100.000 ljudi!

Još u julu uputila sam zahtev za informacijama od javnog značaja ministarki rudarstva i energetike Dubravki Handanović, a koji se tiče dozvola za istražne radnje na teritoriji Nišavskog okruga. Usledila je salva uvreda putem medija i odgovor da mogu da izvršim uvid jer ministarstvo nema tehničke mogućnost da dostavi dokumentaciju, zjavila je narodna poslanica Stranke slobode i pravdem iz Niša Jelena Milošević danas u Studeni.

„I sada se dešava ono što sam pretpostavila – bušotine u Niškoj Banji nadomak vodoizvorišta “Studena”“, konstatuje Miloševićeva.

Milošević je navela da je “Studena” strateški važno vodoizvorište koje snabdeva skoro 100.000 stanovnika pijaćom vodom. Kvalitet vode na “Studeni” je jako visok, a još 2011. godine analize su pokazale da se voda može flaširati.

Niška Banja jednim delom “leži” na pijaćoj, a drugim na geotermalnoj vodi koja može da greje više od pola grada, a izlečila je na hiljade ljudi. Niška Banja mora da postane i ostane banja, ni za 10, ni za 110 godina ne može se pretvoriti u rudnik sve i da je prebogata bakrom. Opasnost od zagađenja vodoizvorišta usled bušenja nije jedina koja preti, bušotine mogu da utiču na izdašnost vodoizvorišta i da dovedu do potpunog presušenja.

„Svedoci smo zagađenja potoka i vodoizvorišta širom istočne Srbije, recimo u Žagubici, usled istražnih radnji koje sprovode kompanije Dandi i ZiĐin, istražujući bakar i zlato“ istakla je Milošević i upitala ko tačno kontroliše poštovanje uslova koje su propisale nadležne institucije, ako znamo da na teritoriji Srbije ima samo šest rudarskih inspektora.

„Ovo je samo deo razloga zašto se istražne radnje na potezu Gornja Studena – Bancarevo moraju zaustaviti. Dozvola za istražne radnje ističe 08.12.2024. godine. Od egzistencijalnog je značaja za grad Niš da se dozvola ne produži. Niš ne može bez vode i slobode. Nećete ni ovde kopati“ poručila je Milošević.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare