Može li Komisija za rodnu ravnopravnost da promeni položaj žena?

Adamovićeva: Stvaramo uslove da Pirot bude po meri žena

PIROT – Žene u Pirotu čine 49,8 posto ukupnog stanovništva, a procenjuje se da 40 posto njih spda u red marginalizovane grupe žena, budući da su samo 15 posto žena vlasnici neke imovine, da je ih skoro nema u zakonodavnoj vlasti i da 39,9 posto trpi neki vid nasilja.

Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti formirana je 2004. godine kao radno telo tadašnjeg Opštinskog veća. Krajem 2004.godine obrazovan je tim za pomoć i podršku žrtvama nasilja. Jedna od najznačajnijih inicijativa ove Komisije je izrada i usvajanje Strategije za poboljšanje položaja žena na podučju opštine a sada grada i unapredjivanje rodne ravnopravnosti za period od 2012. do 2017. godine.

Zamenica predsednika Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Pirota Nadica Adamović kaže za Jugmedia da rodna ravnopravnost podrazumeva vidljivost, osnaženost i učešće oba pola u svim sferama javnog i privatnog života.

Strategija za poboljšanje položaja žena

rodna ravnopravnost_nadica admović

“Njen cilj je da promoviše puno učešće žena i muškaraca u društvu u gradu Pirotu. U Komisiji su predstavnici svih relevantnih institucija i medija. Rukovodeći se činjenicom da je ravnopravnost žena i muškaraca jedno od osnovnih načela u zakonodavnom sistemu Srbije, SO Pirot je 2011.godine usvojila Strategiju za poboljšanje položaja žena na području opštine i unapredjenje rodne ravnopravnosti od 2012. do 2017. godine kojom su definisani pravci delovanja ka uspostavljanju,razvijanju, sprovodjenju i promovisanju politika jednakih mogućnosti. Komisija je imala mnogobrojne obuke u cilju razvijanja rodno senzitivnih politika. Smatramo da je bitno rodno senzitivno izveštavanje i da je neophodno razviti i finansirati programe obuke novinara lokalnih medija i dopisnika nacionalnih medija“, priča za Jugmediu Adamovićeva.

Prema  njenim rečima, osim izrade i usvajanja Strategije za poboljšanje položaja žena i unapredjivanje rodne ravnopravnosti za period od 2012. do 2017. godine. Potpisana je i Evropska povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou 2013. godine.

“U toku je izrada Akcionog plana za sprovodjenje strategije za rodnu ravnopravnost kojim će biti definisane aktivnosti,nosioci i dodatna sredstva za inicijative žena. To predstavlja ključni korak ka većem učešću žena i mogućnostima da same sebi omoguće bolji položaj u drušvu”, kaže Adamovićeva.

Prema podacima Udruženja “Žene juga“, koja je uključena u rad komisije, položaj žena u ovom kraju je zabrinjavajući.

rodna ravnopravnost_zene juga

U Pirotu ima 28, 820 žena ili 49,8 posto ukupnog stanovništva. Od tog broja 40 posto predstavlja marginalizovane grupe žena a tek 15 posto žena je među vlasnicima pojedinih oblika imovine. U zakonodavnoj vlasti je 32 posto žena a u izvršnoj ih ima malo. Stopa nezaposlenosti u Pirotskom okrugu iznosi 21,4 posto a više od polovine su žene. Neki vid nasilja tri 39,9 anketiranih Piroćanki a deca su u više od 80 posto slučajevi i svedoci nasilja. U pirotskim selima živi 16.756 žena, ili 30 posto stanovništva na ovom području.

 Kampanje za prava žena Udruženja “Žene juga“

Udruženje „Žene juga“ registrovano je 2010.godine kao dobrovoljna, nevladina i neprofitna organizacija osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite ljudskih prava sa posebnim fokusom na ljudska prava žena i aspekte ostvarivanja rodne ravnopravnosti.

„Žene juga“ učestvovale su u kampanjama za prava žena i borbu protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, a 2012.godine pokrenuta je i Ženska medijateka koja sadrži više od 2500 knjiga, priručnika, filmova, časopisa i brošura koji se odnose na promociju ljudskih prava i načela rodne ravnopravnosti.

U 2012.godini organizacija je, uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava, realizovala projekat „Zaustavimo trgovinu ženama“, koji se bavio vršnjačkom edukacijom u Romskoj zajednici i povezivanjem predstavnica Romske populacije sa policijom radi izgradnje poverenja sa ciljem saradnje u oblasti suzbijanja trafikinga uz podršku „Astrinog“ tima iz Beograda.

„Žene juga“ imaju više od trideset aktivnih članica i članova, a po potrebi se u rad uključuju i volonteri i stručni saradnici. Rad organizacije „Žene juga“ aktivno podržavaju Udruženje Romkinja „Ternipe“, i nekoliko Udruženja seoskih žena Temštanka, Zlatne ruke Stare Planine, Izvorsko zrno i Klok.

Akcioni plan u skupštinskoj proceduri

„Žene juga“ imaju predstavnicu u lokalnom telu za rodnu ravnopravnost, preko kojeg je inicirano i izdejstvovano usvajanje Evropske povelje o rodnoj ravnopranosti u Pirotu početkom 2013.god. Udruženja „Žene juga“ i Udruženje „Pirgos“ su prilikom realizacije projekta „Usvajanje Evropske povelje o Rodnoj ravnopravnosti “ potpisali Memorandum o saradnji na implementaciji rodnih principa u lokalne politike sa još 10 lokalnih nevladinih organizacija: Kancelarija za mlade Pirot, Udruženje Osveženje, Fenix, Temštanka, Sidro, Ternipe, Pralipe, Gea, Pirot E publika i Vizija, koja su pružila podršku tokom

skupstina grada_pirot

realizacije projekta javnog zastupanja „Pirot po meri žena“. Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou – na strani 9 tačkom 2 obavezuje potpisnice na pripremu Akcionog plana, koji će određivati prioritete, aktivnosti i sredstva za njegovo sprovođenje. Strategija za rodnu ravnopravnost predviđa donošenje akcionog planu u roku od 6 meseci od usvajanja strategije. Ona je usvojena u 2011. godini. Akcioni plan za period 2015-2017 je kao nosilac posla a izradilo Udruženje Žene juga u saradnji sa svim relevantnim činiocima i on se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri. Javno zagovaranje i izrada Akcionog plana za žene realizovano je uz podršku „Trag“ fondacije kroz projekat „Pirot po meri žena“, 2014.godine- kaže za Jugmedia predsednica UpravnoG odbora Udruženja „Žene juga“ Marija Penčić.

Pomoć žrtvama nasilja

„U okviru Komisije imamo Tim za pomoć i podršku žrtvama nasilja. Pored Tima u cilju prevencije i zaštite žena od nasilja SOS telefon radi u Centru za socijalni rad od 2007. godine. U Timu su predstavnici Višeg i Osnovnog tužilaštva, predstavnik Policijske uprave Pirot i Centra za socijalni rad. Lokalna samouprava ima dobru saradnju sa nevladinim sektorom i iz budžeta finansira brojne projekte koji podržavaju unapredjenje položaja žena“, naglašava Adamovićeva.

Zoran Panić

Ovaj teks je realizovan u okviru projekta „Rodno pravni info blans“, sufinansiran iz budžeta grada Pirota

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar