Antić: Nastavljamo sa formiranjem LAF-a, rad lokalne samouprave mora biti transparentan javnosti

Prošle godine krenuli smo sa procesom usvajanja lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) i formiranja lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), tela koje bi pratilo taj postupak, i to uz podršku OEBS-a što smatram da je jako bitno. Proces je bio skoro okončan, ali na samom kraju, jedan od tri odabrana kandidata je odustao i zbog toga LAF nije mogao da funkcioniše. Blokiran je proces, LAF nije mogao da bude formiran sa samo dva kandidata jer nema kvorum za rad, kaže za Jugmediu zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić.

Nedavno je, kaže, u ime grada Vranja, potpisao memorandum sa USAID-om koji će u okviru Projekta za odgovornu vlast, pružiti tehničku podršku gradu u izradi LAF-a.

„Sve s ciljem unapređenja transparentnosti rada lokalne samouprave i unapređenja učešća javnosti u budžetskom procesu i praćenju javne potrošnje. LAF je nezavisno stručno telo od integriteta koje bi vršilo nadzor nad našim radom i svim onim društveno-političkim procesima u gradu. Sada kada smo potpisali memorandum sa USAID-om krećemo u novi proces formiranja LAF-a. Opet je, kao i prošle godine u ovoj priči Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja, ali sada nam se pridružuje i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije i nadam se da ćemo ovog puta konačno završiti posao do kraja“, ističe Antić koji je i koordinator za integritet lokalne samouprave.

LAF je, objašnjava, jedan od mehanizama borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

„Suština je u transparentnosti, da sve bude dostupno javnosti jer u tom slučaju postoje manje šanse za korupciju. Jačanje integriteta pojedinaca, organa, društva, to je suština borbe protiv korupcije“, zaključuje Antić za Jugmediu.

Grad Vranje je u grupi od sedam lokalnih samouprava u USAID-ovom Projektu za odgovornu vlast, a osim Vranja, izabrani su i gradovi Šabac i Sombor kao i opštine Vrnjačka Banja, Raška, Sjenica i Dimitrovgrad.