Tehnička škola u Vlasotincu

Škola u kojoj raste broj učenika (VIDEO)

Dok osnovne i srednje škole svake školske godine na jugu Srbije gube po jedno odeljenje zbog pada nataliteta, u Tehničkoj školi Vlasotince povećava se broj učenika, što je rezultat konstantnog prilagođavanja potrebama tržišta, s akcentom na dualno obrazovanje.

„Na osnovu uspeha u radu i postugnuća u dualnom obrazovanju, naša škola je od strane Minsitarstva prosvete Vlade Srbije svrstana među 11 najboljih srednjih stručnih škola u Srbiji, pa smo kao rezultat dobili 720.000 dinara za dalju promociju škole u vidu nastupa na sajmovima, organizovanje okruglih stolova i drugih vidova promocija“, s ponosom ističe Jasmina Đorđević PR menadžer Tehničke škole koja nedavno renoviranu zgradu deli sa vlasotinačkom Gimnazijom.

Ovu školu, prema navodima pomoćnice direktora i psihologa Dragane Stanković, pohađa 584 učenika u 24 odelenja.

Na četvorogodišnjem školovanju su atraktivni smerovi: elektrotehničar elektronike, mašinski tehničar motornih vozila, konfekcionar tekstila i od ove godine i tehničar ehatronike, kombinacija mašinstva i elektronike, uveden po zahtevima fabrike „Gruner“ Vlasotince kojoj trebaju takvi kadrovi. Uveden je i industrijski tehničar, ali po dualnom obrazovanju.

Dragana Stanković, pomoćnica direktora Tehničke škole:

U trogodišnjem dualnom školovanju deca iz Vlasotinca obučavaju se za operatera osnovnih građevinskih radova i to je jedini takav smer u Srbiji, uveden na preporuku Privredne komore Austrije  u kome su spojena tri zanta – zidar, tesar i armirač, zatim, mehaničar motornih vozila, takođe novi smer, bravar zavarivač i modni krojač, takođe novi smer za potrebe industrije, ovoga puta „Manufakture“i „Fiorentina“.

Dualno obrazovanje je posebno privlačno za svršene osmake, one koji planiraju da ostanu, žive i rade u Vlasotincu jer većinu njih čeka siguran posao u ovdašnjim stranim kompanijama.

Deo učenika obavlja praksu u školskoj radionici, a deo u fabrikama gde dobijaju i stipendije od 6.000 dinara. Već na proleće izlazi prva generacija koja se školovala po dualnom obrazovanju.

Jovica Ilić, organizator i koordinator praktične nastave:

Rukovodstvo Tehničke škole trudi se da i na druge načine pruži prijatan kutak za boravak učenika u samoj školi, u čiji je rad uključena nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ kroz dualno obrazovanje, koja je takođe pomogla u opremanju radionice, koja će, pak, zahvaljujući Ministarstvu infarstrukture Vlade Srbije postati prvi Trening centar za jugoistočnu Srbiju, a nova zgrada za taj centar praviće se sa 150.000 evra, dobijenih od tog ministarstva.

„Već osam godina imamo saradnju sa Gimnazijom iz grada Fridrihshaven gde naši učenici odlaze s profesorima, a od ove godine uspostavili smo saradnju i sa tamošnjom Tehničkom školom, koja nam je poklonila tri struga u vrednosti od 8.600 evra i najavila novu pomoć“, objašnjava Jasmina Đorđević.

A evo šta o školi kažu sami učenici kao i o načinu na koji provode slobodno vreme u Vlasotincu:

Tehnička škola Vlasotince osnovana je, inače, 1920.godine kao Stručna podružna škola, a tokom decenija menjala je nazive. Danas deli zgradu sa gimnazijalcima koja je nedavno kompletno renovinara i predstavlja ukras Vlasotinca.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva