Broj inficiranih kondilomima veći za 20 odsto

LESKOVAC – Broj inficiranih Leskovčana od humana paploma virusa (HPV) koji izazivaju pojavu kondiloma, povećan je za dvadesetak odsto u odnosu na predhodnu godinu, potvrđeno je danas agenciji “juGmedia” u Opštoj bolnici u Leskovcu.

Načelnik ginekološko-akušerskog odlenja Srđan Mitić kazao je da to povećanje zabrinjava.

“Tačna evidencija se još ne vodi, ali prema našim procenama, broj, uglavnom mladih žena i devojaka sa papiloma virusima, odnosno, kondilomima, se povećao za oko 20 odsto, što nije alrmantno, ali je veoma zabrinjavajuće”, istako je Mitić.

Sa sličnim procenama se barata i na Odelenju urologije, gde pomoć potraže muškarci.

“Kod muškarca se infekcija u vidu kondiloma koji liče na sitne bradavice, brže otkrije jer se najšečće javlja na polnom organu i vidljiva je golim okom. Lečenje ne zahteva dug proces, ali je evidentan nagli rast, negde oko 20 odsto”, kazao je načelnik Urologije Milan Petrović.

U registru Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu ne postoje statitistički podaci za HPV i kondilome jer se takve analize ne rade u njihovoj mikrobiološkoj laboratoriji.

“HPV ima više vrsta, a najopasniji papiloma virusi su tip 16, zatim, 18, 31 i 33. Oni izavaju kondilome i uzrokuju promene na grliću materice”, objasnila je načelnica Centra za promociju zdravlja pri tom Zavodu Vanja Ilić.

Petrović i Mitić su podsetili da ovi virusi u nekim slučajevima utiču na pojavu steriliteta kod muškaraca kod žena, a kod žena dodatno stvaraju uslove za premaligne lezije na grliću materice.

“Rešenje za suzbijanje ove bolesti je jednostavno – upotreba prezervativa i redovni preventivni pregledi”, zaključio je Srđan Mitić.

(Kraj)