U Nišu predstavljena autobiografija Žarka Lauševića

 

NIŠ – Više stotina poštovaoca dela glumca Žarka Lauševića došli su sinoć u Narodnom pozorištu na promociju knjige „Godina prođe, dan nikad“ u izdanju Kompanije „Novosti“. O delu koje je samo za desetak dana doživela dva izdanja govorili su Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik „Novosti“, režiser Darko Bajić, glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur. Prvi tiraž prodat je u 50 hiljada primeraka a od danas je u prodaju novih 70 hiljada primeraka.
-„Ovo je priča čoveka koji je izgubio slobodu misli i igre,a to je velika kazna, najveća za glumca „, istakao je Bajić.
Glumac Branislav Lečić podsetio je na blisku vezu bogate glumčeve karijere i života. Skoro kao na ogledalu, prelamale su se tragedije sa scene, iz filma i sa malog ekrana na Lauševićev život.

„Čitao sam knjigu tako što sam preklopio ime pisca i naslovnu stranu, zaboravio da ga poznajem, prepoznajem njegovu ličnu sudbinu i opisane situacije“,  ispričao je Mensur. – Reč je o vrednom literarnom delu, kakvo se kod nas retko pojavljuje.
Možda 18 godina Žarko Laušević fizički nije bio sa nama, ali kada se juče u tišini sale niškog pozorišta začuo prepoznatljivi glas i deo potresne ispovesti, započete rečenicom „Naravno, ja nisam slobodan čovek…“,