Javna rasprava o nacrtu Prostornog plana  Specijalnog rezervata prirode Jerma

Ceo Dimitrovgrad protiv mini hidroelektrana na zaštićenim prirodnim dobrima!

Oko 80 primedbi je notirano na javnoj raspravi u Dimitrovgradu povodom predstavljanja nacrta Prostornog planaSpecijalnog rezervata prirode Jerma, a suština je da do gradnjahidroelektrana ne sme doći na laim vodotokovima, poput reka Poganovske, i Kusovranske i Zvonačke reke.

Rasprava je održana juče u konferencijskoj sali sportske hale u Dimitrovgradu.

Organizatori,  Opština Dimitrovgrad i MGSI, sektor za urbanizam i prostorno planiranje odgovarali su na prumedbe institucija, građana i udruženja  NVO sektora.

Dominirale su primedbe na pojavljivanje energetskih planova na malim vodotokovima u Prostornom planu SRP Jerma, budući da je predlagač u refentne mape i plansku dokumentaciju nacrta, stavio i nekoliko mini hodroelektrana na malom i veoma osetljivim potocima koji se slivaju u Jermu sa planina Ruj, Greben i Vlaške planine.

Poenta je izbacivanje ideje o MHE iz ovog prostornog plana

Objašnjenja radi, to su potoci sa količinom vode koja u letnjim mesecima padne ispod protoka od 50 litara po sekundi ali su i tako male stanište brojnih vrsta kičmenjaka, insekata, zglavkara medju kojima su neke od najređih vrsta Balkana i Evrope.

Navodene su zakonske prepreke da se ovakvi objekti postave na malim, osteljivim tokovima,  „žarišta biodiverziteta, sa prvenstvenom višenamenskom ulogom u razvoju održivog turizma, vodosnabdevanju lokalnog stanovništva, održanjem biodiverziteta, sportskih i estetskih sadržina koje takve očuvane sredine nose“.

Jedan od argumenata je bio i neprepoznavanje takvih energetskih objekata od strane najviših zakonskih akata, poput Vodoprivredne osnove i Strategije razvoja Republike Srbije, što ih čini potpuno energetski neprepoznatljivim osim u nižoj zakonskoj regulativi koja je sa namerom njihovog promovisanja i stvarana.

Veoma jak pečat javnoj raspravi dale su jasne i precizne primedbe staraoca nad prirodnim dobrom,  JP Srbija Šume, kao i Zavoda za zaštitu prirode, udruženih NVO organizacija  Dimitrovgrada kao i  brojnih fizičkih lica.

Predlagač  nacrta Prostornog plana SRP Jerma je ovog puta pokazao izuzetnu strpljivost i rutiniranost u vođenju sednice.  Svi predlozi protiv nekoliko MHE na Poganovskoj i Kusovranskoj , te najnizvodnijoj MHE na Rakitskoj – Zvonačkoj reci,  su prihvaćeni bez izuzetka.

Predlagač nije prihvatio odbacivanje brane Odorovci kao projekta opisanog starijim zakonskim aktom ali je na stanovištu da se uvažavaju negativna mišljenja staraoca, Zavoda i ostalih prigovarača da je takav projekat veoma štetan. Njime se uništavaju verski objekti iz XIV veka, čitava naselja Odorovci, Iskorovci i Petačinci, biodiverzitet reke i kotline do granice sa Bugarskom, te direktno uništava jedini pristupni put ka odavno zamišljenom graničnom prelazu sa ovom susednom zemljom bez postojanja ikakve alternative.

Gorak ukus ostavio je odsustvo predstavnika opštine Pirot i  Babušnica

Utisci sa ove javne rasprave su veoma delimično povoljni uz potrebnu pažnju na narednim koracima Vlade i nadležnih ministarstava, lokalnih samouprava i institucija nadležnih za kontrolu sprovođenja .

Druga i veća negativnost je senka koju je na saznanje da je pri Vladi i Ministarstvu zaštite životne sredine oformljena komisija za preispitivanje mišljenja izdatih investitorima  MHE u zaštićenim prirodnim dobrima, ostavlja jedno drugo ministarstvo, ono zaduženo za vode i šumarstvo. Naime, preko svojih institucija  širom Srbije raspisuje tendere za izdavanje vodnog zemljišta.  Dok jedni preispituju biološku i zakonsku validnost projekata MHE i zaustavljaju projekte, drugi najavljuju izdavanje zemljišta u javnoj svojini sa namerom dalje promocije  projekata MHE.  Nemoguće, ne i u Srbiji.

Aleksandar Panić

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare