Dan devojčica: Ne postoje zanimanja koja se dele na muške i ženske polove

Povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojčica, danas je u Školi za tekstil i dizajn organizovana poseta i radionice za učenice osnovnih škola opštine Leskovac.

Kroz druženje i rad, devojčice su se bliže upoznale sa tehnikom dekupaža, crtanja i slikanja, lepog pisanja ili kaligrafije, a imale su priliku i da same izrade kravate, traka za kosu i još dosta zanimljivih modnih detalja.  

Anastasija Stanković iz Osnove škole „Svetozar Marković“, koju smo sa četkicom u ruci zatekli u kabinetu za dekupaž, rekla nam je da već vidi sebe baš u ovoj školi.

Zainteresovana sam za dizajn tekstila, sviđa mi se umetnost. Volim odeću, volim čitav taj proces izrade i kreativnost. Jednostavno, pronašla sam se ovde“, ispričala nam je buduća dizajnerka Anastasija.

Jedna od predavača u ovoj školi Ana Stanković profesor srpskog jezika i književnosti, ističe da je za ovu manifestaciju možda najinteresantije to što devojčice imaju priliku da se  na ovaj dan upoznaju sa zanimanjima koja nisu toliko bliska osobama ženskog pola.

„Mi smo danas napravili program po kome su učenice u više navrata mogle da posete kompaniju Falke kako bi videle da tamo osim dečaka koji se školuju na smeru mehaničar tekstilnih mašina, tekstilni radnici mogu da budu i devojčice. Pokušali smo da im skrenemo malo pažnju sa nekih zanimanja i uputimo da ne postoje zanimanja koja se dele na muške i ženske polove“, kazala nam je profesorka Stanković.

Manifestacija Dan devojčica organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nemačke vladine organizacije GIZ.

Obeležava se u preko šesnaest gradova u Srbiji, među kojima je od 2013. godine i Leskovac, sa ciljem da se devojčice i devojke osnaže prilikom odabira svojih profesija,  i  da se u budućim karijerama rukovode ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima, a ne stereotipima.