DAN GRADA LESKOVAC Govor gradonačelnika

Na samom početku današnje svečane sednice, upriličenu povodom 11. oktobra – Dana grada, imam potrebu da kažem da sam ponosan na sve rezultate Leskovca, i kao građanin i kao gradonačelnik ovog grada. 

Nekada su glavne asocijacije na naš grad bila dva brenda – ajvar i roštilj meso. Danas, mogu slobodno da kažem, da je Leskovac prepoznat ne samo kao grad dobre hrane, već kao mesto koje se razvija, menja izgled, grad u kojem se otvaraju nova radna mesta i stvaraju bolji uslovi za život.
Između dva svetska rata, Leskovac je imao svoje zlatno doba, razvijenu industriju keramike, zejtina i piva, sapuna i kozmetike.
Posle mnogo turbulentnih godina, želimo da stvorimo novo zlatno doba, pre svega, kroz kreiranje povoljnog ambijenta za investiranje i poslovanje.
Dokaz da smo na dobrom putu je činjenica da danas otvaramo novu proizvodnu liniju rumunske kompanije Terastil, a da nas do kraja godine očekuje i otvaranje nove fabrike turskog investitora „Džinsi“ u zgradi nekadašnje Sintetike. Ovaj objekat rekonstruisali smo i adaptirali uz podršku Vlade Republike Srbije koja je investirala 185 miliona dinara.
Rezultati su jedino ono čime želimo da se pohvalimo građanima.
Ako ovih dana pogledate, možete da vidite da je Leskovac jedno veliko gradilište. To je potvrdilo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je Leskovac svrstalo u red lokalnih samouprava sa najvećim brojem gradilišta. Na osnovu podataka sistema za elektronsko podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu u našem gradu ima 148 gradilišta.
Naš prioritet je da budemo u službi građana. Zbog takvog pristupa rekonstruisali smo veliki broj ulica, dečijih igrališta, škola, više kilometara vodovodne mreže…
Svesni smo da je ljudima važno da imaju posao, da rade i zarađuju. Zato konstanto radimo i na smanjenju nezaposlenosti. Od 2012. do juna ove godine ukupno je zaposleno oko 5 000 ljudi.
Zahvaljujući Memorandumu o saradnji koji smo u toku ove godine potpisali sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Vlada Srbije je izdvojila 500 miliona dinara za drugu fazu radova na Postrojenju za preradu otpadnih voda u Bogojevcu. Reč je o takozvanoj „liniji mulja“.
Država će sa oko 4 miliona evra finansirati i izgradnju novog kolektora, kako bismo ovo važno postrojenje mogli da pustimo u rad.
Od prošlog 11. oktobra do danas intenzivno smo radili i na rekonstrukciji i izgradnji saobraćajnica. Među njima su ulica Žikice Jovanovića Španca, rekonstrukcija drugog dela Mlinske ulice, izgradnja ulice Branka Krsmanovića u naselju kod stare stočne pijace, ulice Carice Milice u naselju Obrada Lučića, probijena je ulica Topličkog ustanka i asfaltirali stambeni prilaz u ovoj ulici.
Prvi put je asfaltirana ulica u selu Predejane, a u saradnji za firmom PZP Vranje uredili smo put od ovog sela do Crne Trave u dužini od 30 kilometara, koji je godinama unazad bio u jako lošem stanju.
Rekonstruisali smo put od Živkova do Priboja, deonicu kroz samo Živkovo, kao i deo puta od Kutleša do Draškovca. Počela je sa radom nova pijaca.
Ovu godinu obeležila je i intenzivna aktivnost Javno-komunalnog preduzeća Vodovod. Fabrika vode u Gorini dobila je najsavremeniji sistem za nadzor i kontrolu vodosnabdevanja. Počeli smo sa još jedim ciklusom zamene vodovodne mreže u ukupno 29 ulica. Pomenuću i da smo nastavili sa izgradnjom glavnog severnog vodovodnog kraka, na deonici od Živkova do Lipovice.

U ovoj godini isplatili smo 24 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača, a do kraja godine po istom osnovu isplatićemo još oko 20 miliona.
Na dan Svetog Save nagradili smo 200 mladih ljudi, a danas smo to uradili i za još 225 mladih talenata (oko 13 miliona).
Kada je reč o ovoj godini, za realizaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje predviđeno je ukupno 21 milion dinara.
Preko 60 mladih dobilo je ugovore o obavljanju stručne prakse u gradskoj upravi, javnim preduzećima i školama. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje izdvojili smo po 5 miliona dinara kako bi obezbedili finansijsku podršku za 54-oro ljudi koji su otvorili preduzetničke radnje.
Izdvojili smo i 55 miliona dinara za podršku 108 sportskih klubova i organizacija, ali i ugostili Predraga Danilovića, potom Savu Miloševića, bili domaćini Balkanskog prvenstva za kadete u odbojci.

Realizovali smo projektno finansiranje iz oblasti:
Na kraju ovog meseca, 29.oktobra, očekuje nas centralna proslava 500 godina Manastira Svetog Jovana u Jašunji. U prethodnom periodu uradili smo dosta toga po pitanju rekonstrukcije prostora oko ove svetinje. Za tu namenu do sada smo izdvojili 9,5 miliona dinara.
Dosta toga je urađeno po pitanju energetske efikasnosti u školskim objektima. Energetski su sanirane Osnovna škola „Kosta Stamenković“, Gimnazija i Ekonomska, Osnovna škola „Trajko Stamenković“. Rekonstruisali smo školu u Drćevcu, sportske terene u osnovnim školama „Svotozar Marković“ i „Kosta Stamenković, rekonstruisali smo zajedničko dvorište Osnovne škole „Bora Stanković“ i Srednje škole „Svetozar Krstić Toza“ u Vučju.U renoviranje Ustanove za odrasle i starije ulažemo 62,2 miliona dinara. Nastavili smo radove na izgradnji objekta zdravstvene ambulante i mesne zajednice u naselju Ančiki.Zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom Jura je donirala nove aparate Domu zdravlja i Opštoj bolnici. Reč je o novom ortopanu za snimanje zuba, dok je Opštoj bolnici uručen histeroskop za potrebe Službe za ginekologiju.
Dom zdravlja dobio je i dva nova vozila, finansirana su iz budžeta grada, u ukupnoj vrednosti od oko 5 miliona dinara i 7 novih stomatoloških stolica, ukupne vrednosti 4,2 miliona dinara.
U poslednjih godinu dana imali smo i intenzivnu međunarodnu saradnju. Ugostili smo ambasadora Amerike, ambasadora Nemačke, Švajcarske, Švedske, Austrije. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u više navrata bio je naš gost. Između ostalog na obeležavanju 18 godina od Nato bombardovanja, na Roštiljijadi, potom povodom puštanja rekonstruisane pruge Vinarce-Đorđevo, kao i oktobra prošle godine kada je obišao Kompaniju Mladost, Juru, domaćinstvo Kostića u Gornjem Krajincu.
Zadovoljstvo mi je da kažem da su naš rad i zalaganje na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta umeli da prepoznaju i drugi i da je Grad Leskovac u više navrata dobio značajne nagrade i priznanja.
Između ostalog, reč je o priznanju „Zlatni ključ“kao lokalna smouprava koja iza sebe ima odlične rezultate u ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj promociji svog grada.
Na sednici Skupštine Regionalne privredne komore Leskovac, na kraju 2016. godine, dodeljena su tradicionalna novogodišnja priznanja. Tada sam imao zadovoljstvo da primim plaketu za poseban doprinos u privrednom razvoju Grada Leskovca.

U ovoj godini sam imao tu čast da na Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj ponovo budem izabran za člana Upravnog odobra ove organizacije.

Zahvaljujući podršci predsednika opština i gradova Jablaničkog i Pčinjskog okruga, kao i poznatih kompanija, izabran sam za predsednika Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Grad Leskovac je krajem 2016. ostvario još jedan veliki uspeh kada je obnovio regionalni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju sa do sada najvećim procentom ispunjenosti kriterijuma od 91,4%.

Leskovac je primer dobre prakse u više oblasti: Prvi smo grad u Srbiji koji je svoj Plan odbrane usaglasio sa Planom odbrane Republike Srbije, a drugi smo posle Čačka, po uspešnosti popisa nelegalno izgrađenih objekata.
Dobili smo pohvalu Zaštitnika građana za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na teritoriji grada.

Leskovac je i primer dobre prakse kada je u pitanju socijalna zaštita, zbog čega smo drugi grad u Srbiji po visini namenskih sredstava koje je Ministarstvo za rad opredelilo lokalnim samoupravama za unapređenje i razvoj usluga socijalne zaštite.

Stalna ulaganja u podizanje kvaliteta domskog smeštaja, rezultirala su time da Ustanova za odrasle i starije Leskovac druga u Srbiji dobije licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kojom je utvrđeno da ova ustanova isunjava uslove i standarde za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih osoba.
Velika ulaganja imali smo i u podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, zbog čega su naše zdravstvene ustanove među najboljima u Srbiji.
Opšta bolnica u Leskovcu proglašena je za najbolju u konkurenciji sličnih zdravstvenih ustanova na zapadnom Balkanu u 2016. godini, a direktor bolnice Nebojša Dimitrijević za najboljeg menadžera.

Zavod za Javno zdravlje u Leskovcu dobio je dve nagrade od strane svetskih poslovnih publikacija, za izuzetna dostignuća u promociji zdravlja u Srbiji za 2016. godinu – Nagradu za poslovna dostignuća i Evropsku korporativnu nagradu.
U narednom periodu planiramo rehabilitaciju opštinskog puta Leskovac – Bogojevce, do mosta na Južnoj Moravi. Grad Leskovac i Ministarstvo privrede izdvojiće 67 miliona dinara. Potom rehabilitaciju opštinskog puta Gornja Jajina – Bunuški Čifluk, u vrednosti od 23 miliona dinara, kao i pojačano održavanje opštinskog puta Miroševce – Slavujevce, za šta ćemo, takođe sa Ministarstvom privrede izdvojiti 56 miliona dinara.
U toku je obezbeđivanje sredstava za realizaciju projekta Proširenje i rekonstrukcija Bulevara Nikole Pašića u Leskovcu – deonica od Niške do ulice 28. marta. Investiciona vrednost 161 milion dinara. Takođe se nadamo da ćemo realizovati projekat Rekonstrukcije i adaptacije objekta Doma vojske u koncertnu dvoranu i muzičku školu. Za prvi fazu, koja podrazumeva koncertnu dvoranu i foaje sa pripadajućim prostorijama u podrumu, potrebno je oko 29 miliona dinara.

Planiramo i Pojačano održavanje saobraćajnica u centralnoj gradskoj zoni, u ul. Maksima Gorkog, Cara Dušana, Radoja Domanovića, Ratka Pavlovića, Vojvode Mišića, Goce Delčeva i Partizanskoj, za šta će grad izdvojiti 39 miliona dinara.
Za Periodično održavanja lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica, a koje podrazumeva presvlačenje i saniranje većih deonica, i ima za cilj unapređenje putne mreže grad će izdvojiti oko 120 miliona dinara.
I Vodovod nastavlja svoje aktivnosti na poboljšanju vodosnabdevanja sugrađana. Biće rekonstruisana vodovodna mreža u ulicama Slobodana Penezića i Učitelja Josifa (vrednost investicije 9 100 000 dinara). Očekuje se nastavak izgradnje severnog kraka regionalnog vodosistema „Barje“ na deonici od Živkova do Lipovice (u vrednosti od 10 000 000 dinara). Planirana je i izgradnja vodovodne mreže radi povezivanja Priboja i Zalužnja na sistem „Severni vodovod“ ukupne dužine 800m (Vrednost investicije je 5 500 000 dinara). Pribavljanje građevinske dozvole za izgradnju rezervoara u Pečenjevcu i dovodnog cevovoda u dužini od 1,6km (Vrednost investicije 1 500 000 dinara) i druge investicije.
Toplana će rekonstruisati deo toplovoda u sistemu Crvena Zvezda, deo toplovoda u sistemu Dubočica, kotlarnicu Dubočica, rekonstrukciju i automatizaciju podstanica, automatizaciju SKADA sistema.

Naročito mi je drago što mogu da kažem da nas u periodu ispred nas očekuje i otvaranje novih proizvodnih pogona preduzeća koja već posluju u našem gradu, ali i onih koji će prvi put doći u Leskovac. Zato sa velikim zadovoljstvom, ali i odgovornošću, našim sugrađanima mogu da obećam nova radna mesta i bolje uslove za život.

(kraj)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

18 komentara

 • Ovakvih se nebuloza odavno nisam načitao i naslušao.

  • Za vas su nebuloze to što Leskovac polako staje na noge, što se oporavlja od višegodišnjeg pljačkanja žutih, komunalno uređuje, ljudi zapošljavaju, obnavljaju škole, ulaže u kulturu …

   • gde se ljudi zaposljavaju,koje se skole obnavljaju,osim sto svakog prvog u mesecu morate da dajete 5 posto svojih plata u stranku.tolko-nema dalje

 • Biće sve što je obećao, ali kao i gradski Trg.

 • 1. Glavne asocijacije za leskovac 2 brenda ajvar i rostilj – posle beograda u sfrj imao najveci broj fabrika.
  2. Zlatno doba – pogledaj i uporedi podatke BDP per capita izmedju dva svetska rata pa nadalje.

  Interesantna je stvar da je ovo pripremljen govor i da vec prvi pasus nije tacan, nadalje necu ni da citam. Sve u svemu vazno je da si ti ponosan na sebe.

  • ti si bas neki bukvalista, ako sad negde pomenes Leskovac prvo uvek pomenu Rostiljijadu i hranu, ali se to sada menja

   • To rekla-kazala, sobzirom da je bio prodavac grozdja a kasnije se doskolavao ja ne sumnjam da je to relevantno za njega.

 • baš svašta moraš da objavljuješ. :(((

 • Jao,pa sve cveta u Leskovcu. Ne mogu da verujem svojim ocima, ali oni mi pokazuju tugu, siromastvo, odlazak mladih u velikom broju, posla nigde,. Serife Mesko asfalt i gradjevinke se ne jedu. Potrebne su ali ne i neophodne. Veliki ste glumac tragikomedije Leskovca, to mnogi misle, ali iz straha ne kazu . Ne valja, nas narod je siromasan ali nikako glup. Ne valja ti rabota, Mesko, Mesko..

  • Ne cveta sve, ali polako… Ne moze se popraviti tako brzo sve sto su prethodne vlasti pokvarile,ali trud i rad svakako je vidljiv na svakom koraku kroz grad!

   • A šta se vidi u Gradu Meskovcu botu Lejla? 5 godina ste na vlasti, ali Vama je dobro, dobra platica, dobro radno mesto pa mora da se pisu
    ovakvi glupi komentari. Ne mozete VI nista popraviti, a za koga i popravljate? Mozda za mlade koji odose u beli svet a i ovi koji su tu i oni u vecini planiraju da idu. Zbog cega? Posla nema, a zivot IDE botu Lejla. Situacija je katastrofalna, i samo nerealan covek moze ovo demantovati. Ne jedu se asfalt, zandinjere,gradjevinke i dr. A da sendvic za komentar botu Lejla,treba mozda ste gladni.

 • Lele majko, ne smem ni teglu od ajvar da otvorim, ima da mi iskoci bar jedan od nji’, il’ Mesko il’ Vucic, garantovano. Preteraste ga bre, ljudi. Ali, samo tako nastavite, nadam se da cete da se ogadite i onima kojima jos niste. Samo nesto otvarate i tu se zaposljavaju samo politicki poslusnici sa nekim skolama i izmisljenim fakultetima dok stvarno pametni mldai ljudi glavom bez obzira beze iz ovog grada pa i iz zemlje. Glupaci i dalje ne kapiraju zasto je smanjena nezaposlenost. Vama i odgovara da je sto vise glupaka koji ce da glasaju za vas ne kapirajuci da ima manje nezaposlenih jer su mnogi otisli odavde.

 • Fabrika Dzinsi je delo prosle vlasti a ovo je sirenje kapaciteta.
  Asfaltiranjem se hvaliti u 21.veku je vrlo degutantno a tek o vodama…pa valjda je normalno da gradjani imaju asfalt i vodu?
  Hvalite se necim sto je svaka ali bas svaka gradska vlaS radila.Zamislite da se gradonacelnik Pariza hvali asfaltiranjem ulica?
  Nego zaboraviste da bavedete najuredjenije dvoriste….
  Koliko se grad Leskovac zaduzio?

 • Govor je bio malo duži, ali samo iz razloga što je trebalo pobrojati sve ono pozirivno što se događa u našem gradu. Leskovac je krenuo napred posle mnogo godina.

 • Grdne nagrade a meni novčanik sve tanji. Povećava mi se plata već nekoliko godina ali nikako da se poveća. Ustvari treba da mi se vrati ono što mi je oduzeto. Ali ipak se još nadam. Pao evro pa će sada i cene da padnu. Idem po prodavnicama a cene porasle. Pa pitam prodavca zašto je bre sve poskupelo a on mi kaže da su to zakoni tržišta. A ja sam verovao pričama da kada evro padne obavezno padaju i cene. Budala. A drugi kažu nema konkurencije pa zato cene ne padaju. A konkurencija kolko hoćeš. Samo prodavnice, prodavnice, prodavnice. A zaboravio sam na kladionice, banke i apoteke. Srbija je bre zemlja čuda. Sa posebnim zakonima koji samo u njoj važe.

vaš komentar