Dinetov burek putuje iz Leskovca i do Švajcarske i Italije, a vlasnici najdraža medalja jednog dečaka

Za čuveni burek, koji decenijama izlazi iz pećnice pekare „Dine“, ne postoji Leskovčanin koji nije čuo, a zahvaljujući kvalitetnim namirnicama, odnosno dobrom brašnu, domaćem siru i tamnozelenim listovima spanaća, ovaj specijalitet od testa iz Leskovca sitgao je čak i do Švedske i Italije.

Sve je počelo još davne 1976. godine, kada pekaru otvara tadašnji leskovački staklorezac Kostadin Mihajlović u Ulici Južnomoravskih brigada, poznatijoj kao Niškoj, uz pomoć „štapa i kanapa“, kako kaže njegova ćerka Marina Nikolić, koja je nastavila da se bavi ovom poslom.

„Početak je bio mnogo težak, mukotrpan sve je bilo uz pomoć ‘štapa i kanapa’ i kroz improvizaciju. Tada smo se svi uključili, imala sam oko 15 godina, sestra je dve godine mlađa, ručno smo mesili testo, nije bilo kao što je danas“, priča Marina.

Zbog ovog jela od testa vrlo brzo od otvaranja počeli su redovi ispred pekare. Leskovčani su iz svih delova grada dolazili kako bi okusili Dinetov burek, a  pojedini su čak kupovali četvrtinu više, da bi odneli svojim ukućanima.

„Kada smo počinjali i bili jedine buregdžije, za vreme školskog odmora deca iz obližnje škole su dolazila kako bi kupovala. Iako smo tada radile mama i ja, nismo imale vremena da sečemo u toku prodaje, već bi prethodno sve pripremile i naređale i kada dođu deca, samo smo pakovale i prodavale“, seća se ona

Uz naporan, predan i marljiv rad, ovi vredni ljudi su pored bureka sa sirom i spanaćem, počeli da prave i burek sa prazilukom, mesom i pečurkama, a dosta kasnije i posne pite.

Vešte i zlatne ruke dvojice majstora, koji ručno izrađuju kore, kao i posvećenost dveju žena ovom poslu, rezultaralo je da se dnevno proda više desetina tepsija bureka, zbog čijeg ukusa i mirisa se mnogi vraćaju.

„Imam mušterije koji su iz Italije i Švajcarske i koji se vraćaju po burek, jer ih evocira na detinjstvo, podseća ih na školske dane i kad dođu, kažu da su željni samo pljeskavica i Dinetovog bureka. Često dolaze i studenti koji studiraju u Beogradu, nakon toliko godina, ostvarili smo jedan prisan i blizak odnos“, priča Marina i ističe da sir, koji nabavljaju, nije industrijski, već domaći, iz sela: Barje, Bunuški Čifluk, Šišince, ali i Bačevine i Medveđe.

Iako je najbolja satisfakcija da dobro rade svoj posao to što se kupci vraćaju po još koju četvrtinu, ipak najslađa nagrada, a i najiskrenija jeste ona koja stiže od najmlađih.

„Imam dečaka, koji godinama dolazi kod nas, dve godine ništa nije želeo da jede, roditelji su svaki dan svraćali i uzimali mu burek“, kaže Marina kroz osmeh.

A zbog velike ljubavi prema ovoj hrani, koju ovaj dečak svakodnevno jede, on se nedavno odlučio na neverovatan potez, na koji su svi bili ponosni. Naime, mališan je poželeo da svoju omiljenenu pekaru odlikuje medaljom „za najbolji burek“, te je svoje priznanje lično odneo, predao i fotografisao se za uspomenu.

„Oni su kupili medelju i doneli nam. Kada je došao, uvela sam ga da vidi kako se pravi burek, kasnije smo se fotografisali sa medaljom, okačio mi je o vrat“, objašnjava Marina.

Planove za budućnost nema, jedina želja joj je da njena deca, koja žive i rade u Beogradu budu srećna. Dok se njena ćerka bavi filmskom režijom, sin je u IT sektoru i on je, prema Marininim rečima, naučio sve postupke prilikom pripreme bureka, kao i administrativni deo posla.

„Radnju vodim ja, pomažu mi zet i sestra. Ćerka neće nastaviti da se bavi ovim poslom, a sin je naučen sve, od zamesa do knjigovodstva“, objašnjava.

Dok smo bili u radnji, stalno su se smenjivale mušterije, koje su dolazile po svoj ukusan obrok. Jedini su kupovali i nosili, a drugi su, ipak odlučili, da u zalogijima Dinetovih specijaliteta uživaju u pekari.

„Mi smo komšije i redovno smo ovde, čim sam se vratila iz inostranstva, došli smo na burek, koji jedemo već godinama“, kaže Tanja, dok njen suprug Neša dodaje da u Slovačkoj, koju redovno posećuje, nema dobrog ni bureka, a ni jogurta.

Prilikom odlaska iz pekare počeli su da pristižu novi gosti, a nama se u nozdrvama još dugo zadržava miris svežeg, vrućeg i masnog bureka, kojem retko ko može odoleti.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

20 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ele, ele
18.01.2023. 11:35

Burek je odličan i svima ga preporučujem, samo bi gospodja sa slike mogla da bude malo ljubaznija. Nista loše nemam da kažem, samo malo više osmeha tokom rada i bila bi desetka za lokal.

Miki
18.01.2023. 12:35
Odgovor za  Ele, ele

Ja bih da dodam da su smanjili dosta 1/4 ono jedva da se najedes a cene skocile . Pored Viseg suda pekara na uglu 120din cetvrtina velika kao ranije burek fantazija sve preporuke .

Kad bi se zezali
18.01.2023. 19:42
Odgovor za  Ele, ele

Kako li se oseca gazdarica dok cita komentare 21 u plusu nek se razmisli malo sta ljudi misle o njoj

Milos
18.01.2023. 12:10

Svaki put kad dodjem iz inostranstva samo jedem Dinetov burek jer mi nista vise ne nedostaje od hrane ovde u inostranstvu? Naravno osim pljeke

Za Miloša
18.01.2023. 13:33
Odgovor za  Milos

Lako od tebe prijatelju jer ti kad dođeš iz inostranstva možeš da platiš Dinetov burek. Znaš li koliko taj burek košta i koliko malo ljudi može sebi da ga priušti?

Mavashi
18.01.2023. 12:35

Gradonačelniče, obezbedite ljudima povoljan kredit iz Fonda za Razvoj i neka izvoze smrznut burek, kao što rade Piroćanci. Da napreduju ljudi i da zapošljavalju.

Milan
18.01.2023. 12:45

Gde se nalazi ova burekdzinica, da bi znali za ubuduce, posto nismo iz Leskovca..

Informer
20.01.2023. 11:15
Odgovor za  Milan

U Leskovcu

Dinetov burek
18.01.2023. 13:31

Dinetov burek je najskuolji u gradu, četvrtine su najmanje u gradu a gospođa sa slike koja prodaje burek je najneljubaznija od svih prodavačica i prodavaca u burukdžinicama u gradu.

Zeka
18.01.2023. 14:11

Burek je odličan, ali cena je prevelika, preterali su.Zato već pola godine ne kupujem kod njih.

Saša
18.01.2023. 15:05

Najmanje tepsije, a najskuplji burek. Najbolji burek u gradu je u pekari Nana 1, preko puta Tehničke škole.

Preteraste ga
18.01.2023. 18:19

„Dinetov“ burek, premala četvrtina, najskuplji u gradu, premastan! A osoba koja ga prodaje je van konkurancije po „ljubaznosti“. Samo nerazumem kad putuje do Italije i Švajcarske, onako mali i pun masti u kakvom obliku stigne i kakvog je ukusa „domaći“ sir kojim je filovan!

djura
18.01.2023. 18:45

„Dinetov“ burek sam jeo još dok ga je pravio lično Dine. Volim tu radnju jer me seća na detinjstvo i komšiluk u kome sam rođen. U njoj je nekada bila prehrambena prodavnica u kojoj su mi roditelji kao klincu kupovali belu čokoladu „Kauboj Džimi Zvečevo“.
Kao višedecenijski konzument, o Dinetovom bureku i uopšte o bureku i današnjim leskovačkim burekdžinicama mogu reći sledeće:

– Dinetov burek je zaista kvalitetan ali je oduvek pravljen u tepsijama koje su imale najmanji prečnik od svih burekdžinica u gradu. Takav „problem“ postoji samo na jugu Srbije gde se burek prodaje na četvrtine, a ne na meru.
– Pomenuti zet se zove Čeda, i u svojoj nekadašnjoj poslastičari je pravio bolji burek od Dinetovog. Čovek je jednostavno nadmašio svog učitelja.
– U centru Leskovca postoji više burekdžinica, ali samo ispred jedne se svakog jutra formira red. Nema potrebe da je reklamiram, kad ionako svi znaju u kojoj burekdžinici se sve rasproda još pre 12 sati.

Goran
18.01.2023. 21:05
Odgovor za  djura

Babicanac,svetoilijska ulica je najbolji

Zorica
19.01.2023. 21:17
Odgovor za  Goran

Babičanac je najbolji u Cara Lazara!🥰

Gurman
18.01.2023. 22:10
Odgovor za  djura

U skoro svim burekdžinicama se sve rasproda još pre 12 sati. Takođe posji razlika jer neke burekdžinice rade samo pola smenu a neke 24h. Ja se sećam izlaska u grad i noćnog bureka kod Čarlija. Svako ima neka sećanja i lepe uspomene iz prošlih dana. Ali jeste tačno da Dine danas ima najskuplji burek i najmanje četvrtine. Takođe se slažem da bi žena koja radi na prodaji trebala da bude daleko ljubaznija.

Delikates
18.01.2023. 22:12
Odgovor za  djura

Trenutno najjeftiniji burek i jedan od najukusnijih u gradu je burek u pekari Delikates na raskrsnici kod Dečjeg dispanzera.

Modena
18.01.2023. 22:26

Nenadmasiv

Za Modenu
19.01.2023. 14:50
Odgovor za  Modena

I skup.

Dosta mi je leskovčana
21.01.2023. 11:05

Mojim leskovčanima je sve skupo. Hteli bi jeftin burek, a da bude dobar. Kao da je socijalna kategorija. Pa ako, daj da spustimo cene pa da ga upropastimo kao roštilj mesto što smo upropastili, ubacili svinjsko meso i soju, pa sad ne liči ni na šta…