DOM ZDRAVLJA dobio od Jure 2 defibrilatora i najavio uvođenje elektronskih kartona i recepata

Rukovdostvo Doma zdravlja, u prisutsvu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i direktora Opšte bolnice Nebojše Dimitrijevića, pokazalo je danas dva defibrilatora dobijena kao donaciju od južnokorejske komapnije Jura za potrebe Hitne pomoći, koji predstavljaju poslednju reč tehnike.

Pošto je nedavno Dom zdravlja kupio dva ovakva aparata za potrebe te službe u Leskovcu, defibrilatori, vredni 1,2 miliona dinara, dobijeni od Jure biće predati hitnim službama u ograncima u Vučju i Grdelici.

Ovo je treća po redu donacija Jure Domu zdravlja u Leskovcu, budući da je ranije ta kompanija poklonila i kolor dopler u vrednosti od 30.000 evra i aparat ortopan za potrebe stomatološke službe

Kompanija Jura je jedna od socijalno najodgovornijih kompanija sa kojom sam imao prilike da se susretnem u toku svog rada. Njihova najnovija donacija našem Domu zdravlja su dva defibrilatora u vrednosti od 1,2 miliona dinara, koji će u velikoj meri unaprediti rad Službe za hitnu medicinsku pomoć. Veliko mi zadovoljstvo predstvlja to što oni sa ovom praksom sigurno neće stati i što se u narednom periodu očekuje još jedna donacija jednog dobrog, modernog, kavlitetnog i skupog EKG aparata“, najavio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na konferenciji za novinare.

Ova donacija bila je, inače, povod da se sumiraju i rezultati ulaganja u Domu zdravlja, koji ima 200.000 kartona pacijenata, ali i iznesu i planovi o unapređenju rada.

AMUBLANTE

Konstatujući da je pružanje zdravstvene zaštite jedan od prioriteta na koji je lokalna samouprava usmerena, Cvetanović je naveo da je prethodnih godina permanentno rađeno na poboljšanju kvaliteta lečenja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Uspeli smo da renoviramo sve 34 ambulante na teritoriji našeg grada od kojih su mnoge bile u jako lošem stanju. Stomatologija je potpuno renovirana, imali ste priliku da vidite kakvo je ranije stanje bilo, kakvo je sada. Nabavljene su tri nove stomatološke stolice, a u rekonstrukciju hiruškog saugena, podova, prozora, ugradnju led reflektora, nabavku stomatoloških instrumenata i materijala, uloženo je 3 miliona dinara. Uz pomoć donatora nabavljena su dva nova biohemijska analizatora za laboratoriju, dok je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Domu zdravlja doniralo reanomobil vredan gotovo 45.000 evra. Izvedeni su radovi rekonstrukcije podova  u hodnicima i za tu namenu izdvojena su sredstva u visini od 3 miliona dinara, dok je 5 miliona dinara izdvojeno za radove na vodovodnoj mreži. Zahvaljuljući donaciji dve kompanije, od kojih je jedna Jura, nabavljena su dva nova kolor dopler aparata, jedan za potrebe ginekologije, jedan za Službu radiološke dijagnostike“, nabrajao je gradonačelnik.

Govoreći o ambulantama, on je posebno naglasio obnovljene ambulate u Oruglici i Sejanici, otvorenu ambulantu u Lipovici i podsetio na današnju odluku Gradskog veća da se posle desetogošnjeg besplatnog boravka ambulante u Bobištu objekat uzme u zakup na 10 gdina po povoljnim uslovima i za ovu godinu najavio završetak ambulante u Ančiki.

Dom zdravlja je ustanova koju polako ali sigurno podižemo na noge, rekao je podvlačeći da je za 5 godina broj zaposlenih od skoro 1000 smanjen na 686.

Veliki broj zaposlenih je bio jedan od glavnih problema kada je ova ustanova u pitanju, a najbitnije je da više nemate ni jednog jedinog neugovorenog radnika. Upravo neugovoreni radnici su bili glavna prepreka i barijera za napredovanje ove naše bitne institucije“, istakao je.

DONACIJE

Direktor Doma zdravlja Slaviša Božić kazao je da je od 2013. godine u ovu ustanovu ušla oprema vredna više od 1,5 miliona evra, od donatora i od lokalne samouprave od koje ova zdravstvena ustnova, kako je kazao, ima sveobuhvatnu podršku.

Jer da nije lokalne samouprave, ne samo finansijske, nego i podrške time što usmeravate društveno odgovorne kompanije prema zdravstvu, prema Domu zdravlja“, rekao je Božić obraćajući se gradonačeniku.

Prema računici direktora, prihodi od grada u periodu od 2013. godine na ime finansiranja zarada lekara i mrtvozorstva  iznose 81.078.551, odnosno 687 hiljada evra. U istom periodu ulaganja za rekonstrukcije, adaptacije i nabavke opreme iznosila su 793.000 evra.

Što je ukupno 1,5 miliona evra uloženih u Domu zdravlja. Odgovorno tvrdim da ni jedna lokalna samouprav u Srbiji nije ovolika sredstva uložila za rad Doma zdravlja“, kazao je Božić.

Cvetanović je podsetio da lokalna samouprva godišnje izdvaja 20 miliona dinara za rad njegovih kolega lekara u Domu zdravlja.

Samo iz jednog prostog razloga jer Ministarstvo određuje broj lekara po broju stanovnika i pacijenata. Da ne bi zatvorili ambulante poput već pomenute u Oruglici i Sejanici i da bi i nove ambulante mogle da rade, mi upravo izdvajamo 20 miliona dinara za plate lekara, a vi znate da su one solidne, a tu je i zdrvastveno i socijalno osiguranje , tako da je to naš najveći doprinos za decentralizaciju, odnosno, da omogućimo da ljudi u daljim sredinama imaju zdravstvenu negu“.

On se i ovom prilikom osvrnuo na kritike akcije besplatnih preventivnih pregleda.

JEDINSTVO

Zaista garantujem da nigde nemate ovakav primer u zdravstvu da rukvodstvo bolnice, Doma zdravlja i grada Leskovca funkcionišu kao jedan i mislim da samo na taj način ljudima konkretno pomažemo. Zaista me pogađaju naslovi kada stave da trebamo ugasiti Dom zdravlja zbog toga što lekari organizuju neke akcije. Smatram kada bi se to naplaćivalo, to bi bio drugi problem. Ovako, u saradnji sa Domom zdravlja i sa Opštom bolnicim, kada imate akciju na terenu svako od vas, a svi mi potičemo sa sela, setite  se koliko vašim bakama, dekama znači zdravstvena nega, starijim ljudima je najpotrebnija lepa reč, komunikacija i zdravstvena nega. Tako da vas molim da uvek stavite sebe u poziciju da vašim najmilijima treba zdravstvena nega i svaka akcija, od koga god bila, ona je uvek dobro došla i ja smatram da mi lekari imamo obavezu da svoje slobodno vreme, bez materijalne nadokande pomažemo ljudima, pri tome ulagajući i svoja finansijska sredstva da bi ti pregeledi bili kvalitetni i dobri“, istakao je dr Cvetanović.

ELEKTRONSKI KARTONI I DOSTUPNOST

Dom zdravlja u Leskovcu biće prvi dom u Srbiji koji će uz saglasnost Ministarstva zdravlja uvesti elektronske kartone, i umrežiti sve zdravstvene ustanove i apoteke oko izdavanja elektronskih recepata. U toku je priprema za taj novi vid rada, kazao je zamenik direktora Doma zdravlja Časlav Nedeljković.

Za 2018. godinu smo, na osnovu analiza, postavili vrlo ozbiljan treći strateški cilj, to je povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite. U tom delu shvatili smo da dobar deo zdravstvenih radnika, lekari i medicinske sestre posvećuju administrativnim delovima, papirologiji, izradi izveštaja, nošenju kartona i tako dalje. Obzirom da su se zakonski uslovi stvorili, a mi smo zahvaljujući lokanoj samoupravi i zahvaljujući donatorima postigli jedan izuzetno dobar informatički novo. Trenutno imamo mogućnost da već 90 posto lekara krene sa elekstonskim kartonom. Neće više sestre da donose kartone, štampaćemo odmah upute, izveštaje i sve ono što ide, a iz tog kartona će jednostavno moći da se vidi terapija. To je osnovni preduslov za buduće vreme kada bi trebalo ukinuti recepte da terapijska lista bude dostupna i apotekama, bez pristupa kartonu pacijenata“, objasnio je Nedeljković, uz tvrdnju da će Dom zdravlja u Leskovcu biti po tom pitanju lider u Srbiji.

Bićemo prvi u Srbiji koji će obezbediti takve uslove. Trenutno elektronski karton vodi samo Dom zdravlja Novi Sad, ali bez saglasnosti Ministarstva. Mi smo u kontaktu sa zdravstvenim inspektorom i u toku sledeće nedelje očekujemo dolazak, pri čemu ćemo pripremiti te procedure za elektronske potpise za svakog lekara, zatim, jedan akt o riziku o proceni rizika da ti podaci ne mogu da budu dostupni za širu javnost“, dodao je.

Prema njegovim navodima, sve zdravstvene ustanove kao i Opšta bolnica, biće umrežene sa apotekama, kada je u pitanju izdavanje elektronskih recepeta, koji se sada već koriste kod hroničnih bolesnika.

Sav posao trebao bi da bude završen do leta

Na taj način, ocenio je, 30 posto vremena koje se sada koristi za te administrativne poslove biće preusmereno na pažnju prema pacijentima.

Imaćemo trijažnu sestru koja će već u hodniku moći da reaguje, imaćemo sestru unutar samog objekta da ima uvid u to ko se prijavio“.

Što se tiče elektronskog prijavljivanja pacijenata na pregled, Dom zdravlja mesečno ima oko 60.000 pacijenata koji zakazuju termine na taj način, a već narednog meseca se planira povećanje na 70.000 do 75.000.

I tu smo najbolji u Srbiji, dobili smo pohvale na sastanku u Ministarstvu jer smo postigli zavidan nivo. Dostupnost je jedan strateški cilj, koji se poklapa sa strateškim ciljem bolnice. Zbog toga smo pre jedno mesec dana održali zajednički kolegijum kome su prisustvovali svi direktori zdravlja sa rukovodstvom bolnice i gde smo verifikovali probleme u proceduri vezanoj za lečenje pacijenata. Osnovni cilj jednog takvog sastanka je da naš pacijent kada dođe završi maksimalan broj procedura koje može da se obave istog dana“, zaključio je Časlav Nedeljković.

Inače, svaki izabrani lekar dnevno zakazuje po 23, 24 pregleda elektronskim putem, a planira se zakazivanje do 28 pregleda, odnosno, ostavlja se mesta za prijem dodatnih 8 pacijenata po hitnom postupku, bez zakazivanja.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 komentara

 • Ne daju oni nista dzaba

  • Naravno,6.000eur po radniku dobili!

   • Konane preterujes sa ovim komentarima. Ne dobijaju 6000 eura po radniku, bar ja znam 30-tak ljudi koji rade tamo, plata im je oko 34 000 dinara i ne zale se. Naravno uvek ima mesta za bolje ali nije pa ni sve tako crno kao sto se trudite sa napisete.

  • E eeee da li cete vi nauciti nekada da kazete hvala. Poklanjali su ultrazvucne aparate, kolor dopler, rendgen aparat za sluzbu stomatologije i jos puno aparata za bolnicu i dom zdravlja. Nasi ljudi se pregledavaju na tim aparatima.

   • Zabpravili su da navedu Ortopan za Sluzbu stomatologije… Ali narodu je sve nebitno. Avi imaju neka prava da budu prvi, kao da se se nigde, sem kod nas ne ceka. Ne kazem da je sve potaman, ali dajte ljudi malo zahvalnoati i razumevanja.

 • Samo radnicima YURE jedno veliko NISTA!!!

  • Plata ti je 35 000 dinara, placaju ti putne troskove, imate kolektivni odmor. Moja sestra radi tamo i ne zali se. Neradniku je uvek tesko i lose.

vaš komentar