Drastično povećanje broja dece kojima je potrebna socijalna zaštita u Leskovcu

U sistemu socijalne zaštite u Leskovcu je za prvih devet meseci ove godine povećan broj dece u odnosu na isti period lane, za 23 posto

U prvih devet meseci ove godine, stručnjaci Centra za socijalni rad u Leskovcu, kroz različite aktivnosti radili su sa 3.371 detetom,pokazuju podaci ove ustanove. U odnosu na isti period prošle godine broj zahteva upućenih službi za zaštitu dece i mladih povećan je za 23 posto.

Najdramatičniji je podatak da je povećan broj zlostavljane dece od 10 u prošloj, na 24 u ovoj godini

U ovom periodu, najveći broj dece je iz materijalno neobezbeđenih porodica, 2.698, koje su korisnici novčane socijalne pomoći. Dece sa poremećajima u ponašanju je bilo 260, bez roditeljskog staranja 205 i 59  iz porodica sa poremećenim odnosima. Broj dece  invalida je 125, korisnika dodatka za tuđu negu i pomoć.

“Centar ima za cilj da koordinira rad svih na lokalnom nivou, kada su u pitanju deca , da sprečava  devijantno ponašanje i poboljša položaj  porodica”, kaže za juGmediu Gordana Anđelković, diplomirani specijalni pedagog, porodični terapeut i supervizor u Službi za decu i mlade u ovoj ustanovi.

U ovoj godini u 79 hraniteljskih porodica smešteno je 115 dece na području Leskovca. U Ustanovama socijalne zaštite u Beogradu, Nišu i Stamnici nalazi se 11 deteta,pokazuju podaci leskovačkog Centra.

U slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja deteta, Centar za socijalni rad ima ovlašćenja da preduzima hitan postupak privremenog izdvajanja deteta iz biološke porodice.

“Osim hitnog zbrinjavanja deteta i smeštaja u drugu porodicu,Centar sve vreme ostvaruje kontinuiranu saradnju sa drugim institucijama, policijom, tužilaštvom, sudom, školama, zdravstvenim ustanovama, u    cilju pokretanja adekvatnih sudskih postupaka protiv roditelja i drugih lica koja vrše zlostavljanje”,naglašava Anđelkovićeva.

“Imamo primer maloletne devojčice NN,koja je živela  u biološkoj porodici, a brigu o njoj i njenom bratu i sestri vodili su otac i baka. Majka ih je napustila na niskom uzrastu. Do smrti bake, porodica je bila funkcionalna. Nakon bakine smrti, otac je počeo da zanemaruje potrebe svoje dece.Zbog propusta u vršenju roditeljskih obaveza,ocu je Centar za socijlani rad izrekao meru korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, koji nije dao rezultate”, ističe naša sagovornica.

“Centar za socijalni rad  je nastavio rad sa porodicom i nakon prijave komšinice policiji da postoji sumnja na seksualno zlostavljanje od strane punoletne osobe iz istog mesta, a u odnosu na  devojčicu NN, dežurni radnik Centra  je neodložnom intervencijom sproveo postupak iz svoje nadležnosti u cilju zaštite maloletne devojčice i osiguranja bezbednog okružnja. Devojčica je podvrgnuta lekarskim pregledima, a po tom je smeštena u urgentnu hraniteljsku porodicu.

“Presudom Višeg suda, optuženi NN oglašen je krivim zbog krivičnog dela silovanje u pokušaju, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.Roditelji su u međuvremenu lišeni roditeljskog prava”,naglašava Anđelkovićeva .

Ona dodaje da  po odluci suda majka ne viđa decu, a viđenja  sa ocem se povremeno odvijaju u kontrolisanim uslovima. Maloletna NN i njen brat i sestra su i dalje na smeštaju u hraniteljskoj porodici gde im je osigurana adekvatna nega i zaštita.

Preventivni rad Centra kroz  realizaciju pet projekata

“Projekat “Savetovalište za brak i porodicu”, finasijski je podržan i od grada još od 2015.godine,a  namenjen je onima koji imaju krizne situacije, zatim za unapređenje roditeljskih veština i kompetencija i poboljšanja roditeljske funkcionalnosti”, ističe Gordana Anđelković.

“Prevencija rizičnog ponašanja mladih” je drugi projekat koji je takođe podržan od grada, a namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola.Realizuje se kroz radionice, a cilj mu je prevencija devijantnih oblika ponašanja”, ističe naša sagovornica.

Treću godinu za redom od grada je podržan i projekat “Prevencija  nasilnog ponašanja u partnerskim odnosima mladih”, koji se realizuje u srednjim školama.

Jedan od novijih projekata, počeo je sa realizacijom od septembra ove godine, takođe podržan od grada je “Žrtve”. Namenjen je  maloletnicima od 14 do 18 godina sa poremećajima u ponašanju, a realizuje se preko Centra za porodičnu medijacija.

U saradnji sa Unicefom, dečjim dispanzerom i predškolskom ustanovom, stručni radnici Centra uključeni su u projekat “Rana Intervencija”, koji je namenjen roditeljima i deci predškolskog uzrasta, a koji imaju probleme u razvoju, u cilju ranog otkrivanja, kroz dalji tretman i podršku roditeljima.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

9 komentara

 • Programi, projekti i bla, bla, bla…, a situacija sve gora i gora. Siromasnim rodieljima oduzimaju decu da bi ih dali hraniteljima kojima placaju i koji su od tudje nesrece napravili biznis.

 • Roditelji su disfunkcionalani zbog alkoholizma, narkotika, mentalnog poremećaja ili jednostavno nedostatka empatije i napuštanja dece. Kada bi takvom roditelju dali i novac, zar mislite da bi odjednom postao dobar roditelj ili bi novac trošio za svoje potrebe. Zbog toga u svetu postoji hraniteljstvo kao privremena mera do revitalizacije roditelja … ili ukoliko do toga ne dođe do usvojenja deteta. Ne oduzimaju se deca siromašnim roditeljima, već roditeljima koji više nemaju roditeljske kapacitete i gde siromaštvo nije nužno prisutno…

 • Možda ja ovo dobro ne razumem, dakle, devijantno ponasanje kod deteta i vi ga posavetujete i onda on vise nece da bude devijantan, bračni drugovi se tuku i vi ih posavetujete i onda se vole, jel to?
  Jedina prava stvar koju ste u životu uradili jeste što ste se uhvatili za državne jasle, pošto ste apsolutno nesposobni da zaradite na tržištu a tu treba neko Vas da leči od pogrešnih shvatanja vaših roditelja koja su na vas preneli znanje da budete neradnici, to što ste ograničeni do je do vas. Rudnik, je pravo mesto gde bi ste trebali da počnete, ovo za šta ste plaćeni baš i ne radite najbolje.

  • A ti si neki veliki dr mr pa znas sve to sto si napisao …

  • Iz Vaseg izlaganja se vidi da ste jedna neobrazovana, povrsna osoba. Sami kazete da se ne razumete, ali ipak znate da vredjate ljude koji su kompetentni, skolovali se za taj posao. Zbog toga nam tako i ide, zato sto svi se znaju i u sve se mesaju.

 • Gospodja je zaboravila da kaže da sve projekte koje je pomenula i finansira grad Leskovac idu preko nevladine organizacije APEL koja je novac dobila preko konkursa u oblasti socijalne zaštite i u kojoj i zmeđu ostalih radnika centra i ona tezgari a ne bi smeli. Tako da budemo malo precizniji.

 • Slusaj lepo „ANTONIO GRAMSI“ jer si se nalupao za oktobarsku nagradu. Srbija doslovce ide u korak sa strategijom razvoja socijalne zastite u mnogim evropskim zemljama. Drzava ne da to radi privatni sektor jer su to drzavne mere i usluge i Zakonom je propisana strucna sprema. Tu nema privatnih fakulteta i uravnilovke, jer se svake godine vrsi nadzor i provera znanja. Ponavljam, privremeno starateljstvo traje dok roditelji ne steknu ponovo roditeljsko pravo……itd.

 • Poštovana redakcijo,ne vidim šta je loše u komentaru koji sam Vam sinoć poslao a koji niste objavili. Šta je loše kada stvari nazoveš pravim imenom.Šta je loše kad napišeš da gospodja pominje projekte koje u korist centra dobija nevladina organizacija u kojoj kao izvršioci rade neki radnici centra a ne bi smeli. I zašto se sredstva namenjena nevladinim organizacijama usmeravaju na javne ustanove koje se finansiraju iz više izvora. Ajde sad svaka javna ustanova neka napravi svoju nevladinu organizaciju u kojoj će da rade isti ti ljudi iz ustanova. Šta je onda tu nevladino.

  • A vidis koliko niste upuceni, nego na osnovu povrsnih informacija i spinova vi pljujete, pa da se radi nesto nelegalno ne bi se iznosilo javno.
   Dakle, Centar za socijalni rad, ne moze da ucestvuje na projektima socijalne zastite, tako da na projektu ucestvuju NVO i udruzenja gradjana. To sto se angazuju radnici Centra nije zabranjeno, ali je zabranjeno sprovodjenje projektnih aktivnosti u toku radnog vremena. Tako da radnici Centra mogu da rade na projektima nakon 15 casova.

vaš komentar