Dve do četiri žrtve trgovine ljudima identifikuju se na godišnjem nivou u Pčinjskom okrugu

Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja održala je 25. marta online sastanak sa predstavnicama UG Astra u vezi sa nacionalnim istraživanjem usluga socijalne zaštite, dostupnih osobama u riziku i žrtama trgovine ljudima koje trenutno realizuje kako bi se uradila konsultacija sa predstavnicima institucija na lokalu, aktivnim u Lokalnim timovima za borbu protiv trgovine ljudima, borbu protiv naslilja i srodnim radnim grupama.

Lokalnu mrežu na ovom sastanku predstavljali su Danijela Trajković, predsednica Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja i gradska većnica, Danijela Milopsavljević, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva Vranje, Danijela Trajković, direktorka Centra za socijalni rad Vranje, Dragana Arsić, ispred SOS telefona, Miroslava Despotović i Suzana Antić Ristić i beba kačaki, potpredsednica i PR Lokalnog tima u Vranju.

Tokom sastanka mapirane su usluge socijalne zašite u Vranju koje su dostupne osobama u riziku i žrtvama trgovine qudima, razgovaralo se o izvodljivosti decentralizacije ovih usluga kako bi se na što brži, efikasniji i kvaltetniji način organiovalo pomoć, podrška i zaštita žrtava trgovine ljudima.

Konstantovano je da se 2 do 4 žrtve trgovine ljudima identifikuju  na godišnjem nivou u našem okrugu i da to svakako ne odslikava stvarni broj žrtava trgovine ljudima kod. Razlog je u ne prepoznavanju, identifikaciji i prijavi  a potom postoji problem i da same žrtve u nekim slučajevima ne prihvataju da su žrtve.

ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima sprovodi ovo istraživanje u okviru  trogodišnjeg projekta “Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protv trgovine ljudima”[1] koji je podržan od strane EU. Planirano je da se u okviru projekta sprovede sveobuhvatno ispitivanje usluga socijalne zaštite i usluga koje se mogu dobiti iz drugih sistema; MUP, pravosuđe, sistem obrazovanja, Nacionalna službe za zapošljavanje i zdravstvenog sistema. Rezultati će biće predstavljeni uskoro u okviru Analize, dok će podaci o konkretnim uslugama biti objavljeni u konciznoj Brošuri o uslugama.

ASTRA  Akcija protiv trgovine ljudima je organizacija koja postoji 20 godina i deo je Nacionalnog sistema upućivanja žrtava trgovine ljudima. Vodimo jedini licencirani SOS telefon za osobe u riziku i žrtve trgovine ljudima i imamo Tim za podršku žrtvama koji pruža usluge podrške i pomoći korisnicima.

ASTRA ima potpisane Sporazume o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Republičkim javnim tužilaštvom, Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima i mnogim drugim relevantnim akterima u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima.

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar