Godina poplava, asfaltiranja i prisećanja na zlatno doba Leskovca

LESKOVAC – Godina za nama nije ni u Leskovcu donela dugo obećavani bolji život, ali ćemo je pamatiti po žestokoj asfaltnoj kampanji, po medijskoj ekspaniziji političara, po smanjenju broja nezaposlenih, po nagradama i stumulacijama mladih i molbama da ostanu pod svojim suncem, po poseti premijera, po mlakoj nadi i velikim razočarenjima.

Ali i po iseljavanju mladih i umnih, po mnogobrojnim aferama, konstatnoj prozivci novinara, daljem rastakanju opozicije, kao i po podsećanju na zlatno doba Leskovca.

Ovako je izgledala 2015. godina…

 JANUAR

januar 1 poledicaNeočišćenje ulice i trotoari pod snegom i poledicom. Odmah iz Božića četrdesetak Leskovčana zadobilo jako prelome. Građani ogorčeni na službe koje održavaju puteve I zbog neočišćenih sporednih ulica i trotoara. Gradonačelnik Goran Cvetanović se izvinio zbog “haosa na ulicama”. Priznaje da je ovaj grad bio najlošije očišćen u Srbiji i prozvao izvođača radova „MP Bazu plus“ koji je za taj posao dobio 6 miliona dinara.

U Lančanom sudaru 6 vozila u Grdeličkoj klisuri. Osam povređenih, među njima i deca.

Nakon ledenog talasa jug Srbije pogađaju poplave. Velikom broju meštana Grdelice i okolnih sela pod vodom su objekti u kojima su stoka i živina.  Podzemne vode poplavile su na desetine kuća u Gornjem Trnjanu, Bunibrodu i Žabljanu. Pojedini zaseoci u Predejanu potpuno odsečeni. I podrumu Leskovčana plivaju usled podvodnih voda. Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić u Grdelici najavio izgradnju bedema na Južnoj Moravi.

Bivši lider leskovačkih socijalista Živojin Stefanović formirao novu stranku “Pokret za Leskovac”. Sa njim iz SPS-a otišlo još desetak uglednih članova ove partije.

Mediji su objavili da je muškarac koji je 30. decembra novinaru Draganu Marinkoviću poručio da bi mu dao „metak u čelo“ sin visoke funkcionerke leskovačkog SNS-a Milijane Marinković. Iako je preteća poruka bila upućena zbog tekstova koje je pisao, Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu je pogrešno kvalifikovalo to krivično delo, a zatim zaključilo da se ono „ne goni po službenoj dužnosti“.

Leskovac se zadužio još 350 miliona dinara za „realizaciju kapitalnih infrastukturnih objekata“.

FEBRUAR

skolaU Osnovnoj školi „Bora Stanković“ u Vučju izbegnuta tragedija kada se viseći plafon težak oko 350 kilograma, postavljen 3 meseca ranije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prilikom posete Leskovcu najavio otvaranje novih policijskih ispostava u gradu. Međutim, do toga nije došlo a krajem godine najavljeno je da će 15 policajaca biti proglašeno tehnološkim viškom.

Počelo renoviranje ulaza zgrada svečano kroz projekat ALER-a „Stanovi su naša kuća“. Ovaj projekat realizovaće se još 4 godine sa ukupnim ulaganjem lokalne samouprave od 12,5 miliona dinara.

Meštanin Todorovca opljačkao je tek zatrpanu grobnicu svoje komšinice i iz kovčega ukrao 800 dinara. Zatvorenik Okružnog zatvora u Leskovcu A. M. (23) izboden u tuči.

Leskovčanin Jovan Stojanović postao hit na društvenim mrežama kada je na leđa zakačio kube, zapalio vatru u njemu i tako otišao da peca. Mnogi su ga uporedili sa pingvinom Pablom, Diznijevim crtanim junakom sa Severnog pola.

U stravičnom udesu kod Leskovca prevrnuo se kombi sa azilantima. Povređeno je njih 40 a 20, od kojih je petoro bilo životno ugroženo, smešteni su u leskovačku bolnicu. Jedan od njih je preminuo u niškoj bolnici. Vozač, rodom Leskovčanin, pobegao ali je uhapšen nekoliko dana kasnije u Pančevu.

MART
hvala ti sto postojisPonovo pao tender za “popravku” ulica jer  sva 3 potencijalna izvođača nisu ispunila predviđene tenderske uslove. Ponuđači optužili Direkciju za nameštanje tendera.

Holivudski rođendan gradonačelnika zapalio Srbiju! Goran Cvetanović proslavio svoj 50. rođendan u najvećoj diskoteci na jugu Srbije, sa oko 400 zvanica, a odbornica Slađana Mladenović još nije priznala da je vatromet bio u čast rošenja njenom unuku, a ne gradonačelnika. Aktivisti SNS nosili majice „Volimo te…“ i „Hvala ti što postojiš“. Opozicija zbog toga zatražila njegovu ostavku.

Lokalna samouprava pokrenula “virtuelnog matičara”.

U Martu leteli noževi i bombe na sve strane! Četvorica maskiranih napadača prebila su usred bela dana dva gosta u prepunom kafiću “Safari” naočigled velikog broja gostiju. Taksista pretučen i uboden nožem ispred zgrade Skupštine grada. Dan kasnije u Radničkom naselju molotovljevim kotelom zapaljen deo kuće i automobil.

Tulovska reka koja se izlila u toku noći poplavila je trafo-stanicu koja snabdeva ceo severni Leskovac strujom. Nju su čitave noći branili vatrogasci. Pod vodom su i dvorišta više od 20 domaćinstava u Velikom Trnjanu. Još uvek ništa od bedema na Južnoj Moravi.

 APRIL

Četiri lokalna izvođača radova odlučili su da doniraju 100 tona asfalta za krpljenje udarnih rupa u gradu.

rupeGradonačelnik optužio medije za zaveru protiv njega.  Prozvao je novinare Jugmedie, Južnih vesti, TV Leskovac i Blica da „orkestrirano“, „nekorektno“ i „dogovoreno negativno“ izveštavaju o njegovim aktivnostima. Leskovčanku Milu Popov, samohranu majku troje dece, koja ga kritikovala u jutarnjem program TV Leskovac, optužio je da ga je napala po nalogu novinara. Ona je zatražila pomoć od zaštitnika građana. Žestoka reakcija novinskih udruženja.

Desetogodišnjeg učenika Nikolu Demirovića iz Pečenjevca pretukao je pred profesorima i učenicima čovek pored čije kuće se škola nalazi samo zato što je u njegovom dvorištu natočio vodu, jer je u školi nije bilo.

Voda i komunalne usluge poskupele za 10 posto.

Posečeno omiljeno drvo Leskovčana u centralnom gradskom parku zbog navodne truleži, koja se kasnije nije videla na panjevima.

I pored upozorenja gradonačelnika i stranačkog kolege da će biti smenjena zbog nepotizma, Svetlana Veličkovski (SNS) zaposlila svog supruga kao knjižara u isturenom odeljenju u Grdelici. Smenjena je sa dužnosti.

hotel beograd 3Vandali polupali hotel Beograd, nekadašnji simbol Leskovca.

Devetnaestogodišnjeg Miodraga Kankaraša iz Leskovca otela 4 mladića, zatvorila u podrum, tukla ga tri sata, odsekli mu deo uha, slomili 2 zuba, a zatim tražili da im donese 100 evra. Napadači još nisu pronađeni-

Odgovarajući na pitanja opozicije u gradskom parlamentu o poreklu svog bogatstva gradonačelnik Leskovca otkrio da je svojevremeno „bio vlasnik of-šor kompanije u Rusiji“ sa 1.000 zaposlenih.

Odbornici smenili Živojina Stefanovića. Za novog predsednika Skupštine izabran Dušan Cvetković – Lešnjak (SPS).

MAJ

Zbog kvara na opremi i nedostatka materijala u leskovačkoj Opštoj bolnici vtri i po meseca ne ugrađuju se veštački kukovi i kolena. Operaciju čeka 490 pacijenata.

Leskovački kulturni centar dobio 3D bioskop a lokalna samouprava uvela još jednu internet novinu na gradskom sajtu.

Gradonačelnik održao konferenciju za novinare na groblju i ponovo došao u žižu javnosti u celoj zemlji.

Kompanija „Delta Relstejt“ koja je 2007. kupila Leskovački sajam, predstavila je rukovodstvu Leskovca idejni projekat za uređenje sajmišta po kome će zgrada Sajma, prepoznatljiva “šajkača”, biti srušena. Polemika u javnosti još traje.

JUN

Viši sud u Leskovcu podigao je optužnicu protiv Živojina Stefanovića, doskorašnjeg predsednika Skupštine grada i bivšeg lidera socijalista zbog sumnje da je oštetio budžet Leskovca za 16,9 miliona dinara.

gradsko vece„Poslastičar, muzičar, hotelijer… Fali samo još pevaljka, pa da u Gradskom veću imamo celu kafanu“, komentariše opozicija najnovije kadrovske promene u lokalnoj vlasti Leskovca. Za nove većnike izabrani Nikola Jakovljević, poznati lokalni poslatičar i Goran Stojanović, vlasnik hotela „Hajat S“. Ranije je postao većnik i muzičar Nebojša Kocić.

Preko 400 penzionera iz Srbije igralo je na Širokoj čaršiji u centru Leskovca užičko kolo i čačak označavajući početak Međunarodnog festivala folklore. Igrali i novinari.

Američki srednjoškolac, 16-godišnji Luka Tomašević poklonio je OŠ „Kosta Stamenković“ projektor i dva laptopa.

Nepoznati čovek prošetao je centrom Leskovca noseći ogroman krst na leđima, bez reči.

Ministar odbrane Bratsislav Gašić vratio dug od blizu 500 hiljada dinara vojnog invalida Nenada Vranjanca, koji je, kada su se pogasile kamere, naprasno prohodao

Policija “zbog buke” prekinula koncert Vasila Hadžimanova koji je sa bendom nastupao na zatvaranju „Drum Dum Festa“.

JUL

Ispred Osnovnog suda i Tužilaštva u Leskovcu 65-godišnji muškarac blokirao je saobraćaj nakon što je legao na ulicu, lažno tvdeći da je dobio batine u sudu.

azilantiNapokon počelo obeležavanje gradskih ulica, počeko farbanje “zebra”,  koje su Leskovčani prelazili „na slepo“, a vozači zastajali „po sećanju“. I gradonačelnik se izvinio građanima zbog kašnjenja.

Odustalo se od uređenje gradskog trga.

Petnaestak radnika i članova obezbeđenja hidroelektrane na Rupskoj reci kod Grdelice zarobili su četvoricu aktivista Udruženja „Rupska reka“ i vlasnika i snimatelja televizije “Klisura” Zorana Stankovića, jer su snimali presušeno rečno korito.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izabran je za člana Izvršnog odbora NALED-a, organizacije koja se bavi unapređenjem privrednog ambijenta Srbije.

Blagajnica jedne leskovačke osnovne škole uhapšena je zbog sumnje da je za 2 godine ukrala više od pola miliona dinara od školskih ekskurzija i za kupovinu udžbenika učenicima prvog razreda. A radnica Pošte pokrala novac sa privatnih računa. Ona je uhapšena zbog sumnje da je podižući novac sa računa klijenata uzela 363.000 dinara.

Službeni automobil gradonačelnika zahvaćen je u požaru ispred kuće njegovog vozača Perice Zdravkovića. Zbog sumnje da ga je namerno polio benzinom i zapalio uhapšen je 25-godišnji Grdeličanin.

Leskovac je nakon pola godine mučenja ipak dobio izvođača za letnje održavanje puteva i gradskih ulica. U pitanju je grupa ponuđača koju predstavljaju „W-Kargoles“ iz Leskovca i „Vodogradnja“ iz Pukovca.

Počelo uređenje svih prilaza gradu. Usled velike frekvencije saobraćaja na ulazu u Leskovac, neiskorišćeni prostor oko prilaznih puteva uređen zelenilom iz ekoloških, ali i iz turističkih razloga.

AVGUST

LESKOVAC01_Vucic s leskovackim gradonacelnikom Goranom Cvetanovicem u obilasku Zelene zone u Leskovcu_FOTO M IVanovicObilazeći Leskovac premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje velike investicije . Obišao Zelenu zonu, za koju je rekao da predstavlja novu šansu za investicije. Obećao je da će pokušati da u nju privuče prehrambena preduzeća i napomenuo da postoji više zainteresovanih preduzeća iz Rusije, Kine i Emirata.

U novu Sigurnu kuću useljene tri žrtve nasilja koje su do sada bile smeštene u iznajmljenim stanovima. Prihvatilište smešteno u zgradi bivšeg lista “Naša reč”.

Kompanijama „Jeanci“ i „Yura“ biće neposrednom pogodbom ustupljene prostorije bivše „Sintetike“ i „Jugekspresa“ u kojima će ove dve firme uposliti ukupno 1.600 radnika, najavljeno je na Gradskom veću. Lokalna samouprava nekoliko meseci kasnije kupila imovinu propalog “Jugekspresa” i “Sintetike” gde će ovi investitori sagraditi nove pogone.

SEPTEMBAR

Gradonačelnik smenio direktora „Vodovoda“ Stanišu Ristića. Na njegovo mesto imenovana Kosara Ilić. Građani tvrde da ih „Vodovod“ zastrašuje privatnim obezbeđenjem.

Leskovačka vlast odlučila je da otpiše kamate na stara dugovanja nastala do 1. januara ove godine za porez na zemljište i imovinu, firmarinu i kamate na takse za zaštitu životne sredine.

Nakon višedecenijskog planiranja konačno je u leskovačkom Centru za socijalni rad počelo da radi Savetovalište za brak i porodicu.

OKTOBAR

U Oruglici kod Leskovca, koja se nalazi svega desetak kilometara od administrativne linije sa Kosovom, svečano otvorena renovirana zdravstevana ambulanta. Lokalna samouprava je iz gradske kase uložila nekoliko miliona dinara u još desetak seoskih ambulanti.

Povodom 11. oktobra, Dana Leskovca, čak 197 najboljih učenika i studenta dobilo je od 10.000 do 30.000 dinara, a troje je nagrađeno sa po 100.000 dinara.

mural joskin siljan u srediniRadnici u korejskoj fabrici „Jura“ u Leskovcu pozivaju se da se izjasne da li su i kome plaćali od 500 do 2.000 evra za svoje zaposlenje u toj fabrici. Direktor leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Stanković tvrdi da niko iz ove ustanove nije umešan u aferu. Član menadžmenta „Jure“ u Leskovcu, koji je zahtevao anonimnost, potvrdio je da je „Jugmedia“ imala dobre informacije o ovom vidu korupcije.

Rukovodstvo Doma kulture u Grdelici odlučilo je da prekreči ceo zid u dvorištu i na zgradi ove ustanove koji je pre 10 godina oslikao jedan od najpoznatijih slikara iz Leskovca Joškin Šiljan. Ogorčeni meštani i javnost sprečili ovu akciju.

Počela sa radom prva kotlarnica na gas. Nova kotlarnica doprineće, pored zaštite životne sredine, boljem kvalitetu grejanja potrošača u najužem gradskom jezgru, a sa novim ugrađenim pumpama poboljšaće se grejanje posebno potrošača na najvišim spratovima.

Preko 2.000 meštana Vučja i Grdelice zatražilo je od Skupštine grada da formira posebne opštine.

Duž Bulevara Oslobođenja postavljene nove LED sijalice, dok su na pešačkoj stazi ugrađene uzemne svetiljke za osvetljavanje drvoreda, kao i markerno osvetljenje.

NOVEMBAR

Činovnicima u javnim preduzećima i ustanovama u Leskovcu koji su zaposleni na određeno vreme neće biti produžavani ugovori i to po naređenju gradonačelnika Gorana Cvetanovića. Bez posla već ostalo 14 radnika.

Radnici “Vodovoda” za vodu dugovali oko 700.000 dinara. Rukovodstvo im je uručilo pismene opomene pred isključenje sa mreže i zahteve za izmirenje dugovanja.

Izlozba-Zlatno-doba-Leskovca-007-480x326Urednicu “Jugmedie” Milicu Ivanović napao rukovodilac hladnjače u pogonu “Porečja” u Vučju. Nakon što je postavila pitanje o platama zaposlenih, on je uhvatio za vrat, vukao za ruku, pretio i vređao rukovodilac jedne od hladnjača u krugu fabrike “Porečje” iz Vučja. Krajem godine javni tužilac ga je kaznio sa 50.000 dinara. Ovo je prvi slučaj u istoriji leskovačkog sudstva da napadač na novinara bude pravosnažno osuđen.

Bolnica plaća milionsku odštetu porodici žene koja je preminula zbog greške lekara. Nakon 7 godina suđenja, advokat Jovan Mitrović iz vlasotinačkog sela Skrapež dokazao je da mu je supruga preminula zbog greške lekara, zbog čega će Opšta bolnica porodici morati da isplati odštetu od 1,67 miliona dinara.

Iz gradskog budžeta odvojeno 6 miliona dinara za decu iz najsiromašnijih porodica. Njih 920, podigli su po 5.000 dinara za kupovinu knjiga. Većnici odlučili da povećaju i nagrade za najbolje studente.

Zbog odstupanja od plana gradnje, a po rešenju građevinske inspekcije, na gradilištu “Bagat“ u centru Leskovca rušeni su pregradni zidovi.

Zlatno doba Leskovca definitvno će biti opisano u filmu produkcije “Montevidea”. U visokobudžetnom igranom filmu i 12 epizoda televizijske serije „Slavujevo doba“ o Leskovcu između dva svetska rata glumiće Ivan Bosiljčić, Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić i druga poznata imena srpskog glumišta. Izložba o Leskovcu između dva svetska rata izazvala veliku pažnju javnosti u celoj zemlji a u produkciji javnog servisa snimljen I dokumentarni film o industrijskom usponu našeg grada.

Više od 20 gradskih funkcionera navodno je zaboravilo da prijavi svoju imovinu, zbog čega im je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla opomene. Gradonačelnik kažnjen sa 60.000 dinara.

DECEMBAR

Sa metlom- plata upola veća. Gradonačelnik Leskovca je zaposlenima u administraciji javnih preduzeća ponudio mogućnost za dodatnu zaradu. Oni „administrativci“ koji prihvate konkretne poslove na održavanju javne higijene imaće za 50 odsto uvećanu zaradu, obećao je gradonačelnik Cvetanović.

Skoro 200 radnika leskovačke “Nevene” i “Porečja” iz Vučja dobilo je otpremnine iz republičkog budžeta. Leskovačka fabrika kozmetike od 22. decembra je u stečaju, a za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, saopšteno je iz Privrednog suda u Leskovcu.

(Kraj) dum/mil

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 komentara

vaš komentar